CMB BD

Overbodig

Overbodig
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Ik heb de overtolligheidspoule van de Arubaanse overheid nooit begrepen. Het idee al dat je als ambtenaar niet ontslagen kan worden als je niet meer functioneert is te belachelijk voor woorden. Ambtenaarschap is een ‘golden ticket’ van de Arubaanse maatschappij. Er is weliswaar een zogenaamde ambtenarenstop, maar als je de juiste connecties hebt kan er van alles geregeld worden. Geen wonder dat politici er haast openlijk mee handelen en burgers alle gêne ervoor loslaten. Alles voor dat papiertje met de handtekening van de minister. 

Wie een ministerieel besluit op zak heeft is binnen voor de rest van zijn of haar leven. Allerlei premies en secundaire voorwaarden. Een apart, voordelig fonds voor je hypotheek. Tandarts en psycholoog inbegrepen in je zorg. Anderen die net zo hard bijdragen aan AZV moeten wel betalen om hun kiespijn te laten verhelpen. En je kunt niet ontslagen worden. Functioneer je om wat voor reden niet binnen de organisatie, dan kun je overgeplaatst worden. En als dat zelfs niet lukt, nou dan sturen we je lekker naar huis met je volle loon elke maand. O ja, je mag niet bijklussen want dat zou pas niet eerlijk zijn. Niet dat erop wordt gecontroleerd, overigens. 

De ambtenarij is een ontransparant en pervers systeem dat vriendjespolitiek, corruptie en achterbaksheid via de voordeur naar binnen uitnodigt. Het is pervers omdat je wel gek zou zijn om geen munt te slaan uit al deze voordelen. Het zuigt je in een amorele staat. Of nog erger, je gaat juist geloven dat de meest idiote perks een soort van verworven recht zijn en je bent bereid om het minste of geringste te gaan staken. Omdat jij – net jij, met je gegarandeerde loon en bashi-premie – de kleine man bent. Maar de overtolligheidspoule moet wel de ultieme uiting zijn van die amoraliteit. Om te beginnen moet je haast wel een flinke stuk eigenwaarde missen om je überhaupt in die poule op te laten nemen. Overtollig is synoniem voor overbodig. Je wordt letterlijk gekwalificeerd als een verspilling van ruimte en zuurstof binnen het kantoor. We kunnen niets met jou, maar we kunnen jou niet zomaar lozen. Enorm beledigend, maar daar teken je dus blijkbaar voor. Ik zou dat niet kunnen, en al helemaal niet als ik hoogopgeleid was en wel degelijk in staat om elders –weg van het eiland desnoods – normaal aan de bak te kunnen. Je handen uit de mouwen steken en zelf je weg vinden in deze wereld is eervol leven. Het gaat om een stukje zelfrespect. En, sorry hoor, dat gooi je weg wanneer je jezelf als ‘overbodig’ laat kwalificeren. Ook als je onrecht is aangedaan. Ook wanneer je om politieke redenen opzij bent gezet. Jij hebt altijd de keus om ‘the bigger person’ te zijn en voor je eigenwaarde te kiezen. Want de wereld, en al helemaal de belastingbetaler, is jou niets schuldig. Je wil niet gezien worden als profiteur. Het probleem is echter dat mensen hier op Aruba te beleefd zijn om dat gewoon in jouw gezicht te zeggen. Helemaal kwalijk wordt het wanneer je ook nog eens bent gaan bijverdienen. Dan ben je echt diep gezonken. En mensen vinden het gek dat afgestudeerde Arubanen nog steeds niet happig zijn om terug te komen. 

Nu wil de regering eindelijk iets doen aan de overtolligheidspoule. Er worden banenmarkten speciaal voor deze groep opgezet en ze kunnen zelfs gratis worden omgeschoold. Ze krijgen zelfs tot drie keer de kans om te kiezen. En als zelfs dat niet lukt, dan pas kunnen ze vertrekken. En dan nog meldt de premier dat dit proces moeilijk en traag verloopt. Het is schandalig. Ik zou zeggen, je neemt deze baan die ik je nu aanbied. Er gaat een deel van je loon af voor alle jaren waarin je als een chupacabra op de zak van de belastingbetaler hebt geteerd. Een extra korting als je ook nog eens hebt bijgebeund. Het is een eenmalig aanbod en je hebt drie minuten om erover na te denken. Is het een nee, dan vlieg je er meteen uit. Ga werken, joh!  

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.