CMB BD

Laagvliegende komkommer

Laagvliegende komkommer
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Eergisteren werd ik wakker met het vooruitzicht op alweer een dag met hetzelfde ellende op mijn tijdlijn. Trump, Venezuela en de verkiezingscampagne. Dag in, dag uit is dat het enige wat mijn tijdlijn beheerst. Het is net als elke dag friet, een slaatje met roze dressing en een slechte hamburger moeten eten. Dag in, dag uit. Tot kotsens toe. Tijdens de grote vakantie is het windstil als het gaat om nieuws maken. Maar eigenlijk is niets dodelijker dan verkiezingen. Want dan is er weliswaar elke dag wel wat om over te schrijven, het gaat wel steeds om hetzelfde en op gegeven moment krijg je geen hap meer van dat kleffe patat, die slapgeworden kropsla met lauwe tomaat en schiftende 1000 Island dressing of die tot karton gebakken burger meer door je keel. Je merkt het, inmiddels wil ik op vakantie, tot 23 september het liefst. Zelfs stemmen wil ik niet meer want ik weet dit jaar echt bij God niet op wie. Maar toen, terwijl ik nog in bed mijn ellende zat te overdenken, kwam Dave Holloway langs op TV en weer terug in mijn leven en klaarde zowaar mijn dag op. Niet dat ik op hem zat te wachten. Ik heb niks met die man. Natuurlijk was hij er om zijn nieuwe true crime reality programma over de verdwijning van zijn dochter Natalee te promoten. Als zijn ex het al had geprobeerd, waarom hij niet? Ik lag mezelf te krabben en met een half oor te luisteren toen Holloway’s kameraad, de privé-detective T.J. Ward, opeens verklaarde dat ze op basis van een tip ergens in de mondi stoffelijke resten hebben opgegraven. Ik stopte met krabben en ging rondbellen

 

Kabelzender Oxygen – een dochteronderneming van NBC Universal, geen wonder dus dat Dave zijn aankondiging mocht doen op de Today Show – had onlangs een rebranding gedaan van brede realityzender voor vrouwen naar harde misdaadzender, ook voor vrouwen. Het verhaal van Natalee en Joran heeft universele eigenschappen, ook al is het van voor naar achter en weer terug uitgemolken. Ook al zijn er talloze uren slechte televisie over gemaakt, de ultieme nachtmerrie voor moeders – stel, je dochter gaat op spring break naar een eiland, gaat vozen met een jongen op een strand en verdwijnt spoorloos – kun je altijd weer vertellen. Wel moet het verhaal weer even urgent gemaakt worden met een schokkende openbaring. Toen ‘The Disappearance of Natalee Holloway ‘ werd aangekondigd was het in ieder geval op Aruba goed voor een dagje recreatieve verontwaardiging op sociale media en daarna gingen we weer door naar het volgende onderwerp. Maar nu Dave Holloway heeft gezegd dat hij menselijke resten heeft opgegraven en voor DNA heeft laten testen, is Natalee en vooral ook zijn programma wereldnieuws. De timing is dus wel erg perfect. Maar goed, ik liet mijn zak los en ging dus bellen…

 

Eerst kreeg ik van zowel politiewoordvoerder Lito Laclé als OM-woordvoerder Ann Angela te horen dat zij van niets op de hoogte waren en dat, als er inderdaad stoffelijke resten van een plaats delict waren meegenomen, Dave Holloway een serieus probleem zou hebben. Kat in het bakkie, dacht ik. Dat wordt een kort nieuwsbericht voor Caribisch Netwerk. Gaat NoticiaCla me voor met een bericht over hoe een bron bij de autoriteiten zou hebben verklaard dat Dave helemaal geen menselijke resten zou hebben gevonden, maar hondenbotten. Toch maar bellen met collega Tito Laclé, die natuurlijk helemaal terecht zijn bron niet prijsgeeft. “Je weet wel helemaal zeker dat die persoon 100 procent zeker van zijn zaak is hè?!”, vraag ik kwaad (achteraf gezien snap ik ook niet waarom). “Ja”, gniffelt Tito. Inmidels heb ik ook contact met collega-journalist Patricia Cronie in Nederland, die ook in de stress zit omdat zij zo over de kwestie in de talkshow van Eva Jinek moet praten. Tenslotte bel ik weer met Lito Laclé en vraag hem of er echt niemand bij de recherche, of misschien de korpschef meer weet en mij gewoon een niet-anonieme verklaring kan geven van of het nu wel of geen hondenbotten waren die Dave terug naar de VS heeft meegenomen. Opeens gaat het heel snel. Lito belt terug: “De korpschef bevestigt dat er geen menselijke resten waren gevonden.” Ann stuurt een app. Of ik officier van justitie Kardol kan bellen. Wanneer ik haar aan de lijn heb zegt ze vriendelijk dat er begin dit jaar door de politie een onderzoek heeft plaatsgevonden op een plek die Dave Holloway had aangewezen. Daar werden geen menselijke resten gevonden. Wat Holloway dus zegt is niet waar. Hoe cynisch, hoe dood van binnen ben je dan als mens, als vader, wanneer je de wereld zo om de tuin gaat leiden voor kijkcijfers. Ik vraag me echt af hoe hij zich hieruit gaat proberen te praten als duidelijk wordt dat wat hij heeft al maanden geleden had gevonden en nu pas zogenaamd laat testen niet eens mensenbotten blijken te zijn. Menselijke resten weghalen van een plaats delict is strafbaar. Denk je echt dat als het daadwerkelijk om botten van iemand betrof het OM geen stappen had ondernomen? Ik check met mijn redactiechef Jean Mentens en die is, zoals een echt goede journalist betaamt, ijskoud. “Hondenbotten? Laat maar liggen.” En hij heeft gewoon gelijk. Zelfs nu media wereldwijd het verhaal van Dave Holloway klakkeloos over hebben genomen. Het is komkommertijd en dit is, zoals Jean het noemt, een laagvliegende komkommer. En toch was het geen weggegooide dag,. Ik was, al was het maar voor even, afgeleid van de gebruikelijke ellende. Dus alsnog bedankt, Dave. Waardeloos stuk onbenul dat je bent.

Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 17-08-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

2 Comments

 1. Edwino Rasmijn

  Misschien zou de volgende spreekwoord aan Dave Holloway doorgegeven kunnen worden: “Je moet geen slapende honden wakker maken” (LOL)
  (=Je moet geen argwaan wekken)

  Reply
 2. Edwino Rasmijn

  In het Engels is “Je moet geen slapende honden wakker maken” =
  “let sleeping dogs lie”. Meer toepasselijk, eigenlijk. (LOL)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.