CMB BD

Geluk

Geluk
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Na de overval midden op de weg, die bij de pinautomaat en die met een stroomstootwapen, kwam de overval in een woning waarbij een dode en een gewonde vielen. Grote opschudding want het gaat om prominenten binnen de Chinese en Arubaanse gemeenschap en omdat het een laffe moord was, bij mensen thuis, bij klaarlichte dag, midden in een dichtbebouwde woonwijk. En omdat nieuwsjagers, radio, TV en Facebook nu alweer een stuk directer aan elkaar gelinkt zijn dan pak ‘m beet een maand geleden is het lopend vuurtje van verontwaardiging en ongenoegen binnen letterlijk een paar minuten een bosbrand, compleet met hysterische berichten op Facebook en Whatsapp over vermeende incidenten langs de weg en bij mensen thuis in verschillende wijken. Er zijn zelfs complottheorieën over dat de minister van Toerisme via zijn mensen dit soort berichten moedwillig verspreidt vanwege zijn conflict met de minister van Justitie. En je weet dat het een hype is wanneer Ivo Yanez een groot deel van zijn middagprogramma eraan wijdt, met de belofte vaker de lijnen open te gooien voor burgers om hun ongenoegen op de radio te spuien. Dezelfde Ivo overigens die op de dag van de moord op Sasha Fang doodleuk reclame maakte voor een bedrijf die huisalarmsystemen verkoopt.

Er zijn nog genoeg vragen. Waarom is de dader nog steeds niet gepakt? Was hij zelf ook door de slachtoffers verwond? Was dit een overval of een afrekening? Wie is die man op de vrijgegeven beelden van een beveiligingscamera? Iemand moet hangen in ieder geval. En waar is de minister van Justitie? Die was zoals gebruikelijk ter plekke komen opdagen om polshoogte te nemen, maar vooral ook om te laten zien dat hij er is geweest. Ook gaf hij her en der interviews, de ene keer zonder enig weerwoord (zijn ministerie betaalt immers de rekening van de reporter), de andere keer met hoongelach van de interviewer achteraf tijdens de uitzending (de zender is gelieerd aan die andere minister). Dus ook hier vertroebelen affiliaties het beeld. Hoe dan ook, een groot deel van de volkswoede is op de minjus gericht, en wellicht is het voor een deel ook terecht als je kijkt naar bepaalde keuzes die in het verleden zijn gemaakt, zoals het ontmantelen van de radar en Warda Nos Costa. Bovendien helpt zijn – in ieder geval ogenschijnlijk – laconieke houding ook niet echt. Het is ook verleidelijk om hem ervan te betichten niet meteen het geld aan te nemen die de minister van Toerisme hem had geboden. Maar hem alleen op het veiligheidsprobleem afrekenen zou kortzichtig zijn, zeker als je kijkt naar the bigger picture.

Om te beginnen heb je de situatie in Venezuela. Hier, op nog geen 20 kilometer afstand, lijken de meeste mensen nauwelijks benul te hebben van de extreme mate en vormen van geweld dat zich daar op elk uur van de dag afspeelt. Er is, en daar hoef je op sociale media niet eens zo heel hard naar te zoeken, een niet aflatende stroom van behoorlijk schrijnende verhalen en schokkend beeldmateriaal van overvallen, moord, zelfmoord uit pure wanhoop. Jonge kerels, vaak onder de 20 die dood langs de weg liggen. Venezuela is de hel op aarde en natuurlijk loopt een deel van die extreme ellende over naar hier. Het is te groot, te erg en te onvermijdelijk. Ik zou bijna durven zeggen dat, zelfs al hadden we niet zo liggen slapen in de afgelopen jaren en bijvoorbeeld onze grenzen wel naar behoren hadden bewaakt en posadas die 15 dollar per nacht hadden verboden, Aruba niet buiten schot zou zijn geweest. Maar we hebben liggen slapen. Niet alleen de minister van Justitie die diensten afbrak, maar de ook die van Toerisme die de groep raspadores haast leek te verwelkomen vanwege hun effect op de toerismecijfers, tot aan de rest van de regering en het Koninkrijk die te lang deden alsof hun neus bloedde. Nu opeens wordt gekeken naar de boten die constant Venezolanen illegaal hier naartoe brengen, naar de garantstelling voor werknemers en het feit dat eigenlijk alleen Europeanen met een midlife crisis en besteedbaar inkomen voor drie hele maanden met vakantie gaan.

Wanneer Arthur Dowers zegt dat hij meerdere keren tevergeefs heeft gevraagd om 10 miljoen florin extra voor zijn portefeuille, dan vraag ik mij af waarom dat niet is gebeurd. Wanneer de politie niet van de begroting maar van de toerismesector kogelvrije vesten en nieuwe uniformen krijgt, dan is het voor mij in ieder geval een indicatie van dat de prioriteiten van de regering al een tijdje niet helemaal kloppen. Want ja, er moest bezuinigd worden om de criteria van het Caft te kunnen halen, maar dan moet je ook kijken naar waar je keuzes liggen met het geld dat je overhoudt. Veiligheid is geen randvoorwaarde maar een hoofdvoorwaarde om toerisme, onze belangrijkste economische pilaar, op peil te houden. Dan kan je de binnenstad mooi en toegankelijk hebben gemaakt, maar wat is het waard als het onveilig is. Dan kan je voor verkiezingstijd in rap tempo MFA’s overal bouwen (google voor de lol eens de term ‘witte olifant’), maar wat als je burgers hun huis niet meer uit durven om er naartoe te gaan. Aan de andere kant, wanneer je het krap hebt en nog niet het geld die je collegaminister jou aanbiedt wilt aannemen, dan vraag ik mij af waarom. Wil Dowers de invloed die dit ongetwijfeld aan Oduber binnen zijn portefeuille zou verschaffen kost wat kost buiten de deur willen houden? Is het daar niet een beetje laat voor, inmiddels?

Veiligheid is een hoofdvoorwaarde voor geluk. Het is een treffend toeval dat op de dag van de moord op Sasha Fang het Happiness 360 Conference plaatsvond. Over geluk binnen een samenleving en hoe dit weerslag kan hebben op de economie en toerisme van een land. We verkopen het geluk van onze mensen als een toeristische attractie. Onze deuren staan altijd open en we ontvangen gasten met een brede lach en onze open eilandcharme. Net als in de reclamefolders uit voorbijgane decennia. Tico Croes kwam met een pollresultaat dat aangaf dat 78 procent van de Arubaanse bevolking ‘gelukkig’ is. Ik vraag me af wat het resultaat vandaag zou zijn.

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

 1. golo

  Ach ja, waar liggen de prioriteiten? Carnaval , overtime voor het hele KPA, ME etc, grootste happening op het eiland van het jaar, en Dolfi?? die staat op een trailer in zijn trompetje te blazen !!
  Ga op internet en de toerist vind daar al waar hij de drugs op het strand kan kopen, voor Bugaloe en Moomba beach zijn de hotspot.
  Politie komt daar langs en vertrekt weer na een “boksje ” met de dealers!!
  Aruba, one happy Island voor de criminelen !!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.