CMB BD

De afrekening

De afrekening
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Een paar dingen die mij opvielen in de zaal tijdens het debat van gisteren waarna een motie van wantrouwen werd aangenomen tegen Paul Croes. Terwijl Mike Eman in wellicht zijn laatste optreden als premier in de Staten al zijn oratorische talenten inzette om maar niet direct toe te geven dat hij Paul Croes als minister zonder portefeuille aanhield zodat zijn advocatenkosten konden worden gedekt zaten Otmar Oduber, Dangui Oduber en Ricardo Croes met elkaar te grappen alsof ze vroeger jarenlang naast elkaar in de klas hebben gezeten. Terwijl ze nog geen jaar geleden elkaar het licht in de ogen niet eens zouden gunnen. Politiek verbroedert, helemaal wanneer je elkaar gewoon keihard nodig hebt. Dat bleek ook later aan de voet van de Hooiberg toen het regeerprogramma door de leiders van MEP, POR en RED werd ondertekend. De sfeer was uitgelaten en de opluchting was zichtbaar, zeker bij formateur Evelyn Wever-Croes, die heel wat druk van zowel binnen haar partij als vanuit de coalitiepartners kreeg te verduren. En die druk bleef maar oplopen naar gelang de onderhandelingen bleven duren en de achterban steeds onrustiger werd. Want dan kan er gezegd worden dat er stapsgewijs wordt gewerkt, tussen de bedrijven door werd en wordt nog steeds keihard gebakkeleid over wie welke ministeries krijgt. Zo heb ik begrepen dat zowel Glenbert Croes als Cris Romero hun zinnen hebben gezet op Energie en dat er weinig ruimte wordt gegeven voor water bij de wijn. Otmar Oduber op zijn beurt heeft openlijk aangegeven voor niet minder te gaan dan twee ministeries. In een constellatie van zeven ministers is dat kennelijk lastig te verkopen aan de partijraad van MEP, dus lijkt het erop dat het uiteindelijk toch echt gaat uitdraaien op een achttal.

 

Ook opvallend, je kon tijdens het debat meteen zien wie van de nieuwelingen gewoon wel meteen in het diepe durft te springen en wie niet. Rocco Tjon en Robert Candelaria lieten van zich horen, terwijl Daphne Lejuez en Michael Lampe de kat uit de boom keken. Maar wat het meeste opviel is hoe fel de discussie werd gevoerd zonder dat het in schreeuwpartijen verviel. En fel was het, want de AVP-veteranen Sevinger, Dowers en De Meza met zijn nieuwe hipsterlook haalden alles uit de kast. Maar de kersverse Statenvoorzitter Guillfred Besaril hield de boel op scherp en liet zich niet van de wijs brengen, zelfs niet toen Dowers fijntjes verwees naar zijn hit and run incident van een jaar ofzo terug. Het is alsof oud-politieman Bes, die – laten we eerlijk zijn – al die jaren als regulier Statenlid ook nooit echt heeft gescoord, eindelijk zijn ware roeping heeft hervonden, als de sheriff van het parlement. En dat maakt toch echt een verschil, want het zorgt ervoor dat het debat vlot en to the point blijft. Ik voelde voor het eerst in lange tijd een goede energie in de zaal. Men is duidelijk aan elkaar gewaagd, maar weet ook dat er grenzen zijn. Maar goed, het was ook maar de eerste echte vergadering. De ware test is natuurlijk altijd tijdens het laatste begrotingsdebat, kort voor de kerst rond middernacht, na twee dagen onafgebroken gekibbel.

 

Maar goed, dat hele gedoe rond Paul Croes. Uiteindelijk ging het niet eens om hem. Het snel oproepen van de vergadering, het hele debat en uiteindelijk de motie van wantrouwen tegen hem was eigenlijk niet meer dan een trap na naar Mike Eman. Om hem te laten zien en voelen dat hij niet meer de macht heeft om zijn wil op te leggen en zijn minister het hand boven het hoofd te houden. Deze harde vernedering van Croes had door Eman zelf voorkomen moeten worden als hij hem gewoon had ontslagen in plaats van zijn loon door blijven te betalen. En dan heb ik het niet eens over hoe Eman het hele debacle rond zijn minister had kunnen voorkomen als hij niet had weggekeken toen het gebeurde. Door Paul voor zijn neus, in actieve functie als demissionair premier notabene, de genadeklap toe te brengen zonder dat hij er iets aan kan doen is wreed, maar ergens ook een onvermijdelijke afrekening, en een teken aan de wand.

Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 02-11-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.