CMB BD

Kwestie van karakter

Kwestie van karakter
Top Ads
Top Ads
Top Ads

12003168_10153130963465998_5619761723717629045_n

Volgende maand presenteert de regering haar kandidaat voor gouverneur van Aruba aan de Rijksministerraad. In mei loopt het termijn van Fredis Refunjol af en kan zijn opvolger – zo niet de waarnemend gouverneur zolang men er niet uit is – aan de slag. De premier liet onlangs zuinig los dat de lijst van kandidaten nu bestaat uit zowel politici als niet-politici. Al heel lang circuleren er een aantal namen. Oud-GevMin Edwin Abath, Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp, Greg Peterson, laatst ook Centrale Bank-directeur Jane Semeleer en de huidige GevMin Alphonso Boekhoudt. De een natuurlijk stukken aannemelijker dan de ander. Veel nadruk ligt natuurlijk op de prestige die het gouverneurschap met zich meebrengt. Het is zonder twijfel een prachtige bekroning van een loopbaan, maar het is (tenminste als je het goed wilt doen) absoluut geen comfortabele erebaantje, zeker als je kijkt naar hoe Refunjol er invulling aan heeft gegeven. Daar mag zeker even bij stil worden gestaan.

De positie is om te beginnen niet eenvoudig te plaatsen. Als gouverneur ben je vertegenwoordiger van een kroon een oceaan ver weg. Niemand die hier echt wakker ligt van het Koninklijk Huis doet en vindt tenzij ze hier op bezoek komen en er een feest kan worden gegeven. Maar die banden moeten formeel warm worden gehouden. Aruba’s band met Nederland is een die constant onder discussie staat. Het oude koloniale model waar de gouverneur eigenlijk per definitie onderdeel van is geldt allang niet meer en beide landen aan weerszijden van de oceaan zijn nog altijd zoekende naar wat hun eigenlijk nog bindt. Het gouverneurschap geldt als een soort van brug. Hij of zij is intermediair, ambassadeur, beschermheer, fixer, inititiator, ontvanger van boze brieven en quasi-opstandig trappelende ministers. Je kan je voorstellen dat een een gouverneur er eventueel bewust voor zou kunnen kiezen om een passieve houding aan te nemen en het houden bij het ceremoniële aspect van de baan. Kwestie van karakter. Opdagen voor de evenementen, de door de premier geschreven toespraak begin september netjes voorlezen, gasten ontvangen op kantoor, tekenen bij het kruisje wanneer het van je wordt gevraagd.

Freddy Refunjol had het makkelijk daarbij kunnen houden en niemand zou het hem kwalijk hebben genomen. Maar hij koos er juist voor om een eigen, actieve invulling aan zijn post te geven met acties die soms ook confronterend bleken, zoals het financiëren van een leerstoel ‘Good Governance’ bij de Universiteit van Aruba. Professor Michiel de Vries liet in zijn onderzoeken naar vertrouwen en corruptie weinig heel van het ambtelijke apparaat. Het werd hem bijna letterlijk heet onder de voeten, maar het kabinet van de gouverneur week niet van zijn zijde en De Vries volbracht zijn taak voor zover het kon. In eerste helft van 2014 speelde gouverneur Refunjol een meer dan actieve rol in de crisis die uitmondde in de hongerstaking van premier Eman. Van wat ik heb kunnen vernemen heeft de gouverneur door de begrotingen terug te sturen naar de regering juist geprobeerd een vernietiging van de begroting waardoor het land echt in de problemen zou komen af te wenden. Nadat de premier vanaf de overkant van de straat hem voor vanalles uitmaakte en zijn aanhang zijn auto bekogelde, hield de gouverneur contact met de familie Eman en gaf hij te kennen zich oprecht zorgen te maken over de gezondheid van de premier. Hij hield de kanalen open, kost wat kost. Tijdens zijn gouverneurschap sprak gouverneur Refunjol vaak openlijk zijn zorgen uit over de verharding van de maatschappij en de gevolgen daarvan en laatst ook over ontwikkelingen in de pers, daar waar hij net zo makkelijk met lege, zoete woorden het glas kon heffen. Niet dus. De betrokken, altijd aanspreekbare en vooral ook bescheiden docent uit Savaneta is nooit weggeweest. En juist die bescheidenheid en rust, die stille vastberadenheid, hebben hem – in mijn ogen althans – een meer waardige en krachtige uitstraling gegeven dan welke al dan niet schreeuwende politicus dan ook die ik voor mijn neus heb gehad tot nu toe. Zijn opvolger – naar wat ik heb begrepen is Andy Lee de topkandidaat – heeft grote, zware schoenen om te vullen.

Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 28-01-2016)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

2 Comments

  1. Gina Jie Sam Foek

    “En juist die bescheidenheid en rust, die stille vastberadenheid, hebben hem – in mijn ogen althans – een meer waardige en krachtige uitstraling gegeven dan welke al dan niet schreeuwende politicus dan ook die ik voor mijn neus heb gehad tot nu toe” ….Nou in mijn ogen ook, hoor!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.