CMB BD

Even eruit

Even eruit
Top Ads
Top Ads
Top Ads

De vakantie is voorbij en de straten zijn weer een hel geworden in de ochtend. Er heerst onrust. Er gebeurt weer vanalles om je over op te winden en allerlei onbevestigde verhalen worden door de media de ether ingeslingerd. Een man sterft in zijn voor een Chinese supermarkt. Een vrouw zou zijn schreeuwen om hulp hebben genegeerd. Hij zou zijn vastgebonden met een chargerkabel. Blijkt later dat hij alleen was en te hard aan de witte pretpoeder had gelurkt. Nu blijkt de schutter van Ski een jonge vrouw van 20 te zijn geweest. Een meisje amper. Niemand heeft het meer over hoe Ski meer dan een kwartier lang live op Facebook lag te creperen en voor het oog van de camera van 24 Ora zijn laatste adem uitblies. Ook dit nieuws is onbevestigd, maar de lokale nieuwsportals hebben het hele verhaal en zijn er stellig over. Drugs, alcohol, verveling, een wapen. Raam omlaag en knallen maar. De verontwaardiging is groot. Teveel drugs en wapens op Aruba en de jeugd gaat naar de gallemiezen. Allemaal op facebook te lezen en te zien. De ene na de andere boze reactie, totdat wat nieuws gebeurt om ons allemaal af te leiden, zoals die politieagent die buiten adem raakte toen hij een illegaal achtervolgde en dus maar in de vrachtwagen van een agentschap met een bananenopdruk aan de zijkant stapte om de man achterna te rijden. En wat dacht je van die vechtpartij bij de Chinese supermarkt om een gestolen fles Glacial? De moeder van een van de dieven bedreigde de winkeleigenaar met de dood. Allemaal gewoon op facebook te zien. Het is pure entertainment. Zelf vul ik er mijn dag ook mee. Maar echt oplossingen vinden voor de enorm complexe en dringende kwesties die achter al deze verhalen liggen gaat niet als juist deze verhalen net als de gemiddelde kattenvideo als kleine dopamine-fixjes worden verpakt en je te druk bezig bent met lachen, boos reageren en sharen en alleen maar verder wil naar de volgende hype. Ik weet niet of je het hebt gemerkt, maar hoe meer informatie consumeren en al scrollend van ons wegzetten, hoe minder we daadwerkelijk doen. Want met een like, een share of een gevatte opmerking voer je nog steeds helemaal niks uit. Je staat letterlijk stil en je houdt jezelf alleen maar voor de gek. Feitelijk wordt, zoals een collega vanochtend in de redactie zei toen ik erover begon, een speen voor volwassenen in je mik geduwd.

 

Nu heb ik mezelf al deze jaren voorgehouden dat ik social media nodig heb voor mijn werk. Het nieuws, de meningen, de bezigheid en het publiek zijn namelijk daar. De waarheid is dat ik eigenlijk gewoon mijn social mediaverslaving daarmee aan het maskeren ben. Bovendien haal ik niet zoveel nuttigs uit facebook voor mijn werk. Weet je wat erg is? Als je half in slaap in bed ligt en je vinger bij een of andere sluimergedachte een soort van scrollbeweging maakt uit zichzelf. dan weet je dat het tijd is om de knop om te gooien. Tijd voor at anders. Bij deze daag ik mijzelf uit tot een week zonder social media. Geen facebook. Geen Instagram stories. Geen twitter lezen op de WC elke ochtend. Een boek. Het strand. Gesprekken. Leuke dingen doen en interessante mensen ontmoeten. Yoga. Sporten. Even goed voor mezelf zorgen. Ik denk dat ik het kan doen. Ik schrijf er volgende week over. Tot dan!

[NOOT VAN DE REDACTIE: Ariën is helemaal niet gaan detoxen. Je kunt hem nog altijd vinden op facebook en instagram. Maar het was desalniettemin een leuk idee om even te stoppen, daar niet van.] 

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.