CMB BD

Wielklem

Wielklem
Top Ads
Top Ads
Top Ads

unnamed (3)

Aruparking heeft geen vestigingsvergunning. Dat betekent volgens de Kamer van Koophandel dat het dus niet operationeel mag zijn. Dat houdt in het verkopen van abonnementen, die twee florin per uur, de wielklemmen, de boetes, het wegslepen, alles. Directeur Teo Croes van Arubus, moederbedrijf van Aruparking, zegt daarop dat hij juist van zijn advocaat te horen had gekregen dat er geen probleem is. Een vestigingsvergunning is een overeenkomst tussen het bedrijf en de regering en niet met de burger. Er kan volgens hem dus worden gewerkt en geind ‘in afwachting op’ de vestigingsvergunning. Vage boel dus.

Je zou juist denken dat bij het invoeren van zo’n ingrijpend iets als betaald parkeren in Oranjestad de regering haar tijd zou nemen om alles tot in de laatste detail op orde te hebben, om zo de invoering zonder koppijn of controverses plaats te laten vinden. Het gaat om veel meer dan parkeervakken tellen, overschilderen en parkeermeters neerzetten. Je kan een nieuwe sleepwagen halen, gasten in uniform hijsen en een fiets geven, een kantoor neerzetten en al die basiszaken neerzetten en dan ben je er nog niet. Er werd aangekondigd, maar er was geen heldere, uitgebreide campagne vooraf. Mensen moesten van de ene week op de andere hun routine veranderen en wisten niet hoe te werken met de parkeermeters of wat de regels nou precies zijn. Veel gemor overal. En lege straten en parkeerplekken. Iedereen parkeert nu dan maar buiten de zone. Wie een huis heeft bij Klip bijvoorbeeld heeft nu elke dag dezelfde overlast van geparkeerde auto’s als tijdens de carnaval. Overheidsdiensten als Directie Sociale Zaken werden opeens minder bereikbaar en middenstanders klagen over minder klanten. Maar zelfs dat valt allemaal wel te overzien. Nu nog…Het devies van de regering is; geef het tijd, oordeel niet te snel, mensen wennen er wel aan en zullen uiteindelijk wel bijdraaien. Daar valt nog wel in te komen. Het wordt echter een probleem als de indruk wordt gewekt dat je zelfs je vergunningszaken niet op orde hebt. Dan komen allerlei andere vragen bij burgers op. Vergeet niet, participatie in zo’n grote verandering vereist vertrouwen. Nu vraag je je als burger af of je die twee florin überhaupt wel moet betalen. En of het boeten en wegslepen van auto’s, wat nu naar verluidt al gebeurt, wel rechtmatig is. Je kan nu zelfs zo ver gaan en je afvragen waar het geld dat nu word geind terecht komt. Maar belangrijker nog: Waarom zo’n haast om betaald parkeren in te voeren? Waarom niet gewoon wachten tot alles helemaal op de rit zit?

Zelfs als de advocaat van Arubus gelijk heeft en Aruparking geqwoon mag opereren in afwachting op de vestigingsvergunning, het gaat om de schijn die je als bedrijf wekt. Als Aruparking haar vestigingsvergunning gewoon netjes in orde had nog voor het in bedrijf ging, dan zou er in dat opzicht geen probleem zijn. Met betaald parkeren is op zich geen probleem, begrijp me niet verkeerd. En het gaat hier ook niet om het maken van een probleem waar er geen is, maar om consequent handelen door de regering, door Arubus/ Aruparking en door Directie Economische Zaken. Dan kan je daar tegenover stellen dat er zelfs hotels zijn die al jaren zonder vestigingsvergunning draaien, maar dat maakt het nog niet goed. Zeker niet als het gaat om een overheidsbedrijf dat een dienst aanbiedt die de zuurverdiende centen vraagt van de burger waar het eerst niet hoefde.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 17-09-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.