CMB BD

Wie kijkt er eigenlijk nog naar TeleAruba?

Wie kijkt er eigenlijk nog naar TeleAruba?
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Vroeger, toen er nog geen kabel was en elke woning op Aruba zo’n antenne aan een lange ijzeren stang had, waren er drie zenders. Radio Caracas, Venevision en TeleAruba. Op een heldere dag kwam daar af en toe nog een vierde Venezolaanse zender bij als je geluk had. ‘s Avonds had je novelas, in het weekend kon je kijken naar Sabado Sensacional en op maandag had je Radio Rochela. Vanuit de studio van TeleAruba naast het Spaans Lagoen waren er uitzendingen van TeleNoticia en de programma’s van Tico Kuiperi, ‘Ripiti y Gana’ en ‘Showtime’. Mijn herinnering gaat niet verder dan ‘Cocktail Musical’, waarbij kandidaten door te trekken aan de arm van een slot-machine prijzen konden winnen. Je had de shows waarin oudjes werden geinterviewd, de spelletjesprogramma’s voor scholieren. Nu heb je een ochtendprogramma, een paar interviewprogramma’s, de trekking van de lotto en het eeuwige Telenoticia met, laten we eerlijk zijn, klaagrubriek ‘Mira ‘ki’ als enige echte trekker. Niet dat er geen geld is, zoveel is zelfs voor kijkers duidelijk. Er is een website en er is een app. Beiden werken ook prima en de komende maand is het WK te zien op TeleAruba. Daar is ongetwijfeld ook flink wat geld in gestoken en het gaat ongetwijfeld voor veel kijkers zorgen. Dat is ze ook ontzettend gegund, maar het neemt niet weg dat de nationale tv-zender qua programmering al decennialang op haar gat ligt. Door de jaren heen heeft zich op het eiland een best wel sterke groep jonge creatievelingen en programmamakers ontwikkeld. Toch hebben maar heel weinig van hen een weg gevonden naar TeleAruba. OK, daar kun je tegenoverstellen dat de meeste kijkers tegenwoordig naar de schermen van hun computers en telefoons staren, maar een goed programma dat naar de verbeelding spreekt zal altijd kijkers vinden en wat TeleAruba echt sinds voor altijd mist zijn goede programma’s. Waarom werd niet geinvesteerd in de jongerensoap van ‘Abo So’-maker Francisco Pardo? Waarom kon ‘Djis pa hari’ niet op de zender worden vastgehouden? Ik heb het hier over originele, oorspronkelijk bedachte programma’s, niet over gecopieerde formats. Een show over zwangerschap krijg je tien keer beter te zien op tig andere zenders. TeleAruba heeft wel geld voor de zendrechten van het WK, maar Aruba’s eigen AVB-competitie (ook verdomd goede content als je het goed doet) aan Diario TV. Tja. En dan heb je TeleNoticia, waar men al tevreden is als ergens een camera wordt neergezet en iemand vijf minuten kan vullen met oeverloos gepraat zonder te hoeven rekenen op een enkele vraag, laat staan een kritische. Er wordt – en al helemaal sinds Ruben Trappenberg wegens ziekte moest vertrekken, gelukkig is hij terug – nauwelijks tot geen journalistiek bedreven. Integendeel, ben je een sponsor dan kun je rekenen op een segment. In het journaal. Laat even op je inwerken hoe compleet van de pot gerukt dat is.

 

Zendtijd – zeker voor je adverteerders – is niets waard zonder goede programmering. Maar niemand lijkt zich daarvan bewust en men is, zoals zoveel ambtenaren betaamt, tevreden met een zesjescultuur waarin je niet teveel op tenen – en vooral niet op die van gezagsdragers – trapt.

 

Maar goed, TeleAruba is onze nationale zender en er komt een heus management team om het financiële tekort weg te werken en om de zender een meer ‘educatief’ karakter te geven. Met andere woorden: we weten eigenlijk niet wat we ermee willen doen (wat voor de betrokken minister inmiddels voor zijn hele portefeuille de mantra lijkt te zijn geworden), maar we parkeren niet één, niet twee, maar drie van onze vriendjes op de post waar een goede, slagvaardige manager zijn of haar werk kan uitvoeren. So much for het drukken van personeelskosten. Maar goed, we kijken nu dus naar het WK. Althans, ik kijk naar de wedstrijden op de NPO want het lokale commentaar is echt niet te doen. Ik ben voor België, Marokko en Colombia. Maar ik denk dat de finale tussen Duitsland en Argentinië in de finale staan en ik gun Messi de cup. En ik weet dat we over een maand TeleAruba gewoon weer links laten liggen.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Efraim Coutinho

    Good article. It would be more insightful to add in your articles when you deal with costs so we can compare it with the other expenses. Deductions/comparisons of all kinds can be come to light. Just saying.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.