CMB BD

Crioyo

Crioyo
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Opnieuw een zedenzaak. Vier mannen in de veertig, bekend in het lokale voetbal, zouden seks hebben gehad met een meisje van dertien twee jaar terug. Een van de mannen heeft toegegeven, een ander is inmiddels op vrije voeten. Het heeft twee jaar geduurd, maar justitie heeft eindelijk stappen ondernomen. Ik merk dat de maatschappelijke discussie hierover net zo vastzit als de vorige keer dat pedo’s het gesprek van de dag waren. Aan de ene kant natuurlijk de weerzin en het onbegrip. Ook bij mij, want ik kan echt niet snappen wat nou zo lekker moet zijn aan seks met een kind. Dat mannen dit als een soort van seksuele delicatesse ervaren. Ik weet nog als de dag van gisteren toen ik iemand hoorde zeggen: “Kom op, iedereen heeft het weleens een keer met een jong meisje gedaan.” Alsof het lichaam en de affectie van een onvolgroeid persoon iets is waar je als man minstens een keer van moet hebben geproefd.

 

Misschien zijn het niet eens echte pedofielen, maar kicken ze gewoon op de controle en de autoriteit die ze in zo’n situatie hebben, met iemand die zowel fysiek als mentaal niet hun gelijke is. Hoe zwak ben je dan als man, zeg ik dan. Blijkbaar kan je een volwassen, op zijn minst aan jou volwaardige vrouw niet aan. Een hele treffende opmerking die ik las op Facebook was dat er zoveel single volwassen vrouwen op het eiland zijn, maar dat deze idioten toch ervoor kiezen om kinderen lastig te vallen.

 

Foto’s van de mannen die in de media zijn gepubliceerd tonen drie typisch crioyo jongens. Potje voetbal, paranda lopen van de Chinese bar naar Cas Casuela en terug, biertje, ouwehoeren. Jongens worden hier op Aruba heel anders opgevoed dan meisjes en mannen nemen die opvoeding mee naar een cultuur waarin zij een soort van privilege hebben die zich blijkbaar bij een aantal van hen vertaalt naar het idee dat zij aan alles en iedereen kunnen zitten zonder dat er consequenties hoeven te zijn. Blijkbaar horen daar kinderen bij. Onder het mom van ‘waarom ook niet, ik mag toch alles’. Dit is geen duistere ondergrondse netwerk. Hier worden geen kinderen gekidnapt en in een kelder opgesloten. Dit is gewoon je buurman die soms in het openbaar voor die voorkeur uitkomt. Jong is blijkbaar lekker en makkelijk, want plooibaar en stiekem en spannend. Maar verder is hij gewoon getrouwd hoor. Misschien heeft hij zelfs een dochter van diezelfde leeftijd. Maar voor hem, in zijn hoofd, is dat weer anders. Dat hoop ik althans voor die dochter…

 

De weerzin en de verontwaardiging in de gemeenschap gaan vooral over de wetgeving en het straffen van pedofielen en voor een deel is dat ook terecht. Een paar maanden KIA voor het vernaggelen van een kind is gewoon te weinig. Zestien jaar is het minimumleeftijd en, zeg nou zelf, dat is toch verrekte jong. Maar niemand heeft het over hoe wij onze jongens grootbrengen. Een schokkende hoeveelheid vrouwen notabene heeft het over hoe het slachtoffer een slechte opvoeding moet hebben gehad en dat zij bewust zou hebben deelgenomen aan de ontucht. Maar niemand heeft het over hoe onze cultuur jongens niet van jongs af aan bijbrengt om meisjes juist te beschermen en voor hen op te komen wanneer iets misgaat. Dit zou een structureel onderdeel kunnen worden van het basisonderwijs. In Afrikaanse landen heeft dit geleid tot een daling in het aantal ontuchtzaken. Op Aruba is het sociale vangnet voor slachtoffers van misbruik in de afgelopen jaren uitgehold. Daar moeten in de komende tijd middelen naar terug, maar ook naar het onderwijs want juist daar waar ouders misschien niet aanwezig zijn kunnen lessen in weerbaarheid, empathie en bewustzijn het verschil maken. Op die manier pas je de machocultuur aan voor komende generaties en maak je dit eiland eindelijk veilig voor kinderen, al is het op de langere termijn.

Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 09-11-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.