CMB BD

Burgeroorlogje

Burgeroorlogje
Top Ads
Top Ads
Top Ads

UPDATE: Nelson ‘Speed’ Andrade werd vandaag plots ontslagen door Diario, de krant waar hij twintig jaar voor heeft gewerkt. Naar verluidt zou de ruzie tussen hem en minister Oduber de aanleiding zijn geweest. Andrade zou de toegang tot het Bestuurskantoor zijn ontzegd door de minister en de krant vreesde voor het staken van advertenties door onder meer ATA. Let ook dat de eigenaar van Diario ook het Aruba Summer Music Festival organiseert, waar ATA flink wat sponsorgeld in stopt. Uiteraard schept dit een gevaarlijk precedent voor de vrijheid van pers, meningsuiting en de rechtstaat op Aruba.

De ruzie tussen minister Otmar Oduber en collega-journalist ‘Speed’ Andrade lijkt nog heftiger te zijn dan die tussen de minister en de rest van het kabinet een paar maanden terug. Tirades op de radio, persconferenties, aanhangers van de minister die nu wel massaal in de aanval gaan op Facebook. Het is niet alleen een clash tussen twee van de grootste ego’s binnen de AVP, het geeft ook een inkijk naar een cultuur van handjeklap, vriendjespolitiek, kinderachtige intriges en afgunst binnen een diep versplinterde regeringspartij.

Speed beschuldigt de minister ervan zijn kameraad Ralph Maduro stelselmatig te bevoordelen via allerlei lucratieve contracten voor onder meer het printen van banners voor evenementen die verbonden zijn aan Aruba Tourism Authority en andere overheidsinstanties, van Soul Beach tot aan de viering van 18 Maart. Maduro gaat ook over het officiële Aruba-logo dat op al die petjes en t-shirts wordt gedrukt. Allemaal eerlijk gewonnen in een openbare aanbesteding, aldus de minister. Maar kennelijk is dat voor sommigen net iets te oneerlijk verdeeld onder de media- en drukwerkondernemers die aan de regeringsborst hangen. En dus, blijkt nu, woedt er al een tijdje een burgeroorlogje.

Oduber ging samen met minister Paul Croes en een paar Statenleden naar Nederland voor de viering van Arubadag. Een hele delegatie van mensen – tot aan optredende muzikanten toe – waarvan wordt gezegd dat ze zijn gelieerd aan de minister, onder wie Maduro, ging mee. Op sociale media verschenen beelden van de minister prominent aanwezig op het feest, zingend met de band N’Fuzion. Toen Andrade aan ATA wilde vragen of zij voor de kosten hebben opgedraaid brak opeens de pleuris uit. Er was na het conflict binnen het kabinet weer eenheid en nu moest notabene iemand van de partij zelf opeens stennis gaan schoppen. Speed – die zelf in het kielzog van de premier de halve wereld heeft rondgereisd – zou ‘jaloers’ zijn omdat hij niet naar de Broodfabriek is meegegaan, wat toch wel een beetje suggereert dat er een soort van reisarrangement moet zijn geweest. Feit was echter dat Speed voor de verandering eens een keer de consequente journalist uithing en gewoon valide vragen stelde – vragen waar overigens niemand anders op was gekomen – , ook al deed hij het alleen maar om Oduber (en met name Maduro) te stangen. Dat hij zo heftig tegengas uit de ploeg van meelopers van de minister – tot aan zijn middagnieuwscollega Toko Winklaar toe – zou krijgen had hij wellicht wel verwacht. Toen er ruzie was met de premier waren zij een stuk stiller, maar tegen hem konden ze vrijuit hun hun gal kwijt. Dat de minister ook zelf voor zijn nek zou gaan had hij ook wel kunnen verwachten. Oduber kiest in dit soort gevallen altijd voor de aanval.

Dat ATA-CEO Ronella Tjin Asjoe-Croes uiteindelijk ook antwoord gaf aan de vraag van Speed of het toeristenbureau nou wel of niet de persoonlijke bank van de minister is deed er dus niet eens meer aan toe. Oduber hield een persconferentie waarin alles gepareerd zou worden. Uiteraard was Andrade aanwezig en zelfs vanaf mijn scherm thuis spatte het vuurwerk van de confrontatie alle kanten op. De beerput ging een kiertje open. Oduber bracht naar voren dat Andrade meerdere keren naar ATA zou hebben gemaild dat hij geen nieuws van hun zou plaatsen op zijn site 24Ora als zij geen advertenties zouden plaatsen. Speed op zijn beurt hapte keihard door te roepen dat Oduber feitelijk eigenaar is van Power FM, de radiozender waar, jawel, Ralph Maduro directeur van is. Oduber had beet. Hij eistte van Andrade om dat terug te trekken anders zou een rechtszaak volgen. Andrade weigerde. Nu komt er dus een rechtszaak waarin Andrade hard zal moeten maken dat Oduber eigenaar is van een radiozender. En dit is waar de minister uiteindelijk wint. Ook al is zijn vriend directeur van die zender – die de persconferentie overigens ook gewoon live uitzond – , het maakt niet uit. Dat zijn rechterhand Simon Arends gewoon eigenaar is van een andere zender, Galactica FM, maakt ook niet uit. Net zo min als dat de echtgenote van premier Eman programmadirecteur is bij televisiezender ATV of dat de neef van de oppositieleider een krant, een radio- en een tv-zender heeft. Er is geen sprake van formeel eigendom en daarmee houdt de discussie op. Speed en zoveel anderen, inclusief een aantal politici zelf, verkijken zich op materiele zaken. Hier gaat het niet om eigendom of zelfs om geld. Politiek gaat uiteindelijk altijd en alleen om macht en de invloed om dingen gedaan te krijgen. Van daaruit vloeit de rest.

Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 24-03-2016

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

3 Comments

 1. mary

  Topfm, solo di pueblo ta di Edmond Croes. Su tata ta cay den famia di tata di Evelyn pero nan no ta primo directo. E prima di Evelyn, cu alaves ta ruman di Minister Paul Croes ta doño di Magic FM.

  Reply
 2. Karel

  Door de commotie gaat iedereen voorbij aan de feiten. Een nutteloze uitgave van veel geld om in Nederland een viering te organiseren met mensen die op Aruba thuis horen.
  De viering in Nederland, voor Arubaanse Nederlanders prima. Maar een snoepreisje voor Arubanen naar Nederland organiseren: onnuttig, die hadden hun feestje op Aruba moeten hebben.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.