CMB BD

High five!

Top Ads
Top Ads
Top Ads

High fives op het Bestuurskantoor. De groene tijger gromt weer als vanouds, want het IMF kwam met een positief tussenrapport. Het stimuleringsbeleid waar ‘iedereen’ zoveel kritiek op had, heeft een dikke pluim gekregen en dat is het enige wat telt. Wat nou, bescheidenheid? Tijd om jouw gelijk te halen en monden te snoeren. De staatszenders en persberichtschrijvers draaien overuren alsof de verkiezingen over een week zijn en mijn inbox bezwijkt bijna onder de lawine van artikelen met een en dezelfde boodschap: “Wij zijn visionairs! Het IMF heeft het gezegd!” Kanttekeningen? Aanbevelingen? Staatsschuld? Ga lekker in je hoekje negatief doen met je lelijke intellectuele vrienden. Echte bazen maken van een 6 een 9 en trekken de fles open. Champagne is voor winnaars, baby. Niet voor klagers. Eindelijk ontlading, vindicatie. Gas erop en doordrukken. Rokende banden en een dikke middelvinger in de lucht op de kartbaan van Bushiri.

Bermudez – nog altijd de droge, vreemde eend in de bijt – kwam nog met het nodige perspectief. “We zijn inderdaad op de goede weg, maar er is nog een lange weg te gaan.” Maar zogauw het onderwerp verschoof naar de kwestie Cft, leek hij zijn ‘cool’ toch een beetje te verliezen. Het gaat nog altijd niet helemaal lekker en de oude baas spreekt met diezelfde geïrriteerde toon die zijn jonge voorganger ook had voordat hij zich aan de Nederlandse politici stukbeet. Hij zegt dat er linksom of rechtsom een consensus gaat komen, maar feitelijk is er sinds vorig jaar niks veranderd. Nederland wil nog altijd maar één ding, namelijk een volwaardige Cft voor Aruba, net als voor Curaçao en St. Maarten. Aruba wil dat uiteraard niet en Bermudez wijst naar hoe de openbare financiën op Curaçao weliswaar wat zijn opgeknapt, maar de sociale omstandigheden juist alleen maar zijn verslechterd. Daar houdt het Cft dus kennelijk geen rekening mee.

Eind van de maand geeft het Cft trouwens een lezing op de Universiteit van Aruba, heb ik begrepen. Tof moment om die en andere kwesties te bespreken. Zo wil ik weten in hoeverre het Cft op de andere eilanden invloed heeft gehad op de lokale politiek. Je zou vermoeden dat met de hand van een ander op de knip de manier van ‘zakendoen’ (lees: verkiezingsbeloftes aan financiers en de harde kern nakomen) opeens op zijn kop wordt gezet. Want daar ligt nou precies de macht van een politicus op Aruba. Dat is de reden waarom een minister hier veel meer te zeggen heeft dan een Statenlid, die op papier boven hem staat. De hand die met geld kan strooien. De hand die de goedgezinden helpt en de politieke vijand in de hoek drukt. De beschermende hand waar Arubanen sinds politiek op het eiland bestaat naar reiken. Onder een Cft zou die hand een flinke knauw krijgen, toch? Kan onze kleine gemeenschap zoiets wel aan? Zijn we er volwassen genoeg voor? Of maakt het helemaal niet uit en blijft het business as usual? In hoeverre kijkt het Cft naar de context achter de cijfers? Het ziet ernaar uit dat er hoe dan ook een antwoord gaat komen op deze vragen. Zet je schrap.

(Aangepaste versie. Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 19-02-2015)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.