CMB BD

Pompen of verzuipen

Pompen of verzuipen
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het is weekend en ik mag bij vrienden logeren op een geweldige locatie aan het water. Chillen, zwemmen, bier en eten in overvloed. Toch maar even de column van afgelopen donderdag uitbreiden en posten. Omdat ik van jullie hou, zal ik maar zeggen.

 

Met nog twee weken te gaan voordat het nieuwe parlement zit is Evelyn Wever-Croes eindelijk benoemd tot formateur van het nieuwe kabinet. Niet dat de partijen niet al lang en breed met elkaar aan het onderhandelen zijn geweest. Ik hoor 4-2-1, 5-1-1, 5-2, partijen die lekker hoog inzetten aan het begin. De trillingen van mijn voelsprieten geven aan dat het uit gaat lopen of 4-2-1, met POR die Justitie en Infra krijgt en RED die een vakminister (of toch Rudy Lampe?) op Onderwijs zet. Men komt er wel snel uit denk ik. Vooralsnog heerst er rust. Ik ben vooral benieuwd naar hoe de overheidsfinanciën op orde zullen worden gesteld. Wel flauw dat paniek wordt gezaaid door te zeggen dat er een gat is van 195 miljoen. Feit is dat dit het rekenkundige verschil is tussen 2018 en 2017 als je niets aan zou passen. Je kunt pas van een gat spreken als de maatregelen die je kunt treffen niet afdoende zijn, maar zover zijn we niet. Punt is wel dat er (belasting-) maatregelen getroffen zullen moeten worden, maar de verantwoordelijkheid van te voren creatief van je af te schuiven is nou eenmaal politiek opportuun. En die belastingmaatregelen zullen komen. Wie weet krijgen we eindelijk een heldere, goed in elkaar gestoken BTW en wordt SIAD eindelijk van mond tot kont hervormd. En als ze het echt menen en de ballen hebben, dan komt dat accijns alsnog op de benzine in plaats van dat je elk jaar in de rij moet staan om voor een sticker te betalen. Niet alleen veel handiger, maar ook goedkoper. Ook als je elke dag tussen San Nicolas en de hotels op en neer rijdt.

 

Toch moet ik ook even de oppositie noemen. Zo af en toe kom ik AVP-ers tegen in de horeca en zij zijn ervan overtuigd dat als morgen nieuwe verkiezingen worden gehouden de uitkomst veel gunstiger voor hen zou uitpakken. De partijleden die op 22 september thuis zijn gebleven en hen hadden afgestraft zouden inzien wat voor gevolgen hun actie zou hebben en dat de realiteit van een MEP-POR-RED coalitie toch niet is wat zij zouden willen. Krijgen ze alsnog 11 of in ieder geval 10 zetels om met iemand anders dan Otmar of Evelyn aan tafel te zitten. Maar als je tot nu toe niks hebt kunnen met de duidelijke roep om vernieuwing die je van je stemmers hebt gekregen, Paul Croes nog steeds loon ontvangt in KIA en je partijleider ook nog eens zo goed als onzichtbaar is na de verkiezingsavond, dan zie ik in ieder geval niet dat ze na drie weken al in grote getalen terug zullen komen. Maar goed, dromen kost niks. Wat de huidige situatie bijzonder maakt is dat alle drie de partijen dit voor de lange termijn willen laten werken en zich niet gek lijken te maken door wat allemaal in de ether wordt geslingerd om te stoken. MEP heeft de kans om zich als hernieuwde partij waar te maken. Dat RED de kans krijgt om te regeren is voor hun al reden genoeg om als een malle vast te blijven houden en voor POR, die veel minder stemmen kreeg dan verwacht en dus in de formatiegesprekken echt niet zoveel druk kan uitoefenen, is het pompen of verzuipen. Van nul beginnen. Vier jaar gewoon hard werken, vertrouwen winnen, jezelf waarmaken en dan pas, wie weet, oogsten.

 

Hey, maar genoeg over politiek. Er is barbecue en het water is extra lekker op dit uur. Later!

(Aangepaste en uitgebreide versie. Origineel gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 12-10-2017)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.