CMB BD

Stefke

Stefke
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken niet alleen voor Nederland maar voor het hele Koninkrijk heeft in een besloten bijeenkomst nogal idiote uitspraken gedaan over multiculturele samenlevingen en etniciteit. In het actualiteitenprogramma Zembla van de Publieke Omroep viel te zien hoe de VVD’er een zaal toesprak. Zijn toon en lichaamstaal tijdens dit evenement voor Nederlanders die voor internationale organisaties werken was stellig en zonder enig gevoel voor nuance of twijfel. Als je ernaar kijkt doet het je denken aan die ene zonderlinge neef die elke familie wel heeft. Je weet wel; die ene die nooit mee kon met de rest, die als twintiger kaal werd, nooit een vriendin kon krijgen en te lang bij zijn ouders bleef wonen, die steevast tijdens familiebijeenkomsten in een hoekje gaat drinken, om daarna opeens te bedenken dat zijn complottheorieën en kromme meningen over buitenlanders en vrouwen deze keer wel gehoor krijgen. De neef die in zijn overmoedige roes aan de dinertafel telkens weer vergeet dat juist hij niets van deze wereld heeft gezien en dat iedereen aan tafel dat ook weet. “Oh, Stef heeft weer eens wat te zeggen. Hier Stef, pak nou nog maar een biertje.” 

Maar Stef is dus onze minister van Buitenlands Zaken. En Stef heeft tijdens deze bijeenkomst waarin hij met het publiek in debat ging over nota bene xenofobie, gezegd dat hij zich geen enkele vreedzame multiculturele samenleving voor de geest kan halen. “Noem mij een voorbeeld van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (…) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.” Bovendien vindt ons Stefke, immer de kroegfilosoof, dat waarschijnlijk ‘ergens diep in onze genen’ wij met z’n allen ‘een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden’. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met voor ons onbekende mensen. Stef vindt het ‘hartstikke leuk’ om een Turkse bakker om de hoek te hebben, alleen kun je natuurlijk last krijgen ‘van een aantal bijeffecten’. “Als je er middenin woont, heb je er enorm last van.” 

Iemand noemde Suriname en Stef, met de lacherigheid van een puber die vorig jaar voor het eerst mocht stemmen, een ‘failed state’. Hij noemde degene die het voorstelde ‘courageous’, met een steenkolenaccent dat je doet afvragen of dit echt de man is die een modern, kosmopoliet land moet vertegenwoordigen. Een complex land, een koninkrijk dat door kolonialisme tegen wil en dank juist gebouwd is op multiculturaliteit. Dit soort domme cafémeningen verwacht je niet van iemand op zijn ambtsniveau. Onze Stef. Hij wist weliswaar in één middagje in Caracas te regelen dat de grenzen weer opengingen, maar ik denk inmiddels dat het vooral kwam omdat Maduro in hem wellicht een grotere hufter tegenkwam. Die geef je maar wat hij wil, zolang hij maar zo snel mogelijk weer uit het paleis verdwijnt met zijn slechte vibes. Daarvoor was hij nog een dag op Aruba. Als hij zijn hoofd – al was het maar voor tien seconden – uit zijn anus had getrokken, dan had hij kunnen zien dat multiculturaliteit succesvol is gebleken. Tweede- en derde generatie latinos die gewoon hartstikke Arubaan zijn geworden. Ayacas, gaita, oliebollen en carnaval als integrale onderdelen van onze cultuur. Natuurlijk schuurt het af en toe, maar dat hoort erbij. De wereld is niet zo geordend, met grenzen gescheiden en steriel als de voortuin van Stef Blok. Misschien wel de enige voortuin die hij tot voor kort heeft gekend.  

Maar ik kan het ook mis hebben met mijn vooroordelen over de man. Aan de andere kant, hij blijft een politicus. Het is namelijk diezelfde Stef Blok die in 2004 als voorzitter van de onderzoekscommissie Integratie die dat jaar het rapport ‘Bruggen Bouwen’ presenteerde dat de integratie in Nederland ‘een prestatie van formaat’ noemde, ‘te danken aan allo- en autochtone Nederlanders’. Onze Stef is dus gewoon een opportunist en een matennaaier. Dan had ik hem toch liever dom gehad. Nu vind ik hem gewoon evil. De afbraak van de multiculturele samenleving heeft weer een extra vinkje gekregen. Maar wat ik minstens zo kwalijk vind aan dit hele verhaal is dat coalitiepartijen VVD en D66 slechts deels afstand hebben genomen van de uitspraken. PvdA en zelfs de SP noemden het optreden ‘onprofessioneel’. Zeg me nou niet dat het hierbij blijft, want zoals het er nu voor staat zijn we met z’n allen als Koninkrijk weer iets dieper in een dom ideologisch moeras afgegleden. Terug naar de ‘dark ages’. 

Inmiddels zou Stef Blok zijn excuses hebben aangeboden aan Suriname, Curaçao, Aruba en St. Maarten. Hier op Aruba zegt de regering echter dat ze geen enkel bericht van hem binnen hebben gekregen. Maar zijn excuses wel genoeg? Anderen zijn voor veel minder de laan uitgestuurd of hebben de eer aan zichzelf gehouden.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.