CMB BD

Tough Love

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Ik sta er zelf nog steeds versteld van. Hoe is het mogelijk dat een kind van amper 19 jaar een zogeheten bootcamp kan opzetten, zonder enig toezicht van geen enkele overheidsinstantie. Ik ben – nee, echt waar – geen ‘told you so’-persoon, maar toen ik voor het eerst hoorde dat er een bootcamp was opgestart en dat degene die het runt zelf nog maar een jochie was, dacht ik het al. Dit vraagt om problemen. Iedereen herinnert zich nog toen zij zelf ook nog maar net zo jong waren. Je weet helemaal niks op je negentiende. Werkelijk waar, geen snars. Het leven heeft zich in al haar glorie en weerzin maar amper aan je openbaard en mocht dat wel zo zijn dan ben je zelf toe aan hulp. Schokkend vond ik het toen bleek dat zelfs de minister van Justitie de faciliteiten in Club Bonaire had bezocht en kennelijk zijn goedkeuring gaf. Dat is op zich al laakbaar – want op grond waarvan komt die goedkeuring? Was er überhaupt sprake van toetsing? -, maar dat daarna dit fijne project zonder enige controle van geen enkele instantie gewoon haar gang kon blijven gaan is een wel erg uitgesproken vorm van gebrek aan beleid. Want was er verder niemand bij de Onderwijsinspectie, Sociale Zaken of zelfs de politie bij wie niet even de vraag opkwam van ‘is het misschien niet een idee om toch maar even een kijkje te nemen?’

Maar misschien is het ook een stukje mentaliteit. Mensen reageren hier nog altijd positief op het idee van een bootcamp. Het lekker makkelijke idee van tuig met orde en militaire discipline oppoetsen tot dames en heren. Want kijk nou zelf, een beetje tough love werkt prima op reality tv. En een corrigerende klap met de riem hebben we allemaal weleens gehad. Juist dat zou ervoor hebben gezorgd dat we niet criminele sociopaten zijn geworden, toch? Dat soort types. Maar vooral ook types die liever iemand anders het onhandelbare kind laten overnemen zodat mama weer bezig kan zijn met zaken die echt belangrijk zijn, zoals quotes posten op Facebook en naar Vallenato-concerten gaan. Want ze is nog lekker en single. Alles liever dan zelf tijd en aandacht investeren in jouw bloedeigen kind.

Hoe oubollig, onpedagogisch en zonder enige garantie op succes het ook is, op zich valt er wel wat te zeggen voor bijvoorbeeld een Sociale Vormingstraject zoals op de marinierskazerne. Maar daar gebeurt het tenminste nog onder begeleiding van ervaren professionals. Daar gaat het trouwens ook om oudere probleemjongeren, niet om jonge pubers en kinderen zoals op deze bootcamp dat meer iets wegheeft van ‘Lord Of The Flies’. Of om pubers met gedragsproblemen zoals op het Orthopedagogisch Centrum. Want het kan natuurlijk altijd erger. De hel is altijd dichterbij dan wij denken. Meisjes die stelselmatig door leidinggevenden werden misbruikt (trouwens waar zijn ze nu? Toch niet nog steeds op het OC, hè?). Hier gaat het niet om een particulier project van een of andere nog net niet minderjarige randdebiel, maar om een overheidsinstantie met door jou en mij betaalde ambtenaren, die voor het werk getraind dienen te zijn en gecheckt moeten worden door hun meerderen, onder wie uiteindelijk de minister van Justitie die eindverantwoordelijke is en – had hij enige controle op zijn ministerie of misschien zelfs interesse in de gang van zaken op het OC – van misstanden had moeten weten.

Het echte kwaad is de stilte, het al dan niet bewust wegkijken, wegzwijgen en verbergen van daden die het daglicht niet kunnen verdragen en mensen – jonge mensen notabene – onherstelbare schade aandoen. Je baan binnen de organisatie ten koste van de veiligheid ‘s nachts van deze kids willen beschermen is een ding. Veel plezier met het laatste restje karma dat je nog over hebt. Maar het kan erger. Het kan altijd erger. Het kwaad is net zo onmetelijk groot als zij dom is en papier geduldig. Nadat twee meisjes uit het OC waren weggerend en Amigoe aan minister Dowers vroeg naar de misstanden die toen al naar buiten lekten, zei de minister dat het hier ging om jongeren die toch al ‘niet meer te helpen’ waren. Zo’n quote zegt mij in ieder geval genoeg.

(Gepubliceerd op 11-06-2015 in Amigoe di Aruba. Inmiddels is de bootcamp in Club Bonaire opgedoekt en heeft minister Dowers ook gereageerd op de situatie in het Orthopedagogisch Centrum)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.