CMB BD

To the moon and back

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het is vakantie en voor diegenen onder ons die niet weg hoeven of kunnen moet er ook wat te doen zijn. Het zijn niet alleen de kinderen die activiteiten nodig hebben. Volwassenen vervelen zich ook in deze doffe hitte. Op het strand raak je op gegeven moment uitgekeken en met je al dan niet clandestiene liefje een afgelegen plekje zoeken voor wat plezier onder het gefluit van chuchubi’s gaat niet meer. Want voor je het weet sta je met je blote kont op Facebook. Wat te doen om eens een keer geen ellende van politiek en al die overvallen aan je hoofd te hebben? Hoe maak je het leven op deze te drukke rots even iets kleurrijker, mooier en dragelijker? Het antwoord antwoord is kort en simpel; kunst.

Kunst en creativiteit op Aruba kennen weer een opleving. Een nieuwe generatie van makers is gearriveerd en neemt het langzaam over van de oude garde. En wat deze nieuwe lichting typeert is dat ze kiezen voor open platforms, waarin iedereen die wil en wat kan iets kan bijdragen. Zelf mag ik zo af en toe tijdens zo’n evenement samen met mijn kompaan wat plaatjes komen draaien. Zo was ik een keer bij ‘Translucent Moon’, waarin lokale kunstenaars en creatieven op een avond met volle maan een aparte locatie overnemen. Vorig jaar werd het verlaten landhuis van Fontein getransformeerd tot een onwerkelijk en magisch oord waarin elke ruimte door een of meer kunstenaars was ingericht. Het was het stukje rijden langs de noordkust onder licht van de maan meer dan waard. Nog zo’n evenement is Korteweg, waarbij min of meer dezelfde groep maandelijks een zijstraatje van Caya Betico overnemen. Opvallend is dat bij beide projecten nadruk wordt gelegd op duurzaamheid. Pallets en in de mondi gevonden materialen worden ge-upcycled voor kunstwerken maar ook voor onder meer displays, lijsten en meubels. In diezelfde geest wordt bewust gebruik gemaakt van leegstaande of te weinig gebruikte gebouwen en een knusse steeg naast de Caya Grandi dat normaal gesproken leegstaat. Weg is de stoffige stilte van de galerie. Nu gaat het net zozeer om het concept eromheen – het feestje dus – als om het werk zelf en dat maakt het geheel toegankelijk en leuk.

Los van dat ze de nodige extra prikkels en variatie bieden op een klein eiland waar je elke dag wanneer je rondrijdt zo’n beetje alles twee keer hebt gezien, zijn dit soort initiatieven hard nodig voor de economische en sociale ontwikkeling van Aruba. Feit is dat creativiteit nog meer creativiteit aantrekt. Steden als Los Angeles, Berlijn, maar ook Amsterdam proberen kunstenaars aan te trekken en vast te houden. Zij helpen verpaupering af te remmen in de wijken waar ze komen wonen en werken en trekken jonge ondernemers en creatieven aan om er ook te komen, wat zorgt voor nieuwe, blijvende economische activiteit. Vastgoedmakelaars stappen vervolgens in en zo wordt een achterstandswijk na verloop van tijd een hippe buurt. Oranjestad, maar zeker ook San Nicolas waar binnenkort met een muurschilderingenproject wordt begonnen, hebben zulke impulsen keihard nodig en het kan niet anders gezegd worden dat het slim is van de huidige regering dat zij kunstenaars en de opbouw van een nieuwe creatieve klasse ondersteunen waar mogelijk. Vanuit de oppositie is er kritiek op de komst van de dependance van het Rietveld Academie en ik vind zelf ook dat die nieuwe havo (het liefst ook met vwo) er snel moet komen, maar juist zo’n project draagt op de lange termijn bij aan diversificatie en de opbouw van een nieuwe kenniseconomie. Daarnaast is het ook goed om te zien dat een stichting als Unoca ook meer nadruk begint te leggen op nieuwe kunstinitiatieven die niet zozeer met folklore te maken hebben. Juist zaken als Dera Gay en Dande kunnen zo op den duur mede in leven worden gehouden aan de hand van nieuwe uitingen die juist buiten de traditie vallen.

Morgenavond om zeven uur vindt de derde editie van Translucent Moon plaats in een pand aan de Rotterdamstraat in San Nicolaas. Voor meer details check www.muchimondi.com. Op 7 augustus, zo rond de schemering, is er weer een Korteweg. Doe jezelf een plezier, kom kijken en was die Saharastof van het alledaagse uit je geest.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 30-07-2015.)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.