CMB BD

Blad in de wind

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Soms is het goed om een keer de Hooiberg of de Yamanota op te klimmen, niet alleen voor je conditie, maar zeker ook om weer eens met eigen ogen te zien hoe klein en kwetsbaar we hier met z’n allen zijn. Even los van de navelstaarderij en zelfgenoegzaamheid, het idee dat Aruba het centrum van de wereld is. Je ziet het hele eiland, perfect omsloten door een onmetelijk grote blauwe zee. Je maakt zichtbare en onzichtbare connecties en denkt: “Meer dan dit zijn we eigenlijk niet. Een lompe actie of een verkeerde beweging en bij wijze van spreken valt alles om.” Je vraagt je af hoe we met z’n allen hebben kunnen overleven op deze kale rots. Zoveel tegenstellingen en tegenwerkende factoren, zowel natuurlijk als door mensenhanden gemaakt. En met een beetje extra verbeelding voel je in de wind onzichtbare krachten van ver weg achter de horizon komen. Voor alles, van beleid tot of we vandaag tomaat in de salade hebben, zijn we afhankelijk van landen ver weg. Op een dag als vandaag, of beter gezegd in een jaar als dit, voel je hoe zwak jouw zelfbeschikkingsrecht is. Aruba is wat dat betreft feitelijk een blad in de wind.

Gisteren arriveerde de miljoenste verblijfstoerist van 2014 op onze luchthaven. Een mooie mijlpaal voor onze toerisme-industrie die ook in alle media uitvoerig werd gevierd door de regering. Maar ondertussen wordt Cuba, de slapende reus van de regio, wakker. Obama’s besluit om de relaties met het land te verbeteren komt na lange onderhandelingen achter de schermen en zelfs tussenkomst van de paus. Deze toenadering lijkt een grote stap te worden naar een nog grotere openstelling van het land naar de buitenwereld toe en een boom in de toerisme-industrie. Cuba is nog altijd een soort van blauwdruk van de Caribische ervaring voor niet-Caribische mensen. Het is de belangrijkste bakermat van Caribische cultuur, en het feit dat het meer dan een halve eeuw verstoken is gebleven van Westerse invloeden – de Cubaanse regering heeft al die jaren ook consequent moeite gestoken in kunst en preservering – zorgt ervoor dat zowel de authenticiteit als het ontwikkelingspotentieel van Cuba een enorme bedreiging zal vormen voor andere bestemmingen. Hier kan niemand tegenop. Cuba is groot en divers genoeg om alle soorten toerisme, van platte all-inclusive naar de meest exclusieve soort eco-boutique resort, de ruimte te geven. Tijd dus voor een gameplan, voor zover dat mogelijk is. Tijd ook om te kijken naar de mogelijke gevolgen van een Cuba in overgang voor Venezuela. Die hebben het al moeilijk met de dalende olieprijzen, maar komen nog altijd als lemmingen naar Aruba in hun privéjets om dollars bij de Chinees te wisselen (tellen zij ook als stay-over toerist, vraag ik mij ineens af…). Je zou denken dat dit op gegeven moment op zou kunnen houden, waardoor Caya Grandi weer akelig leeg wordt. Wat dan?

In Nederland is het kabinet Rutte II ineens gaan wankelen, omdat de PvdA drie senatoren in de Eerste Kamer die niets meer te verliezen hebben (ze komen immers niet meer terug op de kieslijst) de nieuwe zorgwet van VVD-minister Edith Schippers hebben afgeschoten. Mocht het kabinet vallen, dan worden de kaarten opnieuw geschud binnen het Koninkrijk. Krijgen onze nieuwe vrienden van D’66 een kans op het pluche of wordt het toch Geert Wilders (mits hij geen strafblad oploopt wegens discriminatie)? Komt Rutte terug als premier en wie krijgen wij als minister van Koninkrijksrelaties? Het zijn spannende dagen voor de Kerst. Je zou bijna vergeten je ayaca’s te eten van de zenuwen. Bijna…

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 18-12-2014. Intussen lijkt de ‘kerstcrisis’ in Den Haag te zijn afgewend…)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.