CMB BD

Opa met iPad

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Statenleden die netjes met elkaar omgaan en op de inhoud blijven hameren in plaats van op politieke aantijgingen, je ziet het bijna nooit gebeuren hier op Aruba. Wanneer het wel gebeurt, zoals gisteren tijdens de behandeling van de wetswijziging die hoger beroep mogelijk maakt in belastingzaken, is het net alsof je in een parallel universum terecht bent gekomen. Je gelooft je ogen en oren niet. Alsof het kerstdiner met je bekvechtende neven en nichten en dronken ooms en tantes die elkaar al decennia lang het licht niet meer in de ogen gunnen wonderwel verloopt. Morgen rollen ze weer over straat, maar vandaag is het wapenstilstand en kruipt iedereen uit de loopgraven om elkaar een knuffel te geven. De sfeer is dus zakelijk en vriendelijk, het gedrag zoals volksvertegenwoordigers betaamt en het doel is voor iedereen acceptabel.

Er kleeft geen politiek aan de zaak want zelfs de betrokken minister is – voor zover dat kan – niet aan een partij gebonden. Angel Bermudez, die het presteert om er net zo losjes als onberispelijk uit te zien in een net iets te groot Italiaans maatpak, houdt zijn verhaal ter zake, iPad in de hand. Hij hoeft niet te zoeken naar zijwegen om een politieke tegenstander aan te vallen, want hij heeft geen politieke tegenstander. En al had hij die, een ijskoude blik in die richting zou al voldoende lijken om de banken te doen verstommen. Natuurlijke autoriteit, levenservaring, klare taal en een gezonde, nog net niet bot uitgesproken lak aan wat men van hem zou moeten denken. Het is ronduit verfrissend wat deze pensionado doet binnen dit kabinet. In Nederland zal men wel dol op hem zijn. Natuurlijk maakte ook hij zich schuldig aan het beleid van schone schijn en halve waarheden door te verkondigen dat er al een deal met het Cft was voor 2015 en later, maar bij zijn aantreden gaf hij tenminste nog aan dat hij zich strikt aan de lijn van de regering zou houden en deze zou uitvoeren. En dat doet hij kennelijk ook. En nu gaat het Cft alsnog aan de slag met de begroting van 2015 en wordt er binnen afzienbare tijd ook gepraat over een toekomst met het Cft aan boord. Laten we mild zijn – het is immers bijna Kerst – en zeggen dat de premier en de minister er niet ver naast zaten.

Natuurlijk wordt vanuit die hoek heel hard geroepen dat dit geen KB is en dat er geen sprake is van toezicht, maar zeg nou zelf, wat moet je anders maken van een ‘structurele regeling’ voor een ‘samenwerking met de Rijksministerraad en het Cft in de toekomst’? Het enige waar het Cft voor is gemaakt is toezicht – al dan niet in de vorm van ‘advies’ -, en dat dit keer beide landen hieraan meewerken doet daar niet aan af. Inderdaad geen KB dit keer dus, maar in overleg. Als je het mij vraagt is dit het beste deal dat Aruba eruit heeft kunnen slepen tegen een Nederland dat kort geleden nog bloed aan de paal wilde zien en alle middelen daarvoor wilde aanwenden. Ergens vermoed ik ook dat de betrokkenheid van een opa met een iPad met het een en ander te maken heeft had.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 11-12-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.