CMB BD

Schaamteloos!

Schaamteloos!
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het is zaterdagavond en minister Mike De Meza viert zijn verjaardag in San Nicolas. Het is een groots opgezet evenement met veel muziek – het is immers verkiezingstijd – en de aanhang heeft de straat gevuld. Maar uiteindelijk gaat het helemaal niet om de verjaardag van ‘da better Mike’. De camera’s draaien pas echt op volle toeren wanneer Paul Croes voor het eerst sinds de aantijgingen tegen hem zijn gemaakt in het openbaar toont. De reacties daarop later zijn op zijn zachtst gezegd gemengd, want kijk hoe een van mogelijke ambtelijke corruptie verdachte minister als een held wordt ontvangen. Schaamteloos! Wat zegt dit over de partij en over hem en waar is die wet nou gebleven die over dit soort situaties zou gaan?

Croes heeft tot 12 mei zijn portefeuille en tekenbevoegdheid gehouden, wat tamelijk idioot was en schadelijk voor de reputatie van onze rechtstaat. Nu is hij zogenaamd minister zonder portefeuille, terwijl het hem en het kabinet veel meer had gesierd als hij gewoon aftrad. Het is immers toch bijna verkiezingstijd. Ergernis en discussie daarover kan ik me wel voorstellen. Maar dat Paul Croes even de deur uit gaat om zich onder de mensen te begeven? Laat hem. Maakt niet uit hoe groot en luxe jouw – naar verluidt cash betaalde – huis is, op gegeven moment komen die vier muren op je af en heb je contact nodig. Dat hij zelf daar een grote optocht van maakt en zijn terugkeer als verloren zoon breed wordt uitgemeten door de regering, tot op het punt dat het bijna voelt alsof ze het Openbaar Ministerie willen tarten, valt nu echter onfortuinlijk uit. Maar ik kan me een beetje voorstellen dat ze dit in de warroom van Cas di Partido ook niet hebben verwacht. Want het OM reageerde snoeihard erop door een tramitador te arresteren en in hun persbericht in niet mis te verstane termen aan te geven dat ze nog steeds achter Paul aan zitten. Verrassend, want voor het eerst in lange tijd toont het OM haar tanden.Sinds de invallen van 28 maart heeft Justitie naar eigen zeggen niet stilgezeten en werden vele getuigen gehoord en papieren en files doorgespit. “Het onderzoek wordt voortgezet en de komende periode zullen meerdere aanhoudingen volgen.”

 

Ze moeten ook wel want dit is geen lichte kwestie. Net als voor Paul en AVP staat voor het OM alles op het spel. Alles. Vangen ze bot, dan is hun reputatie vernaggeld en zou het effect van het onderzoek op de verkiezingen op zijn zachtst gezegd problematisch zijn. Bedenk ook hoe delicaat dit is. Paul zelf is niet gearresteerd. Anderen hebben voor veel lichtere verdenkingen vastgezeten. Maar denk aan hoe de arrestatie van een minister in verkiezingstijd het openbare leven en het lopende onderzoek zou verstoren. Partijaanhang op straat, onrust overal. Bovendien is Paul Croes niet vluchtgevaarlijk. Zijn situatie en die van zijn partij maken het zo dat zelfs een vakantie voor commentaar zou zorgen. “Paul is weg. Het zal toch niet?” Dus waarom zou je hem arresteren als hij al een gevangene is van zijn eigen omstandigheid en positie.

Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 18-05-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.