CMB BD

Generatie van dromers

Generatie van dromers
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Een woensdagavond in het centrum van Oranjestad. Je zou denken dat het nergens druk zou zijn want los van de Spaanstalige sekte-kerken en de amper bewoonbare krotten die huisjesmelkers in de vervallen oude panden hebben gebouwd is er ‘s avonds doordeweeks al jaren niks te zoeken in Playa. Maar de bovenste verdieping van de oude Palais Hindu in de Steenweg is bomvol. Niet met kerkgangers maar met een ander soort devoten. Het pand is van binnen opgeknapt. Het oogt en ruikt fris en uitnodigend. De woorden ‘Beam Yourselves’ staan beschilderd op de muur in het trappenhuis.

Beam is het initiatief van Michael Lampe voor een cultureel en sociaal platform en kantoor/vergaderruimte voor creatieven. Op de benedenverdieping komen er ateliers voor lokale kunstenaars en een open werkplaats. Het Monumentenfonds heeft Lampe het pand te huur aangeboden voor op zijn minst het komende anderhalf tot twee jaar. Het idee is om workshops, lezingen, talkshows, en wat dan ook dat op kan komen te organiseren en om creatieven en startups werk- en vergaderruimte te bieden. In Amsterdam moet bovendien een tweede ruimte komen met dezelfde naam. Doel daarvan is om jonge Arubaanse professionals die in Nederland wonen een plek te bieden die ook nog eens een link heeft met thuis. Bovendien is er contact met vergelijkbare instanties op Curaçao en St. Maarten. En hoewel het een en ander aansluit op voornemens van de regering voor de binnenstad, staat Lampe erop dat Beam een onafhankelijke onderneming is. Er zijn plannen voor Den Cayente om ook het één en ander te organiseren daar.

Vanavond dus geen kerk maar een ander soort spirituele ervaring, namelijk een poëzie-avond. De avond wordt al een paar jaar regelmatig georganiseerd, in restaurants en andere ruimtes, maar het lijkt erop dat Beam een wel heel erg gepaste lokatie is. Nieuwsgierigheid naar de nieuwe hotspot heeft bovendien extra mensen gebracht. De sfeer is open, uitbundig met een mix van jong en oud en er wordt aandachtig geluisterd naar de dichters. Het aanbod is bovendien gevarieerd, van snoezige Gang di Arte kids met hun aandoenlijk positieve rijmelarij tot aan duistere en wanhopige vertellingen over mensen die maar niet die connectie met de ander kunnen maken, al dan niet vergezeld door een geprojecteerde animatie. Er is ruimte en waardering voor een waanzinnig multi-talent als Natusha Croes om haar ding te doen en er is herkenning over wat Arubanen bindt en kenmerkt in de woorden van de ervaren dichter Beach Lama en het opkomende talent Ephrayim Odor. En er is genoeg provocatie en ontregeling in de performance van Yasmin om iemand aan te sporen om weg te lopen. Hier gebeurt het dus, zoveel is duidelijk.

Tussen al het geruzie, gehijg en geklaag op social media en in de pers is het makkelijk om te vergeten dat er weldegelijk een positieve stroom is op het eiland. Een generatie die zelf dingen wil maken in plaats van een hand opsteken, die wil samenwerken in plaats van de ander uit de weg konkelen en die wil bouwen in plaats van afbreken. Een cosmopoliete generatie die creativiteit, maar boven alles ook authenticiteit en integriteit voorop stelt, met mensen die van hun passie hun verdienmodel willen maken. Een generatie van dromers en aanpakkers die de boel willen ontregelen, die schijt hebben aan de gevestigde orde, het grote geld en de politiek en die ongeduldig wachten op hun beurt om te leiden. Een generatie die zich heel erg bewust is van haar culturele identiteit, die juist doordat zij jarenlang weg is geweest weet dat Arubaan zijn een mindset en een gedeelde ervaring is, en veel meer inhoudt dan vastklampen aan leeg pattriotisme. Aruba’s toekomst hoort nu in hun handen te liggen, niet in die van de oude, bange bestuurders en ongeschoolde doch goed ingelikte ambtenaren die in hun weg staan. Voor deze mensen schrijf ik. Wie daar bij komt is meegenomen.

Origineel gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 25-02-2016

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.