CMB BD

Over babies die babies krijgen

Over babies die babies krijgen
Top Ads
Top Ads
Top Ads

creepy-toys

Afgelopen week stonden we met een group journalisten en fotografen op minister Oduber te wachten voor de ingang van het kabinet van de gouverneur. Op gegeven moment was ik getuige van een discussie, niet over de nieuwe ruzie binnen carnavakl of de crisis binnen het kabinet (ik begin overigens steeds meer de indruk te krijgen dat alleen een paar journalisten en de oudjes die elke dag de radiostations bellen echt geinteresseerd zijn in politiek hier op Aruba), maar over het debacle rond de eerste baby van het jaar. Volgens de baas van een populaire nieuwssite was dat ook met afstand zijn meest geklikte artikel van de afgelopen dagen. Iedereen wil ervan weten en iedereen heeft er wel een mening over. De discussie ging over de vraag of de vader van het kindje, een man van 30, wel vervolgd kan worden omdat de moeder pas 15 is en hij dus ontucht heeft gepleegd met een minderjarige. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal acht jaar op. “Nou, dan zal je half Aruba moeten opsluiten”, riep er een. “Kom op, iedereen is als 25-jarige man weleens met een minderjarige geweest toch?”, grinnikte een ander. Pardon? “De enige reden waarom dit een issue is geworden is omdat het de eerste baby van het jaar was en de pers erbij werd geroepen.” Mannen onder elkaar. Kennelijk is de authentieke machocultuur in 2016 nog springlevend op Aruba. Het idee dat een volwassen man een kind tot vrouw kan nemen. Fris, strak en jong genoeg om te kneden naar zijn voorkeuren. Ook dat argument – serieus gebracht ook – heb ik al eens eerder gehoord. Zouden deze zelfde mannen ook diezelfde gedachten erop nahouden wanneer zij zelf een dochter krijgen en deze op gegeven moment ook tiener wordt? Hoe zouden zij reageren wanneer hun kind bij de ingang van de supermarkt wordt nagesist door een oude viespeuk?

Dat mensen zich in allerlei bochten proberen te wringen om deze barbaarse – ja sorry, ik heb er geen ander woord voor – situatie alsnog een gouden randje te geven kan ik me nog wel voorstellen. Het gaat immers om een getrouwd stel en de jonge moeder verklaart op Facebook dat ze tenminste geen abortus heeft gepleegd, zoals andere vrouwen die twee keer zo oud als haar zijn, wellicht wel zouden doen. God zij geprezen, right? Nou, God spaar het arme kind dat op zo’n jonge leeftijd een heel nieuw leven moet dragen en bovendien in de bloei van haar jeugd een volwassen vrouw voor haar man moet zijn. Maar het meest verbaasd ben ik om het OM, die vooralsnog besluit om de vader niet te vervolgen. Het aan de moeder overlaten om een klacht in te dienen tegen haar twee keer zo oude echtgenoot is ronduit slap. Is het een delicate zaak? Absoluut! Maar hier had de wet toegepast kunnen worden, al was het maar om te stellen dat je anno 2016 niet meer in het buitenland een kindbruid kan scoren en verwachten dat daar geen consequenties aan worden verbonden. Door niet zelf op te treden geef je vrij baan aan een gedachtengoed dat schadelijk en niet meer van deze tijd is.

Je zou ervan uitgaan dat een echte vent iemand is die vrouwen – en dan al helemaal jonge meiden – beschermt in plaats van belaagt. Maar dat is kennelijk nog steeds niet zo. En de al dan niet stille acceptatie en hypocrisie rond dit soort situaties (en dat ligt echt niet voornamelijk binnen de Latino-gemeenschappen) ligt aan de basis van veel van het sociale leed op dit eiland. Dat de eerste baby van het jaar die normaliter zoveel ouderwets positieve aandacht krijgt product is van een pedoseksuele relatie kan je in de meest confronterende satire niet verzinnen. Een ‘inconvenient truth’ waar door de jaren heen murwgeslagen sociale werkers onbedaarlijk om zouden kunnen lachen op een onbewaakt moment. Karma voor een natie die stilte als volkslied heeft en de mantel der liefde als nationale vlag.

(Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 07-01-2016)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.