CMB BD

Allout

Allout
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het lopende conflict over de nieuwe all-inclusive wet tussen de minister van Toerisme en hotelbelangengroep Ahata blijft maar oplaaien. Nog altijd staan de minister en Ahata, vooralsnog gesteund door werkgeversorganisatie Atia en de Kamer van Koophandel lijnrecht tegenover elkaar. Maar na het vertrek van Ahata uit het bestuur van Aruba Tourism Authority deze week lijkt het erop dat de breuk niet meer te lijmen is. De vraag is nu of de leden van Ahata dit hebben gedaan op persoonlijke titel of als Ahata. Mocht dat laatste het geval zijn, dan opereert ATA op zijn zachtst gezegd in een grijs gebied zonder haar voltallige bestuur. De Landsverordening geeft duidelijk aan wat de rol van het bestuur is en dat zij volledig operationeel moet zijn. ATA en haar advocaten bezigen daarentegen termen als ‘redelijkheid en billijkheid’ in deze situatie. Zou interessant kunnen worden als in de komende dagen grote beslissingen met veel budget op de agenda staan. Ahata maakt met haar vertrek uit het bestuur in ieder geval het soort powermove die je niet zo snel hier op Aruba ziet gebeuren en die de minister kennelijk ook niet had verwacht. Iemand zal nu met de ogen moeten knipperen en terugstappen.

 

En dat terwijl beide partijen weldegelijk een punt hebben. Gaan we nou voor all-inclusive of niet? Het vraagstuk betreft de essentie van hoe ons toerisme in elkaar steekt. Aan de ene kant willen de hotels inspelen op wat zij zien als de nieuwe trend, namelijk de vraag van steeds meer toeristen naar all-inclusive pakketten. Aruba kan daarbij niet achterblijven, stelt Ahata en daarom is het aan banden stellen van deze vorm van hotels geen goed plan. Helemaal als de minister van Toerisme degene wordt die door de nieuwe wet in zijn eentje mag beslissen wie wel en wie niet all-inclusive mag gaan. De minister daarentegen wijst op hoe all-inclusive hotels beter passen in landen zoals de Dominicaanse Republiek de voorzieningen en veiligheid buiten de hotels ondermaats zijn. Aruba heeft daarentegen uitstekende voorzieningen, is relatief veiliger en heeft zoveel bedrijven en restaurants rond de hotels die juist afhangen van toeristen die het eiland willen ontdekken en buiten hun hotel willen eten.

 

De krachten achter deze standpunten moeten echter ook genoemd worden. Natuurlijk willen de hotels alle opties kost wat kost open houden om het maximale uit hun investeringen te halen en er staan weldegelijk een paar te wachten op een koper die waarschijnlijk de property om zal zetten naar all-inclusive. Wanneer je in de wandelgangen hoort dat Renaissance al heel lang in de etalage staat en dat RIU wellicht geinteresseerd zou zijn, dan is het niet verwonderlijk dat Eduardo de Veer himself, compleet met intimiderende foto van hem streng kijkend van achter zijn bureau in een verder donkere ruimte (de tune van ‘The Godfather’ mag je er zelf bij verzinnen), zich in de discussie heeft gemengd met de boodschap dat de wet van de minister niet deugt. Aan de andere kant hoor je van mensen als Milton Harms van drankdistributeur Romar en tevens (het mag best gezegd) soort van familie van de minister, die belang hebben bij een stop op all-inclusives en dus aandringen om de wet kost wat kost door te voeren. Want stel je voor dat hotels opeens hun kosten gaan drukken om die all-inclusive pakketten (lees: non-premium drank en slecht eten in bulk) aan te kunnen bieden en hun waren dus goedkoper elders gaan halen. Daar vliegt een flink stuk van je business de deur uit.

 

Vooralsnog lijkt er geen oplossing te komen. Maar het zal wel moeten, al wordt het wellicht een compromis waarbij beide partijen en hun rijke backers zullen moeten inleveren. In de tussentijd maken nieuwssites en kranten grof geld met het plaatsen van paginagrote advertenties die toch niemand leest. Mochten Ahata of de minister ondanks het lezen van deze column ook op deze veel gelezen en gesharede website hun epistels willen plaatsen tegen een leuk bedrag, dan weten ze mij te vinden. Ik wil namelijk graag nog een keer met vakantie dit jaar.

Gepubliceerd in Amigoe di Arruba op 24-06-2016

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.