CMB BD

Tegenpolen

Tegenpolen
Top Ads
Top Ads
Top Ads

1796705_10151951145245998_1647452179_n

Vorige week gaf gouverneur Fredis Refunjol zijn laatste nieuwjaarstoespraak. Daarin nam hij geen blad voor de mond en wees hij op de huidige sfeer van extreme polarisatie, niet alleen in de politiek maar ook onder de bevolking. Met name vanuit de pers, op de radio en op sociale media wordt er constant met modder gegooid en dat houdt de sfeer grimmig. Dat heeft gevlogen voor de kwaliteit van leven voor de Arubanen zelf en onze democratie maar ook voor ons toerisme. De gouverneur wees terecht op de onlusten rond het parlementsgebouw vorig jaar.

Vroeger kon je – zeker in een kleine gemeenschap als deze – meer en beter met elkaar opschieten omdat er buiten de vier muren van je eigen huis of het vertrouwen van een naaste weinig gelegenheid was om je mening over de ander te ventileren. Dat zorgde vanzelf ook voor extra schroom, iets dat tegenwoordig volledig lijkt te zijn verdwenen. Je ging gewoon netjes met elkaar om, ook al mocht je elkaar niet. Dat zorgde er uiteindelijk juist voor dat dingen gedaan werden. Onwaarschijnlijk grote dingen voor een kleine gemeenschap. Natuurlijk dachten wij toen ook al dat we zelf alles beter wisten en dat de ander eigenlijk niks voorstelde, maar toe, je moest vooruit. Mondje dicht, vriendelijk doch zakelijk blijven en door. Klagen deed je thuis bij je partner. En dan gebeurde het ook weleens dat het wantrouwen wegsmolt en er nieuw respect of zelfs een onverwachte vriendschap ontstond, juist omdat je de ander uit beleefdheid alsnog de kans gaf.

Vergis je niet, dat je tegenwoordig je mening overal kwijt kan is op zich een groot goed. Ik leef er zelf van, notabene. Maar het zijn onze omgangsvormen – hoe ‘hypocriet’ ze ook mogen zijn – die onze maatschappij op de been houden en vooruit helpen. Dat je tegengestelde meningen hebt betekent niet automatisch dat je tegenpolen bent. Zo simpel zit het leven niet elkaar, hoeveel quasi-wijze facebook-quotes je ook leest. En er is een grens tussen meningsuiting (en die mag ook grof en zelfs beledigend zijn indien nuttig) en ongefundeerd gezever dat aanzet tot haat en zelfs geweld. Vraag het anders eens aan iemand die zich een tijd voor Whatsapp en Facebook kan herinneren. Vroeger scholden Statenleden elkaar ook de huid vol, maar gingen daarna ook samen naar een bar om het al dan niet met hulp van een flinke borrel uit te praten. Nu lijkt dat simpelweg onvoorstelbaar.

Deze dagen krijgen we niks voor elkaar omdat we allemaal plegen te moeten weten wat de ander van ons denkt. Het erge is dat zo’n constant gespannen sfeer zich verspreidt naar de raarste plekken en gelegenheden. Op dit moment is er nergens zoveel conflict als in Carnaval. Dat is al jaren zo, maar dit jaar lijkt werkelijk alles omgeven door drama. Caiso & Soca is afgelast omdat er geen vertrouwen is tussen Smac en de muzikanten, er is gedoe over de leeftijd van een winnaar van Prins & Pancho, je hebt muzikanten die moeilijk doen over hoe vaak een programma hun liedje draait en dan is het gebruikelijke gebekvecht rond de reina’s niet eens begonnen.

Ik weet zelf niet echt wat daaraan gedaan kan worden, behalve dat eenieder die zijn of haar stem laat horen dit met meer nuance kan doen. Het is een stukje verantwoordelijkheid, naar de ander maar ook voor jezelf. Tellen tot tien, strategisch nadenken, emoties loslaten, je niet laten gekmaken door wat de ander zei of wat iemand over die ander zei. De bewustwording van dat we alleen samen vooruit kunnen, ondanks de illusie dat we tegenwoordig alles zelf kunnen.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 14-01-2016)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.