CMB BD

Countdown

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Soms kan je je vakantie niet beter plannen. De deadline van 1 augustus voor de Landsverordening Arubaans Financieel Toezicht wordt niet meer gehaald. De Raad van Advies stuurde het toch al nagenoeg met hoongelach terug naar de regering en de Statenleden gaven een signaal af, meer een middelvinger zou je mogen zeggen. We halen het niet, sorry. En dus is het zomerreces nu normaal van kracht. Niemand hoeft terug te komen naar het parlementsgebouw met strandzand tussen de naad. Vluchtje boeken met de vrouw, de man, de kids en wegwezen. Want je wil er in ieder geval niet bij zijn op 1 augustus. Of wellicht niet eens daarna, we zullen zien. Deze week was er nog nieuws van dat wetenschappers in de komende tijd een grote aardbeving verwachten in de regio, andere wetenschappers gaven aan dat de zeespiegel veel sneller stijgt dan aanvankelijk verwacht. Dus wie weet staat er helemaal geen parlementsgebouw meer wanneer ze terugkomen. Fingers crossed!

Maar goed, Nederland kan nog altijd beslissen om geen Algemeen Maatregel op te leggen ondanks dat de deadline niet is gehaald. Zullen ze trouwens op Curacao, St. Maarten en het opeens ook zo baldadige St. Eustatius – het zijn altijd diegenen die stil zijn waar je het niet van verwacht- leuk vinden om te horen. “Wordt Aruba weer voorgetrokken.” Ik dacht eerst dat het wel los zal lopen en ik hoop het nog, maar inmiddels zie ik het niet gebeuren deze keer. Tijdens dat zware overleg tussen de EU-leiders en de Grieken een paar weken terug was het volgens de overlevering juist Mark Rutte die bloed wilde zien. Het is dat hij binnen de EU zijn meerderen heeft, anders was Griekenland er nog bekaaider vanaf gekomen. Maar bij ons kan hij lekker los. Geen Merkel of Hollande die hem de hand op de schouder legt en zegt ‘Mark zo is het genoeg’. 1 augustus is 1 augustus en, als de berichten via via waar zijn, there will be hell to pay. Trouwens, vind je het ook niet ontzettend vreemd – om maar niet te zeggen dubieus – dat zo’n cruciale deadline niet voor of na, maar precies midden in het reces wordt gezet? Maar goed, je weet maar nooit. Voor hetzelfde geld loopt het allemaal los, zoals het altijd wel los loopt. Hier oogt men in ieder geval kalm. Gisteren waren de premier en de vice-premier weer in Barcadera voor een update over de werkzaamheden rond de verhuizing van de containerhaven. Allemaal weer persberichten in mijn inbox gisteravond over hoe een land dat niet investeert in infrastructuur achterblijft en over hoe Aruba nu in een overgangsfase zit. Vooral dat laatste zou op een heel andere manier kunnen kloppen dan premier Eman in zijn interview met de enige uitgenodigde pers ongetwijfeld bedoelde. Zowel Eman als minister van Financiën Bermudez zeggen dat de soep niet zo heet wordt gegeten. De LAFT kan nog altijd met terugwerkende kracht worden ingevoerd en Nederland zal daar vast geen bezwaar tegen hebben. Ook bij hen: Fingers crossed!

Ik sluit deze week af met met een huishoudelijk bericht. Dencayente.org gaat op veler verzoek ook publiceren in Papiamento. Een exclusieve column voor de site op dinsdag en verder wanneer ik zin heb. De Nederlandstalige columns op donderdag in Amigoe gaan verder gewoon door.

UPDATE: Inmiddels heb ik premier Eman mogen spreken voor Caribisch Netwerk. Zijn boodschap: “Alles is chill…”

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 23-07-2015.)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.