CMB BD

Het strand aan de rand van de wereld

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Altijd leuk om nieuws over je eigen land eerst in buitenlandse kranten te lezen. Premier Mike Eman meldde in interviews in Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) dat er een ‘financiële raad’ komt met daarin deelname van Nederland. Oh ja, en er komt een transactietaks. Voor zijn vertrek naar Nederland en Samoa was de premier een heel stuk minder concreet naar de Arubaanse pers toe (of beter gezegd, de enige Arubaanse pers waar hij de laatste tijd mee spreekt). We houden meer rekening met de wensen van Nederland, maar blijven het niet eens met hoe zij in onze zaken zijn komen snuffelen. Niks over een taks of een fiscale raad en dus ook geen vragen over wie in die raad gaan zitten, of het hier om diezelfde geplande commissie gaat die over het begrotingsevenwicht moet beslissen en hoe doorslaggevend de stem van Nederland zal zijn. Het was vooral stoer doen voor de achterban hier, want voor de Nederlandse pers was de toon zoeter. “Ik was wanhopig.” Nee, echt?

De premier denkt een spagaat te moeten maken die in werkelijkheid helemaal niet nodig is. Alsof Nederland wel goed genoeg is om voor door het stof te gaan, maar Arubanen zoiets toch nooit zullen begrijpen. En dat terwijl zelfs binnen de AVP genoeg mensen allang weten hoe laat het is en dat er na het debacle van de hongerstaking gewoon doorgepakt en ingebonden moet worden, niet alleen in Nederland, maar het liefst ook naar het eigen volk toe. Vandaar ook al die lacherige reacties op Facebook wanneer de premier en zijn ploeg een paar huizen van een likje verf voorzien. Het idee erachter is lovenswaardig maar op dit moment ronduit ongepast. Maar op het Bestuurskantoor lijkt men nog altijd te willen leven in 2009 en te blijven geloven in de eigen mythevorming. De eigen PR-machine lijkt vooral voor de paar mensen binnen het gebouw overuren te draaien, alsof het constant een serum moet blijven aanmaken om de gemoederen daar kalm en verdoofd te houden. De mannetjes die elke dag de radiostations af moeten bellen doen dit braaf en houden zich stug aan dezelfde verhaallijn.

Maar hoelang hou je zoiets vol als zelfs de Algemene Rekenkamer bloed ruikt en uit durft te halen? Of als de vakminister van Financiën de woorden van de premier in de Nederlandse pers tegenspreekt en aangeeft dat die transactiebelasting nu slechts een idee is en dat als het doorgaat het heus geen volle procent wordt? Of is er toch sprake van een ‘change of heart’? Misschien versprak de premier zich en schreef het FD het verkeerd op? Nee, laten we het daar maar niet over hebben. Dan gooi je in de pers dat Seroe Colorado eindelijk haar hotel krijgt. Dat het een all-inclusive blijkt te zijn (Collega Tito Laclé was zo scherp om dit aan te kaarten), waardoor zo’n beetje het hele idee om daar überhaupt een hotel neer te zetten om zo de economische activiteit in San Nicolas een boost te geven om zeep wordt geholpen, doet er even niet toe. Goed nieuws is goed nieuws en niet zeuren.

Zoveel vragen, maar de man die het allemaal kan uitleggen is aan de andere kant van de wereld, op een prestigetrip. Ik stel me voor dat Mike nu op een strandstoel ligt daar in Samoa. Het is diep in de nacht en de sterren fonkelen net zo hard als op Aruba. De ruis van de zee klinkt hem maar al te bekend in de oren. Maar toch is de premier zich bewust dat hij ver weg is. Hij is eindelijk helemaal alleen in het donker, op een strand aan de rand van de wereld, dat net zo goed hier had kunnen zijn. Ik hoop dat Mike daar en dan de angst loslaat en de rust, de kracht en de relativering kan vinden om terug te komen en er gewoon weer te zijn de komende drie jaar die hem nog resten met deze regering. Geen afleidingsmanoeuvres meer, geen dooie mussen of zoethoudertjes die zuur blijken te zijn. Aanpakken.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 05-09-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Mireille

    Het artikel begon zo goed en sterk, maar om dan aan het eind te vermelden dat hij nog drie jaar aan het werk moet… Nee, alles wat hij mag doen, is bij de gratie des volks. Ik begrijp niet hoe men zomaar kan aannemen dat als men slecht heeft gepresteerd, men gewoon mag doorgaan. Laten we zien wat de bevindingen zijn in het CFT Rapport. Dat hij nu invindt, is alleen maar omdat hij weet dat alle vuile was van hem en de zijnen uitgehangen zal worden.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.