CMB BD

Huilen is voor jou te laat

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Wat te doen met de raffinaderij. Naarmate de tijd verstrijkt blijkt het toch moeilijker om een antwoord te vinden op die vraag. De regering is lijkt steeds meer haar schroom kwijt te raken over haar wens tot ontmanteling. De oppositie wil juist een heropening. Zelf heb ik lang gepleit voor ontmanteling en persoonlijk voel ik daar nog steeds voor. Maar er zijn kanttekeningen bijgekomen.

Onlangs had ik een goed gesprek hierover en een argument dat bij me is blijven hangen is dat het definitief wegdoen van de raffinaderij met zich meebrengt dat we ook afscheid nemen van – op zijn minst een groot deel van – ons eigen technische hoger kader. Eigen kweek van die groep was altijd zeldzaam, maar wij hadden ze. Dat zijn de mensen die, omdat ze hier niet meer aan de bak kunnen, nu in Saudi-Arabië nieuwe raffinaderijen helpen bouwen. Arubanen met niet alleen echte koopkracht, maar ook vaardigheden die het land vooruit kunnen helpen. Dat verdwijnt ook met de raffinaderij. Er komen in ieder geval nooit meer nieuwe bij. “Wat overblijft voor Arubanen om in eigen land vooruit te komen, zijn posities als manager in een hotel of een ander bedrijf. Niks mis daarmee, maar het plafond gaat omlaag”, was het argument. Daar valt wel wat voor te zeggen. Je kan denken wat je wil over hoe die oliemaatschappijen onze politiek en onze natuur voor het raffineren van andermans olie hebben uitgebuit, maar ze erkenden wel – in ieder geval in de tijd van Lago – het potentieel van onze mensen. Maar is dat in ‘the big picture’ het behoud van de raffinaderij uiteindelijk ook waard?

Feit is dat we zijn vergroeid met de raffinaderij, minstens zoals wij zijn vergroeid met het Koninkrijk. We hebben altijd twee monarchen gehad voor wie wij bogen, één in Nederland, en één in Texas. Vandaar ook dat MEP nu met zo’n overdreven emotioneel taalgebruik haar achterban oproept om in protest te gaan tegen ontmanteling. Vooralsnog lijkt het alleen maar te gaan om het weer optrommelen van de stemmers en worden echte vragen vermeden. Vragen zoals wat nou precies het idee is voor al dat land dat vrijkomt als de raffinaderij verdwijnt. Want het gaat hier om een enorm lap terrein, het laatste overgebleven stuk van die grootte met daarin het laatste nog door Aruba te exploiteren natuurlijke kenmerk en de laatste plek waar echt grof geld gemaakt kan worden, de diepe haven van de raffinaderij. Zijn de kaarten daar misschien al geschud voor wie wat krijgt en wie mag opruimen? Wat zijn de daadwerkelijke plannen voor toerisme? Is het echt waar dat er naast Bahia Principe nog een paar hotels moeten komen in Seroe Colorado en waar ligt de grens? Worden Baby Beach en Rodgers Beach de nieuwe plekken waar de rust moet wijken voor opdringerige watersportbedrijven en wietverkopers? En hoe staat het met de plannen voor de binnenstad van San Nicolas? Een halfjaar geleden leek het erop dat lokale investeerders panden gingen overnemen en dat er nieuwe economische activiteit zou zijn, maar nog steeds ligt alles stil. Hoe staat het met het incentievenplan voor wie zich in San Nicolas wil vestigen dat maar niet van de grond wil komen?

De ontmanteling va de raffinaderij lijkt een voldongen feit te worden, dat alleen nog voorzichtig aan de bevolking verkocht moet worden. Bij de oppositie wordt al heel lang geroepen dat er verschillende gegadigden zijn, maar niemand noemt namen en er lijkt geen beweging te zijn in San Antonio. Vooralsnog lege handen dus. Dan heeft rellen aan de poort van de raffinaderij of voor de deur van het Bestuurskantoor ook weinig zin. Het echte geld ligt niet meer in een heropening van een oude raffinaderij waarin miljarden moet worden gestoken om deze weer operationeel en van deze tijd te maken. Het echte geld, ook voor de campagne van 2017, ligt in de nasleep van de sluiting en de openingen die daarna vrijkomen. Daar is niks emotioneels aan. Tijd om de tranen te drogen en daarop te focussen.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 26-02-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.