CMB BD

Have it your way

Top Ads
Top Ads
Top Ads

De sloop van Rio Grande afgelopen weekend was weer een eyeopener. Hier kan en mag alles, als je maar het geld daarvoor hebt. Al ten tijde van de afgelopen verkiezingscampagne, toen het pand gebruikt werd als partijhuis voor twee kandidaten van AVP, gonsde het ervan dat een sloop onvermijdelijk was. Het oude huis zou te klein zijn om een Burger King te accommoderen. Je weet wel, zaken als een keuken, ventilatiesysteem en genoeg zitplaatsen – die daarna toch weer leegstaan want zeg nou zelf, wie eet nog Burger King terwijl er allang een veel gevarieerder en beter aanbod aan fastfood is op het eiland? – moeten erin en natuurlijk ook de drive-thru. Rio Grande was dus eigenlijk gedoemd vanaf het moment dat het commercieel veel interessantere stuk terrein waar het op staat werd gekocht. De afweging die je maakt is simpel. We slopen de boel nog net voordat het tot monument wordt uitgeroepen, krijgen de huid een paar dagen lang volgescholden, betalen 1000 florin boete (ergens onder een bankkussen hebben we dat wel liggen) en hatseflats, bouwen maar. Dezelfde mensen die nog stonden te klagen komen heus nog wel een shake of een burger halen eenmaal wanneer het er staat (en de Wendy’s een stukje verderop om een of andere reden dicht is). Gemaakte afspraken zijn er om achteraf op terug te komen. Wie betaalt, bepaalt. Nou vooruit, dan bouwen we het maar weer lekker op, zijn we van het gezeur af. Dat Rio Grande net tijdens het weekend van Green Aruba werd gesloopt zou je zelfs bijna kunnen zien als een soort van dikke middelvinger naar iedereen toe. Het toont ook een beetje aan hoe de zaken er werkelijk aan toe gaan hier. Leuk voor al die gasten om te zien. Wat nou duurzaamheid, of behoud van de eigen authentieke cultuur?

Dat Raoul Henriquez volgens het Monumentenbureau op zijn woord terugkwam is niet eens zozeer de issue. Noem het een kwestie van karakter, geweten, common touch, corporate responsability of zelfs doodgewoon barslechte PR. Het is uiteindelijk vooral aan hem om ermee te leven en kennelijk doet hij dat meer dan prima. God bless him. Waar wij ons eigenlijk druk om moeten maken is hoe het überhaupt zover heeft kunnen komen. En dat ligt volgens mij toch wel een beetje in onze cultuur van door de vingers kijken en de regels rekken waar het kan, omdat het kan. Je kan er namelijk altijd wel een argument voor verzinnen. Het dient een algemeen belang. Het is goed voor de economie want het schept banen. Er werd toch niks mee gedaan. En zo hebben oude afspraken, schoonheidscommissie en het Ruimtelijke Ordeningsplan het nakijken. En daar maakt iedereen zich schuldig aan, de regeringen voorop. Kijk anders naar de raffinaderij. Ik kan me nog herinneren dat de regering ermee te koop liep dat op Aruba de regels voor wat betreft milieuvervuiling een stuk soepeler zijn dan in Amerika. Kijk, dat noem ik pas een selling point. Scheelt toch een flinke slok op een borrel als je als oliemaatschappij geld wil verdienen.

Een ander leuk voorbeeld is Isla di Oro. Net als bij Urirama gaat de bestemming veranderen van natuurgebied naar gebied waar gebouwd kan worden, ondanks een rapport dat jaren geleden al het advies gaf om dat stuk met rust te laten. Er komt een heuse ecolodge met tussen de 40 en 60 bungalows op het water. Net als op Bora Bora. Hoeven rijke Venezolano’s niet meer zo ver te reizen. Bijna ging het mis want de ontwikkelaar wilde alsnog een gedrocht van 140 kamers er doorheen laten glippen maar nadat de minister van Toerisme op Facebook(!) heeft geklaagd gaat men alsnog voor het oude plan waar verrassend genoeg ook een paar NGO’s mee akkoord waren gegaan. Kwestie nu dus van bestemming wijzigen en maar hopen dat er niet teveel in het mangrovebos wordt gekapt en dat het rif niet teveel schade oploopt. Want we zijn lekker eco bezig. Oh ja, en hoe zit het trouwens met het dieper maken van binnenwater voor de haven van Barcadera? Ik hoorde iets van stukken rifeiland die moeten worden opgeblazen. Wellicht vandaar en nog wat andere redenen dat pas in het derde kwartaal van volgend jaar (Green Aruba 2015!) de milieuwet naar de Staten gaat?

En zo blijft het heerlijk wild west pionieren hier op Aruba. Bouwen wat en waar je wilt zolang je maar over de cash en connecties beschikt. Mensen hier hebben trouwens de mond vol van internationale verdragen. Unicef, CPT, Unesco, noem maar op. Maar zolang er geen verdragenpolitie is die keiharde sancties uitdeelt in plaats van alleen maar je naam op een stoute lijst te zetten gaan we gewoon lekker door. Have it your way!

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 30-10-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. marizaenaruba

    Right on the dot (even though I had to use Google translator to understand!). I said it and I am saying it again… Boycott BK… (i am not much of a client of Aruba Trading..but i will make sure i do not support them either..).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.