CMB BD

Bootje varen

Bootje varen
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het lijkt erop dat niemand precies wil uitleggen hoe het zit met de plannen rond een ferry van en naar Paraguana en in hoeverre de Arubaanse regering gebonden is aan het laten doorgaan van dit project. In een informatieboekje die aan Arubaanse stakeholders werd uitgedeeld eind vorig jaar stelde de rederij Naviera Paraguana zich voor als een bedrijf dat zich baseert op het zogeheten Plan de Patria van de Bolivariaanse Republiek en de MOU voor samenwerking tussen Venezuela en het Koninkrijk die in juni 2013 werd ondertekend in Caracas. Een MOU waar nu niemand, zelfs de lokale vertegenwoordiger van Naviera Paraguana niet, over lijkt te willen praten. In juni 2013 ondertekenden de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, zijn Venezolaanse evenknie Elias Jaua Milano, de Nederlandse ambassadeur Johannes van Vloten Diessevelt, premier Daniel Hodge van Curaçao en de Arubaanse premier Mike Eman dit document. Hierin staat dat het Koninkrijk en het totalitaire regime van Nicolas Maduro met elkaar gaan samenwerken op gebied van onder meer economie, defensie, sociale politiek, milieu, telecommunicatie, transport en wetenschap. Er zouden werkgroepen worden opgericht en het is de bedoeling dat jaarlijks op ambtelijk niveau wordt vergaderd. Om de twee jaar komt het Koninkrijk op ministerieel niveau haar grootste buurland tegen.  Tja, wat moet je zeggen. Iedereen was wanhopig. Venezuela wilde de legitimiteit van een deal met een EU-land, Aruba en Curaçao leurden met hun raffinaderijen en Nederland, ach, laten we het maar houden op die VOC-mentaliteit waar Balkenende zo om werd beschimpt – en terecht ook – al die jaren terug.

 

Toegegeven, een MOU is niet meer dan een MOU, maar deze heeft in ieder geval bij Venezuela genoeg verwachtingen geschept om met 10,5 miljoen van hun schaarse dolares preferenciales een vaartuig te kopen die eerder tussen de Griekse eilanden shuttlede. De Venezolaanse authoriteiten waren er eerst van overtuigd dat Paraguana I haar eerste overtocht van Guaranao naar de Paardenbaai in juni zou doen. Echter pas in september was de ferry aangekomen op de haven van Guaranao. In de Venezolaanse staatspers riep de onderdirecteur van Naviera Paraguana – een jonge ongeschoren knakker, ook in zo’n rode chavista overhemd – dat Venezolanen de grootste bijdrage leveren aan de Arubaanse economie en dat minister Arthur Dowers die enkele dagen daarvoor twijfels had uitgesproken (premier Eman en andere ministers hadden zelfs ontkend op de hoogte te zijn van de ferry) inmiddels bewust was gemaakt van dit feit. Een ander mannetje in een van die karakteristieke rode overhemden riep afgelopen oktober tijdens de heropeningsceremonie van de raffinaderij in San Nicolas met welhaast religieuze overtuiging dat de ferry in aantocht was. Toevallig liep binnen het Koninkrijk een andere groep – dit keer politici onder wie Andin Bikker – te leuren met een plan voor een ferry tussen de ABC-eilanden. Er werd een onderzoek ingesteld en daaruit bleek onder meer dat boten schaars zijn en dat de beschikbare havens eigenlijk niet de meest ideale opties zijn. Toch zien de onderzoekers, maar ook mogelijke operators er brood in. Er zijn plannen voor een lijn op de moeilijkste route, namelijk die tussen Curaçao en Bonaire. Andin Bikker zegt te willen inhaken, aangezien Naviera toch zou hebben afgezien van haar plannen. De regering zou de boot hebben afgehouden (see what I did there?) voor een ABC-ferry omdat ze dan een veerdienst van en naar Guaranao niet zouden kunnen weigeren, aldus Bikker. Maar wat blijkt, Naviera Paraguana zegt nog steeds alle intentie te hebben om naar Aruba te varen. De ferry is voor korte tijd geleased en vaart nu tussen het vaste land en Margarita. Ik sprak met Francisco ‘Pachin’ Rodriguez, vertegenwoordiger van de rederij op Aruba en hij zei afspraken te hebben voor meetings met ministers.

 

Het is al opmerkelijk dat het Koninkrijk Der Nederlanden, inmiddels gedeeld tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de VN en dus waarborger van mensenrechten wereldwijd, zaken doet met een fout regime. Als ook nog eens zou blijken dat het witwassen van gestolen staatsgeld wordt gefaciliteerd, dan lijkt de schande voor mij in ieder nog groter. Dat dit op nagenoeg indirecte wijze wordt gedaan via de overzeese rijksdelen (laten we de adequate benaming voor ons in dit geval maar hanteren) is laakbaar, maar lijkt in ieder geval effectief genoeg om de pers en andere watchdogs in Nederland ongeïnteresseerd te houden. Ondertussen houden de Arubaanse autoriteiten zich ook stil hierover in dit verkiezingsjaar, wat niet wonderlijk is aangezien onder de lokale bevolking grote zorgen zijn, zeker ook gezien de aanhoudende golf van overvallen op het eiland waarbij Venezolanen vaak als dader worden aangewezen. Toegegeven, toen de MOU werd ondertekend was Venezuela nog niet de diarrhee-explosie van geweld en misère die het een jaar later werd en zal blijven tot het regime in elkaar keldert. Maar hoelang kan je die stilte volhouden als degene met wie je kennelijk een toch wel serieuze verbintenis bent aangegaan maar blijft roepen in de pers dat de ferry komt en dat ze met jouw ministers in vergaande gesprekken zijn? Dit is kennelijk weer zo’n situatie die je niet kunt weg-negeren. Tijd dus om er maar voor uit te komen dat de ferry van en naar Guaranao er toch echt lijkt aan te komen en om ons af te gaan vragen hoe vuistdiep de enchufados in onze regeringsstelsel zitten.

Overigens is het leeuwendeel van bovenstaande informatie afkomstig van een fraai staaltje desk research door een trouwe lezer, waarvoor dank. Heb jij ook verifieerbare tips? Mail ze naar dencayente@gmail.com

Aangepaste versie. Origineel gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 03-02-2017

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.