CMB BD

Baas in eigen buik

Baas in eigen buik
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Vrouwen hebben het al moeilijk genoeg op Aruba. Thuis, op het werk, de druk van de familie, de omgeving en de rest van de hele wereld via social media. Zijn ze ook al niet eens baas in eigen buik. Deze week verscheen in Bon Dia Aruba een interessant artikel dat als doel had om de situatie rondom abortus op het eiland in kaart te brengen. Abortus is nog altijd bij wet verboden en geldt is een van de latste echte taboes die nog over zijn. Maar zoals zoveel dingen hier en zoals het genoemde artikel ook aangeeft, het is ook een publiek geheim. Zo publiek, dat iedereen weet bij welke dokters ze terecht moeten voor een curetage en dat je tot voor kort bij de apotheker op doktersrecept een pijnstiller kon krijgen die de gewraakte klus kon klaren, als bijwerking. Want het blijft een pijnstiller. Dat gebeurde overigens zonder enige voor- of nazorg en was bovendien ook niet zonder risico’s en dus hebben de lokale apothekers dat medicijn niet meer op voorraad en wordt het sowieso niet meer op recept van de huisarts verstrekt. Hoogstens op die van een gyneacoloog en zelfs dan wordt die voor de zekerheid gebeld. Tenminste iemand hier denkt aan de veiligheid van de vrouw in kwestie. En het is ook fijn om te weten dat er tenminste een soort van gedoogbeleid is als het gaat om deze kwestie. Maar een gedoogbeleid is niet genoeg als het gaat om dit soort ingrepen. Een duidelijk beleid met een helder protocol waar alle instanties zich aan moeten houden en waar er begeleiding beschikbaar is voor vrouwen die dit ondernemen is vereist, en dat kan alleen maar met legalisatie.

 

Dikke high-five gaat ook naar het onvolprezen Famia Planea die met zorg, steun en informatie paraat staat voor vrouwen die voor deze moeilijke keus staan. Want als er een ding is wat mensen steeds blijven vergeten is dat abortus, ook al is het legaal, allesbehalve aangenaam is. Voordat het gebeurt is er de keus die gemaakt moet worden. Voor de een kan het om allerlei redenen iets zijn waar verder niet al te veel over wordt gefilosofeerd, maar voor genoeg vrouwen moet het hartverscheurend zijn. Dat is aan hun en we moeten beide kanten van het veld evenveel respecteren. De staat, religie en de directe omgeving hebben daar geen oordeel over te geven en toch gebeurt het. Daarom stierven in de vorige eeuw nog ontzettend veel vrouwen onnodig een pijnlijke dood op ongure plekken omdat iets misging met bijvoorbeeld een verfrommelde kleerhanger die in hun geslacht werd geduwd. En dan heb ik het over landen in het vrije westen. Er zijn genoeg plekken onder de evenaar en bij ons in de buurt waar het nog steeds gebeurt. Ik vertel echt niets nieuws hier. Maar er zijn nog altijd landen waar gezond verstand op gegeven moment alsnog wint en legalisatie plaatsvindt. Argentinië bijvoorbeeld, onlangs nog.

 

Ik weet, een groot deel van Aruba is rooms-katholiek, jehova’s getuige of geeft elke maand als een idioot een tiende van zijn of haar loon aan een predikant en ik weet, de tegenstand is groot. Net als de hypocrisie, want iedereen is tegen tot het met hun of met hun dochter gebeurt natuurlijk. En als deze mensen nou écht om alle babies gaven, dan was Casa Cuna leeg of in ieder geval in een veel betere staat. Maar er is op Aruba gelukkig nog altijd een scheiding van kerk en staat. In de staatsregeling althans. En dus heeft God – formeel althans, ondanks dat pastoors hier gewoon als ambtenaren worden betaald – op dit eiland niets te zoeken in de baarmoeders van onze vrouwen. Daar houdt dus eigenlijk de discussie al op, maar natuurlijk moet de politiek ook rekening houden met het oudere en meer conservatieve deel van haar achterban. Een overgrote meerderheid, in een verder totaal niet representatieve Facebook poll die Den Cayente afgelopen week heeft gepost, ziet legalisatie echter wel zitten. Dat is tenminste wat. Maar praat anders ook eens met iemand die ouder is hierover en vraag om een eerlijke mening, op grond van wat zij allemaal in hun leven hebben gezien. Ik durf te wedden dat ook een hoop van hen zullen zeggen dat abortus toch nooit compleet verbannen zou kunnen worden en dat iedereen er ooit weleens in aanraking mee zou kunnen komen en dat een menselijke aanpak eigenlijk het beste zou moeten zijn. Ik gooi nog even een paar extra argumenten erbovenop. Om te beginnen zorgt legalisatie ervoor dat de ingreep door AZV kan worden gedekt. Het is ronduit schandalig dat artsen grof geld vragen voor een abortus, omdat het illegaal is en dus buiten het pakket valt. Legalisatie zorgt ook ervoor dat er een zorgketen ontstaat, met artsen, sociale instanties en psychologen die mensen voor en na de ingreep kunnen helpen. Naast dat het vrouwen beschermt en voor veilige, hygiënisch verantwoorde ingrepen zorgt helpt preventie van abortus juist in de hand. Je kunt meer condooms uitdelen, om te beginnen. Maar goed, abortus is gewoon beschikbaar op Aruba, alleen kost het een flinke duit en sta je als vrouw verder in de kou. Dat kan en moet anders, juist nu vrouwen hier aan de macht zijn gekomen.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.