CMB BD

Bou Palo

Bou Palo
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Programmamaker Ivo Yanez kondigde gisteravond aan dat hij per direct stopt met zijn interviewprogramma ‘Bou Palo’. De reden hiervoor zou zijn dat iemand zou hebben geklaagd bij Ivo’s werkgever en bij een gezagsdrager – naar verluidt zou het hier om de premier in hoogsteigen persoon gaan – dat het programma niet zou stroken met de ‘Arubaanse normen en waarden’. Het gaat hier voor zover bekend om één klacht. Yanez staat erom bekend er een handje van te hebben te overdrijven en het agiteren van zijn vele fans voor een stukje sensatie. Dus dat hij nu al gaat liggen, kan ook net zo goed een stunt zijn. Even het enthousiasme peilen en – wellicht aan de sponsoren – laten zien hoe populair je show is door te doen alsof je dood bent gevallen en te kijken wie naar je begrafenis komt. Ik hou dus een kleine slag om de arm en zoek even die grote korrel zout die ik ergens heb bewaard. Feit is echter dat Yanez degene die de klacht heeft geschreven bij naam heeft genoemd. Als het allemaal verzonnen is, dan is het zeer kwalijk naar de klager toe, want die heeft meteen een enorme bak bagger over zich heen gekregen van het rabiate leger huisvrouwen dat elke dag trouw naar Ivo4Life luistert. Maar als het wel waar zou zijn, dan is er iets veel ergers aan de hand.

 

Je mag vinden wat je wil van ‘Bou Palo’. En je mag vinden wat je wil van Ivo Yanez. Maar als het echt zo is dat je niet vrij kan zijn om binnen de grenzen van wet en redelijkheid een programma naar eigen inzicht te maken, zonder de dreiging van druk (niemand weet wat er precies uiteindelijk op spel zou hebben gestaan voor Yanez, maar feit blijft dat hij nieuws-anchor is bij TeleAruba), alleen maar omdat één persoon aanstoot neemt aan jouw gasten en vraagstelling en kennelijk het luisterend oor heeft van de premier, dan zijn we ver van huis. Zoiets zou een aanslag zijn op het recht van meningsuiting en op de vrije werking van de media. Grondrechten waar dit land niet zonder kan. Bovendien zou je je dan ook moeten afvragen waarom de premier zich direct hiermee zou bemoeien. Heeft zij het niet al druk genoeg met, ik noem maar wat, uitzoeken hoe die begrotingsplannen voor de komende drie jaar daadwerkelijk kunnen worden waargemaakt? Dan zijn dit soort kwesties micro-managen om bovendien ook nog eens een persoon – wie denkt hij wel dat hij is om te beoordelen wat ‘Arubaanse normen en waarden’ zijn? – te pleasen absoluut geen goede look. Als dit waar zou zijn, dan maak ik mij ernstige zorgen want dit soort repressie kan van iets dat zo onschuldig is als dit heel makkelijk naar echt essentiële nieuwsverschaffing gaan. En dan zou je opeens te maken krijgen met staatscensuur.

 

Ondertussen heeft premier Evelyn Wever-Croes ook van zich laten horen. Tegen Den Cayente ontkent zij een brief te hebben ontvangen en zegt ze niet betrokken te zijn geweest bij het stoppen van het programma. “Ik heb niet eens tijd om TV te kijken”, meldt de premier via de app. Wel zegt ze verschillende reacties via facebook te hebben ontvangen. “Daarover en over andere kwesties.” Of daar ook een reactie tussen zou hebben gezeten van Jaime ‘JR’ Laclé, de man die door Yanez wordt aangewezen als de brievenschrijver weet zij niet. “Ik heb hem zonet via facebook gevraagd waarom iedereen mij de schuld hiervan geeft en hij zegt het zelf ook niet te weten”, aldus de premier. Ook TeleAruba geeft via facebook aan dat Yanez zelf de stekker eruit zou hebben getrokken zonder dat een ambtsdrager of zakelijk belang hiermee te maken zou hebben gehad. Of TeleAruba zelf wel of geen invloed zou hebben gehad in Yanez’ besluit meldt de staatszender echter niet. Yanez zelf heeft niet op vragen van Den Cayente aan zijn adres gereageerd. Jaime Laclé zelf stelt tenslotte dat hij onmogelijk in zijn eentje ervoor kan hebben gezorgd dat ‘Bou Palo’ vroegtijdig aan zijn einde kwam. Hij stelt zelf ook dat geen enkele minister zich heeft gemoeid met deze kwestie.

 

Tenslotte wil ik iets kwijt over het programma zelf. Dat de aso-moeder die een winkelier met de dood heeft bedreigd als gast wordt uitgenodigd vind ik niet OK. Maar dat ben ik. En net zoals de minister van Financiën daar toen over klaagde vond ik er ook wat van. Maar dat betekent echt niet dat het programma daarom moet stoppen. Want wie ben ik? Die avond keek ik niet, maar gisteravond wel. Daar zag ik een verrassend scherp en oprecht nieuwsgierige, bekwame interviewer een goed gesprek hebben met een man die graag als vrouw door het leven gaat. En de normen en waarden die ik letterlijk van het scherm af zag spatten waren op en top Arubaans: Respect voor anderen. Respect voor jezelf. Begrip en liefde.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.