CMB BD

Stierenpoeplucht

Stierenpoeplucht
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het regent weer dooie mussen. Deze week kondigde de regering een tariefverlaging aan voor elektra van 15 procent. Geen woord over het hedging fiasco dat de prijs van stroom voor onnodig lang te hoog hield. Tijd maakt mild, denkt men kennelijk nog steeds. We zijn het hoge tarief gewend en moeten vooral dankbaar zijn wanneer de prijs opeens omlaag gaat. Natuurlijk gebeurt het met de nodige tam tam, maar niet met alle pers erbij. Niemand in de zaal die kritische vragen zou kunnen stellen. Dat mocht kennelijk ook niet toen een paar weken terug werd aangekondigd dat pensionado’s volgend jaar worden verblijd met 25 florin extra per maand en de kindertoeslag met 50. SVB zegt dat de AOV-toename voor de komende vijf jaar te doen zal zijn (net op tijd om de daarop volgende regering kopzorgen te geven), maar nog niemand heeft de andere aanpassingen verantwoord. Maar dat maakt niet uit, toch? YOLO!

 

Nog zoiets, deze week heropende premier Eman ‘officieel’ de Caya Betico Croes voor autoverkeer. Hoewel het hem siert dat hij openlijk toegeeft dat het beleid voor wat betreft de binnenstad moet worden herzien had een boetekleed hem wellicht nog beter gestaan. In plaats daarvan worden er glamourfoto’s gemaakt van hoe Eman –dezelfde minpres die trouwens erbij stond en ernaar keek toen Aruparking werd ingevoerd en nu loopt te strooien met lagere tarieven en gratis parkeren –  in een convertible als eerste de straat binnenrijdt. Maar net zo misplaatst is hoe oppositieleider Evelyn Wever-Croes live op facebook filmt hoe ze de straat binnenrijdt en claimt dat auto’s weer de straat in kunnen omdat MEP druk heeft uitgevoerd. Net als dat de Citgo-deal zou zijn doorgegaan omdat Glenbert Croes een paar keer naar Caracas was gevlogen. Regeren vanuit de oppositie is ook een kunst, laat ik het maar daarbij laten.

 

Maar goed, er wordt nu een punt gemaakt van dat de Caya Grandi weer voor auto’s toegankelijk moet worden. Bovendien heeft de premier geconstateerd dat het winkelend publiek de tweede helft van de winkel – het deel dat juist baat zou hebben van de tram, weet je nog? – nauwelijks bereikt. Dat het zo lang heeft geduurd om die constatering te maken is al opmerkelijk genoeg, maar dat het aan het begin van het campagneseizoen gebeurt des te meer. Misschien zijn de middenstanders dit jaar niet zo happig om een campagnecontributie te maken en moet het heropenen van verkeer weer goodwill kweken?

 

Wat we ons echter vooral moeten gaan afvragen is; gaat autoverkeer überhaupt weer de goede oude tijd doen herleven in de Caya, als het winkelaanbod zo slecht is en de middenstanders zelf niet willen investeren in hun panden? Ik sport graag, maar zoveel winkels waar je gympen en shorts kunt kopen is zelfs voor Venezolanen die niets liever dragen overdag  – je weet wel, ze zijn het thuis gewend om constant te rennen – teveel van het goede. En niemand wil gezien worden in de Indiase kledingwinkels. Als je goed ruikt kun je het zweetaroma ontwaren van de kinderen in Bangladesh die al die lelijke hemden en slecht zittende spijkerbroeken hebben genaaid. Punt is, met of zonder auto, je wil er niet heen. De regering heeft geprobeerd panden op te kopen en grote merken aan te trekken, maar eigenaren vroegen om de hoofdprijs voor opknappertjes. Venezolanen hapten toe en er kwam een Zara, maar daar bleef het helaas bij.  Dus zo simpel zit het allemaal niet in elkaar. Niet zo simpel als velen van ons het graag zouden zien, maar ook niet zo simpel als politici zelf het aan ons proberen te verkopen. Politici houden ervan om dingen net anders te brengen dan ze zijn. Ik bedoel, Otmar Oduber zit al 98 jaar in de politiek, stond er ook bij en keek er ook naar toen van alles onder Eman 1 en 2 misliep en we moeten geloven dat hij Forsa Nobo is. Maar goed, de feestdagen zijn om de hoek en daarna is het lekker lang carnaval. En dus liggen een paar maanden met wat minder stierenpoeplucht in het verschiet. Laat dat een geschenk zijn. Bon Pasco!

Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 22-12-2016

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.