CMB BD

Volksgericht

Volksgericht
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Op Facebook verscheen deze week een foto van een stagiair poortarts van het Horacio Oduber Hospitaal. Een doodgewoon ogende Hollandse meid die je wel vaker tegenkomt daar. Volgens de tekst bij het plaatje zou zij iets verschrikkelijk gemeens hebben gezegd tegen een Arubaanse nadat ze haar en andere patiënten niet naar behoren zou hebben behandeld. Iets in de trant van ‘je mag me aanklagen, maar het is toch onbegonnen werk want op Aruba kunnen jullie niks doen’. De reacties waren uiteraard niet mals. Hoe durft deze makamba, stuur haar terug naar de boerderij en nog wat andere verwensingen. Laat mij heel duidelijk vooropstellen dat dit online volksgericht nogal gevaarlijk is, want nergens in de aanklacht wordt melding gemaakt van wat aan de vermeende verbale uithaal vooraf is gegaan of wat daarna is gebeurd. Nu worden een foto en een behoorlijk zware aanklacht tegen een persoon overal geshared zonder dat ergens kan worden geverifieerd of wat er staat geschreven ook daadwerkelijk is gebeurd. De gevolgen voor deze persoon kunnen vergaand zijn. Opvallend is ook dat het ziekenhuis in alle toonaarden zwijgt.

Maar laten we voor de grap ervan uitgaan dat wat geschreven is ook daadwerkelijk is gebeurd. Je kan je fixeren op het feit dat een Hollandse stagiair tegen een lokaal persoon zou hebben gezegd dat ze feitelijk onaantastbaar is en alle nare post-koloniale gevoelens die dat met zich meebrengt oprakelen, of je kan simpelweg constateren dat wat ze zou hebben gezegd eigenlijk gewoon hartstikke waar is. Pijnlijk, fout, grof, onprofessioneel, maar gewoon waar. Want je kan klagen hoe hard je wilt, maar de kans is vrij groot dat er niks gebeurt. Want bij wie kan je terecht? Er is nog altijd geen onafhankelijke Inspectie voor de Volksgezondheid op het eiland en de klachtenprocedure van het ziekenhuis is een lachertje. Terecht of niet, patiënten voelen niet dat het systeem aan hun kant staat maar juist steevast aan de kant van de artsen. Ze weten vaak niet eens hoe en waar ze een klacht kunnen indienen. Bij sommige specialisten zie je een brochure aan de balie, maar verder is er niks zo lijkt het. Het is dus eigenlijk ook niet voor niets dat patiënten er dan maar voor kiezen om aan ‘naming and shaming’ te doen op sociale media, met alle mogelijke gevolgen van dien. Want waar kunnen ze anders heen?

De vorige minister van Volksgezondheid, Richard Visser, riep toentertijd vanachter zijn perfect gebleekte gebit dat hij een inspectie wilde invoeren. Het resultaat wijst erop dat het tegendeel waar was. Toen hij zich officieel kandidaat stelde in de tuin van zijn ouderlijk huis in Savaneta in 2013, verklaarde de huidige minister Alex Schwengle in bijzijn van zijn voorganger dat hij zou streven naar invoering van een Inspectie. Het kwam bijna over als een steek onder water naar Visser. Er was toen al skepsis. Een specialist die zou werken naar scherpere controle van hemzelf en zijn collega’s. Daarna werd het idee geopperd om een soort van gezamenlijke Inspectie met Curaçao maar ook daar is niet veel meer van terecht gekomen. We zijn een een paar jaar verder en intussen zijn ook de nodige akkefietjes geweest, recent nog met een poortarts die met middelen van AZV een illegale praktijk erop nahield en onduidelijkheid rond declaratiegedrag van een paar chirurgen. Misstanden in de zorg die niet kunnen worden aangepakt hebben niet alleen gevolgen voor degenen die het direct ondervinden. Ze zorgen voor gevoelens van onzekerheid, wantrouwen en miskenning binnen de gemeenschap en het beeld dat medici zich niet hoeven te verantwoorden voor missers of zelfs wangedrag. Ook komt het over dat er niet eens plaats is voor een publiek debat over bredere aspecten van zorg, zoals bijvoorbeeld overbelasting door een tekort aan specialisten. Goede artsen en specialisten – en ik geloof nog altijd dat veruit de meesten het ook zijn – lijden daar ook onder. En dus gaan burgers posten op Facebook of klagen op de radio, wat uiteindelijk ook geen enkel resultaat oplevert. Belofte maakt schuld. Die Inspectie moet komen.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 10-12-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.