CMB BD

De Fabeltjeskrant

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Het interview dat premier Mike Eman deze week gaf vooruitlopend op de reactie van de regering op het Cft-rapport maakt eigenlijk alleen maar nog benieuwder naar de inhoud en aanbevelingen ervan. Tegenover de vertrouwde, kritiekloze pers gaf hij te kennen dat, nu de regering alsnog heeft meegewerkt, het College financieel toezicht het eens is met de hervormingen binnen het pensioenstelsel en de zorg. Een soort herhaling dus van de sigaar uit eigen doos die via de toespraak werd uitgedeeld vorige week. En verder is alles koek en ei en moeten we ons geen zorgen maken over het rapport of over de relatie met Nederland. Rustig maar, kindjes. Er is waardering voor de aanbevelingen van het rapport en er komt een repliek waarin de regering …….. en oh ja wacht, ooit haalt Aruba haar gram bij de rechter voor wat betreft de manier waarop Nederland op onze autonomie heeft getrapt. Maar dat gaat nu even de ijskast in want we moeten met een positieve vibe verder, aldus misschien wel de meest passief-agressieve regeringsleider van het westelijk halfrond.

Eerlijk waar, ik zat met open mond te luisteren in mijn auto. Dezelfde desperaat sussende taal als voor de hongerstaking, terwijl het allemaal zo onnodig is. We zijn allemaal wakker, waar komt die angst voor kritiek vandaan? De premier lijkt een beeld te hebben van zichzelf als de ouderwetse vaderlijke leider, die zijn volk als kinderen kalmeert. Eerst met beloftes en als die niet meer werken, met halve waarheden over hoe goed de relatie met Nederland wel niet is en dat jouw gekozen pad de enige juiste is. In de jaren ‘50, nou zelfs in de jaren ‘80, zou dat prima zijn gelukt maar anno 2014 zijn de Arubanen hun kleinschaligheid en beïnvloedbare onschuld allang kwijt. Onze oren en zieltjes zijn niet teer en de weldenkenden onder ons willen ook voor duurzaamheid gaan. Sterker nog, het kan ons niet duurzaam genoeg. Dat halve procent voor een nieuw investeringsfonds wil ik best betalen en als de AZV behouden blijft met dat ene procent, dan trek ik mijn portemonnee daar ook zonder morren voor open. Maar misschien moeten we dan toch rekening houden met het tuig dat tijdens de campagne hun stem – met succes nota bene – inruilde voor een betaalde stroomrekening. Is die sussende toon bedoeld voor hun? Is er nog steeds wroeging naar diegenen die vorig jaar een contract aangeboden kregen in ruil voor de stemmen van alle familieleden en een grote groene vlag in de tuin? Je kan geen twee meesters dienen. De progressieve visionair en de ouderwets gladde, vaderlijke Caribische politicus.

Op momenten als deze slaat Mike een zwart-witfiguur midden in een HD-kleurenwereld en valt het contrast met de wereld om hem heen extra hard op. Helemaal met de fraudeschandalen binnen het overheidsapparaat die nu achter elkaar naar boven komen. Als één ding duidelijk is geworden, is dat er kennelijk een wetteloze graaisfeer hangt. Pak wat je pakken kan en je bent dom als je het systeem niet naait. Die grieten bij Directie Onderwijs hebben sinds 2005 ongezien bijna een miljoen florin weggesluisd. Ik herhaal het woord maar even: ongezien. En het moet wel heel erg zijn als – of all people – hardcore MEP-coryfee M.C., de man van de bijna eng vurige toespraken in campagnetijd, het oude partijprincipe van ‘Aruba voor de Arubanen’ verloochent en dan ook nog eens onder een bewind van de tegenpartij. Hoe comfortabel ben je dan als foute ambtenaar? Het enige wat nog rest zijn de aantijgingen tegen de griffier van de Staten. Als die ook nog eens op waarheid berusten…… Maar goed, daar heeft de premier het niet over. Het ambtenarenoverschot lossen we wel op met deeltijdopties. Alles is OK en komt goed. Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 18-09-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.