CMB BD

Zuur

Zuur
Top Ads
Top Ads
Top Ads

De regering zit in een zure positie. Al meer dan een jaar lobbyt ze bij Nederland om ze zo ver te krijgen dat ze hun bijdrage leveren aan de opvang van Venezolaanse vluchtelingen. Het argument is dat het een Koninkrijksaangelegenheid is. En dat is het ook. De waarborgfunctie van Nederland staat beschreven in het Statuut. Artikel 43. Hetzelfde artikel dat ze zelf ook te pas en te onpas gebruiken om hun zin hier door te drijven (zie bijvoorbeeld CAft). Maar ja zoals ze ook Xander Boogaerts ‘Nederlander’ noemen wanneer het ze uitkomt, gebruiken ze dat artikel of wuiven ze het weg naar eigen smaak. In dit geval houdt Knops droog vol dat het een landsaangelegenheid is van Aruba en Curaçao. Helpen doen ze op afstand en met expertise. Het mag in ieder geval niks kosten en, belangrijker nog, de Nederlandse bevolking mag niet de indruk krijgen dat Venezuela, hun grootste buurman, echt veel dichterbij is dan ze denken. Laat het lekker abstract blijven en niet te ingewikkeld worden. Geef de gele hesjes geen nieuwe aanleiding om de straat op te gaan omdat ze te dom zijn om te snappen waarom opeens een bak geld naar hun Corendon-vakantieadres moet gaan. 

Maar intussen zitten wij hier in de onzekerheid, want de toestroom van vluchtelingen en nu ook asielzoekers neemt alleen maar toe en we kunnen het niet aan. We kunnen ze niet eens fatsoenlijk opvangen. We doen wat we kunnen, maar we kunnen niet veel. En in zulke gevallen krijg je geheid misstanden. Dat is ook de internationale instanties opgevallen. Het UNHCR kwam hier en zag dat het niet goed was hier en op Curaçao. Daar hebben ze bewust het Vluchtelingenverdrag nooit ondertekend. Aruba daarentegen wel in 1986. We waren net een land geworden en we wilden Haantje de Voorste zijn, de braafste van de klas. Wat blijkt, de braafste van de klas is niet altijd de slimste. En wanneer er ook nog eens sprake is van laksheid, dan krijg je vroeg of laat (in dit geval 33 jaar later) de rekening gepresenteerd. Want Aruba heeft, net zoals bij zoveel andere verdragen die voor de goede sier waren ondertekend, helemaal geen ene flikker uitgevoerd om ervoor te zorgen dat wat in het verdrag staat ook daadwerkelijk op het eiland uitgevoerd kan worden. Maar ja, in al die tijd was de regio ook stabiel en was er geen reden om dat soort voorzieningen te treffen, toch? Jazeker… totdat het dus wel misging. 

Maar nog zuurder is het feit dat toen een advocaat via een kort geding Nederland alsnog probeerde te dwingen om hun verantwoordelijkheid te nemen, deze zelfde regering hen tegen moest werken. Het kort geding werd afgeblazen omdat alle zes asielzoekers opeens op vrije voeten werden gesteld. De te halen voorzieningen vielen weg en ze zouden ongetwijfeld niet ontvankelijk worden verklaard. Einde oefening, voor nu. Want het feit is dat deze en een aantal andere advocaten dankzij het UNHCR nu precies weten wat ze moeten doen. Het is dus wachten op de volgende asielzoeker en het volgende kort geding. En anders de volgende, totdat een zaak het tot het Europese Hof van Justitie haalt en Nederland eindelijk wordt gedwongen om zijn taak op te pakken zoals het hoort. Want nu legt Den Haag blijkbaar druk op de regering om deze advocaten en de VN af te ketsen en kost wat kost een schoon blazoen te houden. 

Oh en nog iets: Dat deze advocaten deze actie hebben ondernomen is geen verraad. Integendeel. Dat verdrag dat we hebben ondertekend heeft de deur opengemaakt, niet zij. Het gaat er juist om dat de juiste persoon de rekening betaalt en dat de voorwaarden op een juiste manier worden nageleefd.

Toen Venezuela vorige week opeens besloot om de grenzen open te gooien wist één vliegtuigje Aruba op tijd te bereiken voordat deze kant de deur in alle paniek heel snel dicht smeet, net als een huiseigenaar in een zombiefilm. Ook daar werd nogmaals duidelijk dat wij hier echt niet voorbereid zijn. Ik vraag me af gezien de schaal van de hele situatie of überhaupt helemaal voorbereid zouden kunnen zijn als kleine eiland. Maar wat we zeker niet meer mogen doen is tegen onszelf liegen en uiteindelijk ook tegen mensen die dringend hulp hebben. Want ook vergzeld met de beste bedoelingen is dat onmenselijk.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.