CMB BD

Paint it black

Top Ads
Top Ads
Top Ads

De stad binnenrijden is op een dag als deze een crime. Alsof bijna niemand – ondanks de oefening van de dag ervoor – van tevoren was gewaarschuwd dat in de ochtenduren van de tweede dinsdag van september het drukste stuk weg in Oranjestad autovrij zou worden gemaakt. Gelukkig kan ik nog hosselen voor een parkeerplek en loop ik in mijn zwarte polo, khaki’s, nette schoenen en zwarte blazer de hitte in. Mijn enige ‘nette’ ensemble is gelijk mijn begrafenis- en trouwerij outfit. En daarmee lijk ik ook gelijk op de gemiddelde beveiliger van een discotheek ergens in Nederland. Ik vind het zelf geen gezicht, maar ik kan moeilijk naar de opening van een nieuw parlementair jaar in mijn gebruikelijke neon gympen en Hawaii-shirt.

In afwachting van de erewacht van de Koninklijke Marine keuvel ik wat met collega’s. Aan de andere kant van de weg staat een wat oudere mevrouw met een protestbord waarop de premier wordt gevraagd om respect te tonen voor de gouverneur en het parlement. Ook van de partij is Rocky Kelly, misschien wel de bekendste en meest geliefde rumshopfilosoof van de radio. Zijn oranje shirtje bolt om zijn pens, zijn hoedje past perfect en zijn baard is jaloersmakend woest. We hebben beiden niks anders te doen en raken aan de praat. Rocky zegt dat hij zich vandaag koest houdt, want zijn Grupo di 7 heeft een aanvraag ingediend voor alweer een protestdemonstratie (de vierde inmiddels? Ik ben de tel kwijt) op de 19e. “Dit keer gaan we all out, want onder meer Booshi Wever gaat mee”, zegt Rocky strijdbaar. “Maar deze keer starten we niet bij de Julianaschool maar bij het park.” Ik grijns en kan het niet helpen om te vragen: “Is dat omdat al die oudjes in jullie aanhang die afstand gewoon niet meer trekken?” Eh ja, geeft hij schoorvoetend toe.

Wanneer waarnemend gouverneur Ella Tromp-Yarzagaray de Statenzaal binnenloopt staat de mevrouw met het bord haar op te wachten. De vertegenwoordiger van de Koning erkent haar aanwezigheid en doet haar entree. Ze wordt opgewacht door onder meer Jennifer Arends-Reyes die vandaag prachtig van top tot teen is gekleed in glitterend zwart, alsof ze op weg naar de begrafenis van Joan Rivers de verkeerde afslag heeft genomen en op Aruba is beland. Eenmaal binnen kom ik erachter dat het geen toeval is. De hele groene fractie is in rouwkleding uit protest. “Het is een statement en hierna hebben we het er niet meer over”, aldus fractieleider Rene Herdé. Het is een beetje net als ruziemaken met een passief-aggresieve familielid. Ik smijt je gehaktbal op je bord bij het opscheppen, maar hierna hebben we het er niet meer over, ok? Alleen de Statenvoorzitter niet, Marisol doet weer eens lekker dwars, met een goudkleurig jurkje. Opvallend is ook de afwezigheid van twee fractieleden, Lorna Varlack en Clarisca Velasquez. Van die laatste gaat nu het gerucht rond dat zij uit de politiek wil stappen voor een terugkeer in het politiekorps. Ik moet terugdenken aan de overwinning van AVP in 2009 en hoe Clarisca op het podium tegenover Cas di Partido stond te huilen alsof ze de Mini Mega had gewonnen. Dat ze weinig stemmen wist te trekken in Savaneta vorig jaar en daar nogal verbolgen over was, is ook geen geheim. Maar dat ze kennelijk bewust besluit om van het pluche af te stappen – terwijl het eigenlijk niet eens hoeft – en keihard weer het veld in te gaan had ik eerlijk gezegd niet verwacht en vind ik bijzonder eerbaar. Once a cop, always a cop. Petje af en een diepe buiging voor Statenlid Velasquez.

De gouverneur leest haar toespraak voor. Af en toe neemt ze een slokje water en laat ze de mooie zinnen rollen van haar tong. Er wordt wel degelijk flink bezuinigd. Zelfs op stichtingen die nu of moeten opdoeken zoals Balansa Nobo, of dreigen failliet te gaan zoals Saba. Dat wordt nog gezellig met de komende vergrijzing. Ondertussen moet ik denken aan mijn oude vriend John Jeand’or, die net is overleden. John heeft onze familie in moeilijke tijden bijgestaan en was een echte ‘mensch’, zoals dat heet. Voor hem zou het wel gepast zijn geweest om in rouwkleding op te komen dagen vandaag.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 11-09-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.