CMB BD

Groeten uit Nederland

Groeten uit Nederland
Top Ads
Top Ads
Top Ads
Dit is mijn eerste vakantie in vier jaar en eigenlijk mag ik het niet echt een vakantie noemen, want kijk mij hier nu achter mijn laptop zitten. En kijk mij eens bezig zijn met interviews en brainstormsessies en het opdoen van inspiratie bij Arubanen die naar Nederland kwamen en er wat van hebben gemaakt.
In Groningen interviewde ik Paolo Petrocchi, oprichter en administrator van de razend populaire Facebook-pagina Aruba Memes. Het was precies op de vierde verjaardag van de pagina en we spraken onder meer over invloed op sociale media en vrijheid van de pers. Petrocchi heeft beledigingen, pogingen tot chantage en omkoping en zelfs doodsbedreigingen moeten doorstaan. Dingen die ik als journalist op het eiland niet heb hoeven mee te maken, ook niet om mijn columns. Allemaal om grappige foto’s en soms ook harde glasharde statements die hij op zijn pagina heeft gepost. Hij is iemand die wat mij betreft zijn heldenstatus onder een groot deel van de bevolking echt heeft verdiend en met zijn humor en creativiteit een echte bijdrage levert aan de publieke discussie op Aruba, ook al woont hij ver weg.
Ik had ook het voorrecht om de artsenexamenzitting bij te wonen van mijn goede vriend dr. Christian Mejia aan het VUmc in Amsterdam. Chris was al meer dan tien jaar geleden voor zijn artsenopleiding afgestudeerd aan de Universidad Javeriana in Bogota. Hij werkt op Aruba al jaren als keuringsarts bij SVB en om verder te komen moest hij dus een half jaar naar Amsterdam, ver weg van zijn gezin en vrienden, om met tien jaar jongere medische studenten mee te lopen. Het overgrote deel het gebodene kende hij en pastte hij al toe op Aruba en voor Chris was het vooral een kwestie van de tijd uitzitten. Hij slaagde met hoge cijfers. Tijdens de uitreiking had de voorzitter van de examencommissie de meest lovende woorden voor hem en de offers die hij had gemaakt om zijn Nederlandse bul te behalen. Voor de andere geslaagden was dit een van de belangrijkste dagen van hun leven. “Die dag had ik tien jaar geleden al. Vandaag is gewoon de afsluiting van een periode”, zei Chris droog tegen mij. Wat mij en vele anderen betreft ook een onnodige periode dat gekenmerkt was door de onwil van de Arubaanse overheid om goede artsenopleidingen in de regio gewoon te erkennen en jonge lokale artsen die in de regio hebben gestudeerd in de markt toe te laten treden. Een Nederlandse arts tijdelijk importeren is kostbaar, net als  iemand vijf maanden naar Nederland sturen voor wat eigenlijk niet meer is dan een certificatie. Dat beleid is erop gericht om goede lokale artsten die nu naar landen als Costa Rica uit wijken af te schrikken en om de bedrijven die flink verdienen aan de werving van tijdelijke Hollandse krachten in stand te houden. Ondertussen komt de zzorg handen en kwaliteit tekort. Huisartsen leuren met bestanden van ruim 6.000 patiënten elk en specialisten die allang met pensioen hadden moeten gaan maken geen plaats voor vers bloed. Er zijn manieren voorgesteld om het beter te kunnen maar vooralsnog worden die genegeerd.
Ook in Amsterdam sprak ik af met een groep jonge hoogopgeleide Arubanen. Zij willen op hun manier bijdragen aan het eiland en zijn op het idee gekomen om een soort van platform op te richten waarin actief en inhoudelijk naar oplossingen kan worden bezocht voor vraagstukken zoals bescherming van het milieu en de raffinaderij. Zowat het eerste wat ik van hun hoorde was dat zij het gevoel hadden dat de Arubaanse media hen niet goed genoeg informeerde van wat er allemaal op Aruba aan de hand is. De kwaliteit van het nieuws en de achtergronden valt doorgaans tegen en een groot deel is overduidelijk propaganda van de regering of de oppositie. Deze groep van brightest and best minds van ons eiland kan daar maar weinig mee. Ze zijn totaal niet politiek gezind, al hebben hun families thuis wel altijd door dik en dun de een of de andere partij gesteund. Het idee van een nieuw a-politiek platform dat echte oplossingen wil aandragen is nog erg pril, maar inspireert mateloos. Het stemt mij hoopvol dat de nieuwe generatie die de teugels langzamerhand aan het overnemen is Aruba echt vooruit zal hebben, ver voorbij de zelfopgelegde beperkingen die de gebruikelijk traditionele mindset met zich meebrengt.
En dan heb je Michael Lampe. Hij kon rustig op precies dezelfde manier voort blijven borduren op het succes van zijn muzikale projecten Datapanik en Fellow. In een café in Amsterdam-Oost vertelde hij mij over hoe hij, eerst via een TED Talk en nu ook met nieuwe muziek en andere projecten, vrede aan het sluiten is met de diep persoonlijke en pijnlijke geschiedenis van zijn vader die aan schizofrenie leed. Dat wij daar via zijn kunst getuigen van mogen zijn vraagt niet alleen om respect. Het is het kenmerk van een echte, sterke artiest. En wie weet zal het bijdragen aan een meer open dialoog over mentale zorg op Aruba.
Ik heb nog een week te gaan hier, maar nu al kan ik zeggen dat deze reis mij goed doet. Het voelt geweldig om naar de horizon van oneindige weilanden te staren. Niet omringd door zee maar juist door het idee dat daarachter wellicht iets compleet nieuws te vinden is. Op een eiland is vernauwing van je blikveld onvermijdelijk. Je staart je blind op wat de ander zegt of doet en kunt geen afstand nemen voor een beter perspectief. Zoiets kun je alleen maar kort volhouden, voordat je zelf onderdeel wordt van het probleem. En dus zit ik hier en lees ik over bekladde kapellen, scheldende pastoors en Statenleden met losse handjes. Dan klap ik mijn laptop dicht en denk ik: “Sommige mensen zijn echt toe aan een middagje op een weiland.”
Volgende week vlieg ik terug en slaat Den Cayente over in de Amigoe. In de tussentijd post ik wel af en toe hier en op Facebook en Instagram. Groeten uit een voor de verandering heerlijk druilerig Nederland. Zelfs dat is nu even beter dan de moordende hitte thuis.
Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 26-05-2016
Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.