CMB BD

Wat anders

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het lijkt erop dat manifestaties de laatste tijd de nieuwe sociale bijeenkomst van elke maand zijn geworden. Na verloop van tijd heb je het wel gezien. Je ziet een stuk of 1000 boze mensen op straat. Een paar van hen hebben duidelijk een schroef los en lijken er vooral te willen zijn om geweld te zoeken. Het zijn er maar een paar. Opgeschoten jongens met een maf kapsel en een kort lontje. Oudere mannen die datzelfde korte lontje van hun jeugd niet hebben kunnen loslaten. Sta je daar alweer als volwassen man vrouwelijke Statenleden voor ‘pot’ uit te schelden en flessen naar ze te gooien. Wanneer krijgen we eens door dat je met bijvoorbeeld een oorverdovende stilte veel meer impact maakt dan met geschreeuw en stenen.

Na een stuk of vijf keer zonder al teveel resultaat zou je denken dat de oppositie een andere aanpak zou kiezen dan weer via via organiseren dat oude mensen in hun naam onder de hete zon zich gaan lopen opwinden. Ergens vind ik dat ook pervers. Het is aan jou de taak om die mensen naar behoren te vertegenwoordigen en niet om hen te mobiliseren omdat jouw argumenten binnen de Staten om wat voor reden dan ook – terecht of onterecht – niet ver genoeg komen. Dan roep je je ‘troepen’ op (het zijn burgers, maar je behandelt ze als troepen en in hun trouw achten zij zichzelf ook zo) en stuur je ze naar een barricade met politieagenten met onrealistische eisen als ‘binnen 24 uur een motie van wantrouwen behandelen’ of ‘vanavond nog antwoord dat de stroomtarieven niet worden verhoogd’. Hoe cynisch ben je wanneer je aan je achterban verkoopt dat het eind van het huidige kabinet binnen handbereik is zolang zij onder die hete zon en met het risico op geweld tegen onschuldigen komen opdraven onder het mom van ‘de hete adem van het volk’. Terwijl je zelf donders goed weet dat het uiteindelijk slechts theater is en totaal geen zoden aan de dijk legt. Het mislukte in Egypte, met Occupy en in Ferguson is het inmiddels ook zonder enig resultaat voorbij. Wat overblijft is dood en verderf, schade aan mensen, bedrijven en infrastructuur. Je schiet er niks mee op, zelfs al heb je gelijk.

Wil je protesteren, en dat recht heb je, doe iets ludieks. Met humor kom je veel verder. Over een actie gesproken waar iedereen achter zou kunnen staan: laten we eens een dag met z’n allen naar het strand bij de hotels gaan. Lekker met een grote groep mensen een palapa of een ligstoel pakken, gezellig samen met de toeristen. Met zoveel mensen dat het voor security onbegonnen werk wordt om mensen weg te sturen. Zo’n actie tegen het wegsturen van badgasten heeft veel meer impact en trekt gegarandeerd internationale pers aan. Het is maar een idee.

Wat ook maar eens afgeschaft moet worden is dat hele ‘Man Of The Year’-gedoe. November is nog niet eens voorbij en nu al is Diario’s man van het jaar bekend. Een sigaar uit eigen doos voor Mike Eman, die volgens de krant in zware tijden zijn mannetje heeft gestaan. Je weet wel, die hongerstaking waar hij zo’n mooie beurt mee heeft gemaakt binnen het Koninkrijk. Meteen toen het bekend werd gemaakt gingen mensen op Facebook er tegenin door de gouverneur uit te roepen tot hun man van het jaar. En dus hebben hebben we weer iets om met z’n allen tot eind van het jaar over te bekvechten op de radio. Vroeger werd de Man/Woman/Person/ Radiostation/ Dorpsidioot Van Het Jaar in de laatste week van december bekendgemaakt, samen met de top 100 van de meest populaire liedjes. Na Oud en Nieuw was het dan ook niet meer relevant. Schone lei en vooruit. Nu moeten we iets langer dan een hele maand deze zinloze discussie aanhoren. Het is ook zo’n achterhaald fenomeen van de oude media (net als columns trouwens), dat Man Of The Year. Niet meer van deze tijd. Niemand kan erover eens zijn en in deze tijd van versplinterde informatiebronnen en versplinterde invloed interesseert het ook niemand meer echt. Iedereen een eigen held en een eigen mening. Enfin, voor mijzelf roep ik bij deze mijn katje Tabanca uit tot Person Of The Year. Hoezee!

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 27-11-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.