CMB BD

Gokkers

Gokkers
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het staat er echt op. Aldus de bevindingen van de Raad van Advies over de Citgo-deal;  Indien Refineria di Aruba haar verplichtingen richting Citgo niet nakomt staat het Land garant voor minimaal 300 miljoen dollar (het dubbele van het garantiebedrag van PDV Holding). Er is geen bovengrens voor die garantie. Mocht de raffinaderij ooit ontmanteld worden, dan draait Aruba voor de helft op. Geen idee hoeveel dat gaat kosten. De echte klapper ligt echter bij de schoonmaak. Aruba draait bij ontmanteling volledig op voor de schoonmaak van voor de Citgo periode. Lago, Coastal, El Paso, Valero. Citgo moet dat bedrag in de komende twee jaar in kaart brengen terwijl ze opstarten. Er staat een potje klaar met 21,6 miljoen florin, maar de RvA wijst ter referentie naar een onderzoek naar de schoonmaakkosten van Isla en die kunnen oplopen tot anderhalf miljard florin.

 

Als je dit allemaal zo leest krijg je de indruk van dat het Aruba tegen werkelijk elke prijs de raffinaderij open wilde krijgen. Ooit stond de Arubaanse regering ambivalent tegenover heropening van de raffinaderij. Binnen korte tijd veranderde die houding in de wanhoop van iemand die zichzelf financieel zodanig in de nesten heeft gewerkt dat hij zelfs zijn kapotte koffiezetapparaat probeert te verkopen aan de agressieve choller om de hoek. Zo snel mogelijk, voordat de deurwaarder aanklopt.

“Joh, wat als ik je de sleutel van mijn huis geef. Kan je ook meteen die crackgeur van je lijf afdouchen en mijn ijskast leeghalen. Deal?”

“Nou, vooruit…”

Opeens ziet die begroting er niet meer zo belabberd uit en heeft deurwaarder Age ‘Zijne Koninklijke Hoogheid’ (dat is zijn echte bijaam trouwens!) Bakker van Cft Incasso BV geen reden om boos te kijken. En het staat lekker voor de verkiezingen. Blijkbaar is dat onze gekozen bestuurders het waard om ons allemaal en onze kinderen en kleinkinderen te binden aan misschien wel de allerslechtste, meest onverantwoordelijke deal uit onze geschiedenis. Vind je het gek dat het parlement het hele document niet rustig thuis kan doornemen om het tijdens het debat lek te kunnen schieten? Of dat de sociale partners geen informatie kregen over de garanties toen het akkoord aan hun werd gepresenteerd? Zelfs de powerpointpresentatie kregen ze niet mee. De Raad van Advies kreeg de akkoorden wel – daar konden ze kennelijk niet omheen – en kreeg ook als enige echt de tijd om ze te bestuderen en haar argumenten voor of tegen te onderbouwen. Ongetwijfeld worden die zorgen op zijn minst alsnog in de Staten besproken maandag. Maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven, naast het gebruikelijke geschreeuw. Want het parlement gaat het uiteindelijk niet tegenhouden. De meerderheidsfractie van AVP gaat voor stemmen en MEP kan het niet maken om tegen te stemmen, sinds hun achterban op hun commando in het afgelopen jaar had aangedrongen op heropening en ze de in Miraflores getekende akkoorden zelfs hadden toegerekend aan de tripjes van Glenbert Croes naar Caracas. Daar kom je moeilijk op terug, helemaal na het LGBT-debakel waar de partij nog net van aan het bekomen is.

 

Dus ja, de deal wordt naar alle waarschijnlijkheid bekrachtigd door een meerderheid binnen de Staten. De komende 25 jaar zitten we aan deze werkelijk idiote garanties en aan tal van andere dingen vast. Wat allemaal precies weten we nog niet. Maar nu al wordt er gepraat over een veerdienst met Coro en containers vol Venezolaanse levensmiddelen die naar Aruba komen terwijl hun eigen volk letterlijk verhongert. Kennelijk zit Aruba nu officieel in de business van Chavistas rijk maken. Ooit, want ook hun regime is eindig, krijgen wij daar ook de rekening voor. De enige manier dat dit allemaal wordt voorkomen is als het Citgo niet lukt om 100 miljoen dollar te halen bij moederbedrijf PDVSA, die deze week nog in rating gedegradeerd werd van CCC naar CC en dus het predikaat ‘junk’ kreeg van Standard & Poor’s. Toen ik gisteren aan Energie-minister De Meza vroeg of hij zich geen zorgen maakte daarover zei hij dat Aruba een akkoord met Citgo heeft en dat ik bij Citgo moest zijn voor een antwoord. Wacht eens even. Het jouw toko en je hebt geen menig over of je huurder de rekening nou wel of niet kan betalen? Rekent Mike soms op falen van Citgo en de 150 miljoen garantie van PDV Holding? Gaan we nu opeens gokken met de toekomst van dit eiland en de dromen van al diegenen die nu terugkomen om weer op de Arubaanse raffinaderij te komen werken? Of je bent gevaarlijk kortzichtig, of te cynisch voor woorden.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Pingback: EXCLUSIVO: Relato detaya di aspectonan ambiental di contractonan entre Aruba y Citgo | Den Cayente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.