CMB BD

De popcorn staat weer klaar

De popcorn staat weer klaar
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Afgelopen maandag was er een protestdemonstratie tegen homohuwelijk. Een stuk of 30 mensen gingen naar het Bestuurskantoor om een petitie in te dienen. Heel doordacht was de actie niet, want allereerst was het parlement in reces waardoor zij het document niet in ontvangst konden nemen. Maar wat nog erger bleek was dat de manifestanten onder leiding van Hyacintha Trimon nog steeds niet op de hoogte waren van de inhoud van het amendement voor geregistreerd partnerschap. Ze geloofden nog steeds dat het zou gaan om homohuwelijk. In een radio-interview eerder die dag gaf Trimon zelfs toe het amendement niet eens te hebben gelezen. De stoet liep biddend langs Café Chaos waar een groep tegendemonstranten uit de LGBT-gemeenschap hen stil stond op te wachten met regenboogvlaggen in de hand. Geen woord werd gewisseld tussen de twee groepen (dat zou later wel gebeuren na afloop van de demonstratie, maar ook dat liep met een sisser af).

 

Even later zat Trimon samen met haar echtgenoot en nog iemand op kantoor bij de premier, die geduldig – maar tevergeefs – probeerde uit te leggen dat het hier om iets heel anders ging dan homohuwelijk. Het was eigenlijk best een gênante vertoning. Trimon kronkelde in alle richtingen, smeekte haast aan de leider van haar politieke natuurlijke vijand om het amendement terug te draaien. De derde vertegenwoordiger waarschuwde met dezelfde intimiderend bedoelde luide stem van een pastoor voor ‘een donkere wolk boven ons gezegende eiland’. Trimon dropte tot twee keer toe de naam van Eman’s kameraad en pastoor Jairo Maduro en waarschuwde hem ‘dat de verkiezingen in aantocht waren’. Toen haar man eindelijk door kreeg dat het ging om de mogelijkheid voor partners om pensioen van hun overleden geliefde te ontvangen, sloeg hij zowat door. “Dezelfde rechten die wij hebben? Dat moet niet in de wet!” Het was voor mij zo’n moment waarop ik geen journalist meer wilde zijn en mijn best moest doen om koel te blijven en me niet in de discussie te mengen. Wat mij kalm hield was de gedachte dat zij ooit, wanneer zij deze wereld verlaten, wellicht met de bus naar het hiernamaals rijden. Op weg naar het vagevuur rijden ze langs de hemelpoort en horen ze discomuziek. De bus begint harder te rijden, maar vanachter de spijlen van het hek kunnen ze nog net zien hoe anderen wiens leven hun niet aanstaat dansen, lachen, kussen en feestvieren.

 

Maar ondanks alle emotie rondom het onderwerp, uiteindelijk voert ordinaire politiek de boventoon.  Dat Mike Eman, zoals hij tegen Trimon zei, geen invloed kan hebben op het besluit van de Staten voor wat betreft het amendement van Desiree De Sousa-Croes is natuurlijk niet waar. Sterker nog, de nabije toekomst van de AVP hangt er sterk vanaf. Hij heeft alle reden om degenen die tegen willen stemmen over te halen dat alsnog niet te doen (desnoods met een plek binnen de top 11 op de lijst), en wel om het volgende scenario. Voor zover ik heb begrepen zijn er genoeg mensen binnen de groene fractie tegen het amendement om het te laten stranden. Mocht dat gebeuren, dan is de kans aanwezig dat De Sousa-Croes vroegtijdig haar zetel inlevert. Er is – misschien op één na, maar dat weten we wellicht dit weekend na het All-Inclusive debat – geen enkele minister die terug de Staten in wil. Dat maakt Juan David Yrausquin de volgende in de lijn van opvolging. Een terugkeer voor hem in de AVP acht ik vergezocht. Dus zou Eman, mocht zijn partij alsnog niet aan boord gaan met geregistreerd partnerschap, opeens te maken krijgen met nieuwe oppositie in de Staten. Oppositie die, toen hij zelf notabene nog in de groene fractie zat, beter oppositie voerde dan de oppositie zelf en een jaar krijgt om praktisch betaald campagne te voeren voor 2017 en stemmers te snoepen van alle partijen, maar vooral van AVP. Ik kan me voorstellen dat Eman De Sousa-Croes in de fractie wil houden, met name ook om deze reden. Punt is dat ze haar nek al te ver heeft uitgestoken om weer in te schikken in een organisatie die haar al meerdere keren zo hard heeft laten vallen over deze kwestie. Alsnog blijven zou haar reputatie en geloofwaardigheid bij haar achterban teveel schaden. Dus een vertrek lijkt mij in ieder geval realistisch indien geregistreerd partnerschap niet wordt aangenomen. De gevolgen daarvan zouden voor een al niet meer zo populaire AVP ingrijpend zijn voor het komende jaar.

 

Ik weet het, ik zei vorige week nog dat ik de kans niet groot achtte dat Yrausquin terug zou komen. Maar toen wist ik nog niet dat dit een eventuele move op het schaakbord zou kunnen worden. Aanstaande maandag kan dus heel beslissend worden, niet alleen voor tegen- en voorstanders van het amendement, maar voor de verkiezingen van volgend jaar. Mocht Otmar Oduber plannen hebben om uit de partij te stappen dan doet hij er goed aan om dit ook in de gaten te houden. Ik kan me overigens niet voorstellen dat Mike hem liever dan Juan David op de – nogmaals, eventueel – door Desiree vrijgemaakte plek zou willen zien. Ik ben al popcorn aan het maken voor aanstaande maandag.

(Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 18-08-2016)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Tacamahaca

    Masochistischer dan Desiree Croes bestaat niet. Bij de vorige lijstformaties werd ze telkens systematisch gepasseerd door de partijtop. Andere ML (Moeilijk lerende)-leden en glibberige bulado di cura’s mochten hoog op de lijst van MIke en Henny, terwijl Desiree enkel op nr. 13 mocht vastroesten. Wijlen gesjeesde Piet Pronk was toen adviseur, dus je raadt het al. Nu met dit amendement wordt Desiree’s vervolging binnen de partij nog overduidelijker. Deze is louter gebaseerd op afgunst en grootheidswaanzin van de familie Eman en hun chupado’s. Mike moet eindelijk eens een ruggegraat aanschaffen. Ik zou Croes willen adviseren dat er een tijd van komen is en en een tijd van gaan. En wat de heksenjacht van de geloofsfanaten betreft: hun argumenten zijn zo dom en misselijkmakend dat je haast zin krijgt om naar Cuba te emigreren.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.