CMB BD

De geruchten

De geruchten
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Afgelopen week zag ik een spotje van de regering op tv langskomen. Feitelijk werd het financiële beleid van de afgelopen jaren uitgelegd en geprezen, inclusief een vleiende quote van het laatste Caft-rapport. En ook niets meer dan dat. Vorige week publiceerde het Cft eindelijk de toelichting van haar advies en daarin staat dat om die sluitende begroting ook echt waar te maken het innen van belasting veel agressiever zal moeten en de heropening van de raffinaderij – pardon, upgrader – geen vertraging mag oplopen. Op zichzelf zijn dit allebei, zacht uitgedrukt, stevige hordes om te nemen in dit verkiezingsjaar. Niet dat het ‘Gobierno di Aruba’ belette om met onze belastingcenten verkiezingspropaganda te maken voor de regeringspartij, onder het mom van ‘2017 ziet er goed uit.’

 

Ondertussen heeft Michelle Hooyboer-Winklaar haar vertrek uit de politiek aangekondigd. De AVP krijgt MEP- (en MAS-) overloper Carl Giel daarvoor terug. Het leven kan soms wrang zijn. Helemaal wanneer er geruchten de ronde doen over een laatst gehouden poll waarin je niet alleen van 13 naar zeven zetels bent teruggebracht, maar ook nog eens twee zetels achterloopt op MEP. De resterende vier zetels kunnen alle kanten op, maar iedereen kan inmiddels wel raden waar in ieder geval twee plus een restzetel naartoe zouden kunnen gaan. En hoewel ik dit van meerdere sterke bronnen heb, gooi ik voor de zekerheid toch maar die mooie disclaimer van Rona Coster er tegenaan: ‘Gossip, not Gospel’. Je weet maar nooit. Maar niet alles is slecht nieuws. AVP heeft namelijk een sterke nieuwe kandidaat gevonden in Philippe LaReine. Lang hield de goedlachse rechterhand van Mike Eman vol dat hij niet op de kieslijst zou gaan. Maar kennelijk was de druk groot genoeg om hem overstag te laten gaan. En dat is maar goed ook voor AVP, want LaReine brengt talent en vers bloed die de partij heel hard nodig heeft nu.

 

Bovendien lijkt aan de andere kant van de oceaan het CDA weer uit haar as te herrijzen en een serieuze coalitiepartner te kunnen worden na de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Allemaal door op te rechts te spelen waar Geert het laat afweten door niet op te dagen voor debatten. Om daarna, eenmaal weer op het pluche, de Koninkrijksportefeuille op te eisen en hun mannetjes weer deze kant op te sturen om die VOC-mentaliteit gestalte te geven. Genoeg incentief dus voor groen in de komende maanden.

 

Ondertussen voelt men in het blauwe kamp naar verluidt ook de nodige harde klappen. Zo zou MetaCorp al haar advertenties bij PowerFM hebben ingetrokken. Het All-Inclusive gevecht van vorig jaar zit Eduardo de Veer kennelijk nog hoog. Maar Otmar heeft zijn top drie rond en zowel hij als Andin en Marisol hebben nog de potentie om hun zetels binnen te harken, al hebben nummers twee en drie wel het nodige aan verloren achterban terug te winnen. De grootste uitdaging voor POR wordt, naast het vinden van een lange adem tot het eind, het verkopen van het eigen verhaal. Want uiteindelijk zaten Otmar Oduber en Marisol Lopez-Tromp in het team die ze nu uit de Cocolishi willen jagen. Bovendien is het aantal schandalen die je over je tegenstander kunt lossen tot je er zelf schade aan ondervindt en het electoraat je uitkotst beperkt. Dat geldt net zo hard overigens voor AVP.

 

Twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen? MEP wil vernieuwen. Nou ja, er komt in ieder geval een nieuwe logo heb ik begrepen. Natuurlijk is dat lang niet genoeg om het oubollige, verbitterde imago weg te poetsen, maar het beeld van de volgevreten, intern met elkaar vechtende partij van 2009 lijkt min of meer weg. Alle spelers op het veld (op de Zoon van God na) hebben nog geen ministerieel pluche onder hun zitvlak gevoeld en dat zou als een plus, of op zijn minst een voor nu aantrekkelijk contrast met de andere partijen, kunnen uitpakken. Maar wie er wel nog altijd zit is de oude garde. In de partijraad en onder de Caciques wil men blijven vasthouden aan het ‘wij tegen hen’-verhaal en aan xeno- en homofobie. Vernieuwing is moeilijk bij geel. Het is al heel wat dat ze een vrouwelijke leider tolereren. Het debacle rond geregistreerd partnerschap heeft ze amper kunnen overleven. Met zo’n achterban trek je geen nieuwe stemmers aan.

 

Het is amper maart en de uitdagingen zijn groot. Eerlijk, zelf weet ik niet wat het gaat worden. Die poll kan morgen weer heel anders uitpakken. De KvK heeft in ieder geval twee debatten aangekondigd. Wie weet komen er een paar meer bij. Ik hoor over plannen voor iets misschien in Noord.

 

Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe die Aruba op 09-03-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.