CMB BD

Dom geluk

Dom geluk
Top Ads
Top Ads
Top Ads

Er is maar een die je helemaal kan laten verdwijnen en dat is de zee. Geen spoor blijft van je over en het kan in een halve zucht gebeuren. De zee is peilloos, onberekenbaar, verraderlijk en voor ons mensen zo goed als bodemloos. Het hoeft maar een keer een beetje misgaan en je bent gezien. Echte zeelieden, oude vissers, hebben respect voor de zee. Je gaat nooit onvoorbereid. De zee op gaan was weggelegd voor de sterkeren onder ons. En ook niet allemaal keerden heelhuids terug. Het is ook daarom tot de dag van vandaag niet voor niets dat verse vis duur is. Maar nu is het 2015 en bij wijze van spreken kan elk kind en zichzelf onverwoestbaar wanende mafkees een boot kopen, een vaarbewijs halen en het water op. Niks mis mee hoor, maar hou je aan de regels, blijf in de buurt ga geen domme dingen doen. Ga niet met een pleziervaartuigje dingen doen waar het niet voor is gebouwd en waar jij kennelijk nog niet genoeg verstand van of respect voor hebt. En ga zeker niet spelen met meerdere levens door te gokken met hoeveel benzine je nog in tank hebt. Op amper drie mijl afstand van Cabo San Roman vielen de motoren van La Rumbera uit en dreef het weg om dagen later voor de kust van La Guajira te belanden. Drie mijl. Ze waren er bijna zou een malloot zeggen. Maar in open zee is er geen bijna. Ze haalden het gewoon niet. Dan doet het gebrek aan radio, flares en kennis over welk alarmnummer te bellen om alsnog snel hulp te krijgen extra pijn.

De negen inzittenden van La Rumbera hoeven voor de rest van hun levens geen loterijtickets meer te kopen. Hun levensquotum aan dom geluk is op en staat wellicht zelfs dieprood. Maar als het aan mij lag zouden ze strafbaar moeten worden gesteld of in ieder geval de rekening moeten worden gepresenteerd voor de kosten die werden gemaakt bij de zoektocht. Laat de kapitein lekker betalen voor de brandstof die de DASH van de kustwacht moest opmaken in die dagen. Lijkt mij een passende straf voor iemand die levens op spel zet voor goedkope benzine. Geef de passagiers die kennelijk bereid zijn hun levens – en kennelijk zelfs die van een ongeboren kind – op het spel te zetten om goedkoop met een boot naar Venezuela te varen de rekening voor de vliegtickets om hun terug te brengen naar Aruba.

Het enige goede dat uit dit debacle is gekomen is dat de discussie over ‘contrabando’ van benzine en passagiers tussen Aruba en Paraguana eindelijk op gang is gekomen. Jammer is dan weer wel dat het een politieke draai heeft gekregen. Ik ga daar niet eens op in want de argumenten over en weer zijn te dom voor woorden. Maar waar wel zo snel mogelijk spijkers met koppen over moet worden geslagen is die nieuwe wetgeving waarin eigenaren van pleziervaartuigen sowieso worden verplicht om radio’s en flares aan te schaffen. Belangrijker nog moet er iets worden gedaan aan het fenomeen van benzine- en mensensmokkel. Je kan niet ontkennen dat Aruba een lange traditie kent van contrabando. Dit soort handel is lang een belangrijke smeermiddel van onze economie geweest. Sigaretten, whiskey, voorname families op het eiland zijn er rijk mee geworden. En waar zouden we zijn zonder de fruitboten uit Venezuela? Genoeg bedrijven laten hun voertuigen dag in dag uit draaien op gesmokkelde brandstof. Maar het is niet meer van deze tijd. Niet alleen moet er meer controle aan de poort komen, maar ook die ene achterdeur die iedereen kent moet dicht. Onze zuiderburen en illegale handelspartners zijn allang niet betrouwbaar meer en de wereld zit ook anders in elkaar. Aan de ene kant wordt na Parijs de controle bij de immigratie en duoane verscherpt, terwijl aan de andere kant godweetwie zonder enige check met zo’n boot het eiland op kan. Smokkelaars modificeren hun boten niet alleen op manieren die hun schepen minder zeewaardig maken en dus een gevaar voor henzelf, ze slaan ook grote hoeveelheden superontvlambare benzine op in hun tuin. In woonwijken. Het zal maar een keer misgaan. Regering na regering heeft deze praktijken oogluikend toegelaten. Tot nu toe hebben we met z’n allen dom geluk gehad dat het niet flink mis ging. Wie weet raakt ook dat quotum op.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 03-12-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.