CMB BD

Wachten op groen

Wachten op groen
Top Ads
Top Ads
Top Ads

unnamed

Green Aruba kwam en ging. De zesde editie alweer. Geen ‘Europe Meets The Americas’ met drommen CDA’ers en MKB’ers. Er werden weer wat MOU’s ondertekend en er was aandacht voor Small Island Developing States. Maar de urgentie leek weg. Het is inmiddels duidelijk dat het maar eens afgelopen moet zijn met dat gepraat, geposeer en geteken en dat het tijd is voor actie. Het is zelfs al een beetje te laat.

Precies een jaar eerder, ook tijdens Green Aruba, interviewde ik milieu-minister De Meza en vroeg ik naar hoe het nou zat met de milieuwet. Je weet wel, die ene wet die al heel lang op zich laat wachten waarin flora en fauna worden beschermd tegen kaalslag en vervuiling. Toen zei de minister dat uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar de wet naar de Staten zou moeten. Het is inmiddels zover en de milieuwet ligt nog steeds bij DWJZ en het nog altijd onzichtbare Directie Natuur en Milieu, net als een jaar geleden. Nu zegt de minister dat het over een paar maanden moet gaan gebeuren. Ik zeg dat het kabinet daar dit keer ook aan moet worden gehouden. Wie in de Staten gaat vragen naar de milieuwet?

En hoe zit het met het Marine Park? Volgens de minister gaat wetgeving daaromtrent toegevoegd worden na tussenkomst van een nieuwe commissie die onder meer onderzoek gaat doen naar gevolgen van klimaatverandering en stijging van de zeespiegel. Maar Marine Park gaat feitelijk om heel andere zaken, namelijk dat de zee om ons eiland en de flora en fauna erin een beschermde status krijgen en dat er regels komen over hoe daarmee wordt omgegaan. Het klimaat heeft daar op zich niets mee te maken. Maar ja, in diezelfde zee wordt nu gezocht naar gas, parkeren rederijen hun foeilelijke boortorenschepen voor veel geld en kunnen watersportbedrijven nog ongestoord hun gang gaan. Een beschermde status zou dingen alleen maar ingewikkelder maken, niet?

Ondertussen gaat de aanleg van Green Corridor gewoon door. De Meza zegt dat als de milieuwet er al was, deze de plannen voor dit ingrijpende project niet zou hebben belemmerd. Er ligt immers een MER-rapport op tafel en dat moet genoeg zijn, toch? Maar wat is nou het daadwerkelijke gewicht van een MER? Een milieuwet ziet ook toe op uitvoering en we hebben allemaal de pijnlijke kaalslag gezien op Seroe Tijsjie. Die tweede brug over het Spaans Lagoen gaat komen. Ik heb me laten vertellen dat de aanleg ervan hoe dan ook schade zal toebrengen aan een weliswaar gelimiteerd stuk mangrovegebied. Herstel ervan gaat decennia duren. Ik zeg niet dat de brug – of het hele project – er niet moet komen, maar een al in werking zijnde milieuwet met haar vele beperkingen zou de regering en de ontwikkelaars hebben gedwongen om zichzelf te ontstijgen en naar creatievere oplossingen te zoeken. Het zou Green Corridor hebben verheven van grootschalig en ingrijpend infrastructuurproject naar een tastbare uiting van innovatie. Maar ja, het project is al duur genoeg. Zeker voor wat niet veel meer is dan een verdubbeling van de snelweg over minder dan tien kilometer. Waar gaan al die miljoenen dan heen als het niet gaat naar innovatieve technieken en materialen?

Je zou denken dat invoering en handhaving van de milieuwet en het Marine Park hoekstenen van duurzaam beleid zouden zijn, naast energiebeleid. Ik vraag me af wat organisaties als Carbon Warroom en andere deelnemers aan de afgelopen edities van Green Aruba vinden van het gegegeven dat Aruba ondanks al haar duurzame ambities niet eens een milieuwet heeft. Op gegeven moment drogen de photo-ops en MOU’s en tie-ins met grote namen op. Net als de geloofwaardigheid. Tijd om eens echt aan de slag te gaan.

(Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 29-10-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

3 Comments

 1. berend smalt

  Is men al niet bezig sinds de jaren 70 met een milieu wet?..Dan word het zeker tijd!!!..men moet zien dat het op de langere termijn rendement zal opleveren voor Aruba,.voor mens en dier en zee..Exito mensen..

  Reply
 2. Gisbert

  Passief wachten is de verantwoordelijkheid bij anderen leggen, actief wachten is proactive verantwoordelijkheid nemen. DNM heeft niet alleen een mileuwet voorbereid, maar ook beleid, waarmee groen een kleur / onhoud krijgt.

  Reply
 3. Paul

  Het enige groen wat telt op het eiland is het groen van de dollars.
  Ander alternatief dan toerisme is er niet. Het eiland is in der jaren zo explosief verslechterd v.w.b milieu.
  Het aantal auto’s loopt al in de zeventig duizend , als je bij de high rise het water in loopt voel je het slip tussen je tenen. Je insmeren met zonnebrand hoeft niet meer je komt er al vet uit. Natuurgebieden worden vol gebouwd met appartementen van zes ton of meer.
  Maar ja zo gaat het overal in de wereld de honger naar geld is groter dan die van de gezondheid. Alleen ga je voor de het laatste een grote prijs betalen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.