CMB BD

Zwarte rook

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Ik liep afgelopen zaterdag de PriceSmart uit toen ik een enorme zwarte wolk achter de luchthaven zag en dacht: “Of de piloot van zo’n Venezolaanse privéjet heeft op het verkeerde knopje gedrukt, of de dump staat weer in de fik.” Al gauw merkte ik dat het laatste het geval was. Een Spaanssprekende oudere man, gekleed in een sjaaltje een T-shirt, een sportbroek en nette schoenen (soms heb ik zelf ook van die dagen waarop ik niet precies weet wat ik wil) vroeg mij met lichte paniek in zijn stem wat er aan de hand was. “Ach, maakt u zich geen zorgen meneer. Er is slechts brand uitgebroken op de vuilnisbelt die direct naast onze luchthaven staat. Ja, iemand heeft de ruimtelijke ordening jaren geleden zo gepland. Of het giftig is? Weet ik niet. Wetten? Pardon? Daar doen we hier niet aan hoor. Hey, nog een fijn verblijf op ons One Happy Island, hè!” En zo heb ik mij van mijn burgerplicht naar de toerist toe gekweten.

Op weg naar huis moest ik denken aan al die JetBlue en SouthWest Airlines en KLM-piloten die wellicht steen en been aan het klagen waren over de rook. Het was immers zaterdagmiddag en de wekelijkse topdrukte was juist op dat moment in volle gang. Ik stelde mij gesprekken tussen piloten en de toren van de luchthaven voor die niet zo amicaal waren. “Alfa Papa Tango hier. Ik vlieg nu net over Palm Beach en zie nu weer zo’n zwarte rookpluim bij jullie. Dit is echt weer zo’n Kilo-Utrecht-Tango-streek van jullie. Zeg, wanneer leren jullie je troep eens fatsoenlijk opruimen voordat er echt dooien vallen? Kan niet wachten om dit toch maar eens te gaan rapporteren bij de airline. Alfa Papa Tango out. Roger.”

Ik reed maar even langs Parkietenbos en zag auto’s langs de weg staan met mensen die net zo nieuwsgierig waren als ik. Er woedde een flinke brand met vlammen die een paar meter de lucht in gingen en een enorme zwarte, woest opzwellende rookpluim produceerden. Duidelijk een stapel autobanden. Niet ver daarnaast stond een stapel pallets, alsof die netjes op zijn beurt wachtte om in de hens te vliegen. Ik stond erbij, keek ernaar en schudde mijn hoofd. Ik moest denken aan hoe ongelofelijk wetteloos het daar is. Een paar jaar geleden tijdens nog een brand wilde ik een kijkje gaan nemen op het terrein. Om te beginnen kon ik toen via een paadje door de mangrove bij het strand naast Atco zo naar binnen. Eenmaal binnen kwam ik een bouwsel van hout en vuilnis tegen met daarin een behoorlijk ongesoigneerde man die op zijn gemak een jointje zat te roken. “Ja, ik woon hier al een tijdje.” Toen moest ik er nog wel om lachen. Eigenlijk nu nog steeds.

Op Facebook vloog de ene na de andere foto langs op mijn tijdlijn. “Het is 2014 en alweer is er brand op de dump. Wanneer wordt er nou wat aan gedaan?” Nu kan je meteen denken aan het waste-to-energy project van Ecotech en WEB, maar dat is niet genoeg. Dat de minister van milieu en zijn fotograaf gisteren op Parkietenbos waren voor een woordje met de werknemers van Serlimar en wat stoere foto’s al helemaal niet. Feit blijft dat Aruba en met name deze regering milieubewust wil voorkomen, met windmolenparken, zonnepanelen en Green Conferences, maar er totaal niet naar handelt. Er is nog altijd geen milieuwet (eigenlijk houdt de discussie daar al op), Directie Natuur en Milieu en de City Inspector lijken alleen maar op papier te bestaan, tenzij je bij toeval de pickup van de CI ergens geparkeerd ziet staan, en er wordt nog altijd naar hartenlust illegaal gedumpt overal. Het doet me denken aan die ene windmolen die er nog altijd staat op het veldje op de hoek van de Adriaan Laclë Boulevard, waar AVP vorig jaar haar ‘Green Square’ had neergezet. Dat ding draait de hele dag als een malle, maar er staat niks op aangesloten. Die windmolen staat inderdaad ergens symbool voor, maar wellicht voor iets heel anders dan waar degene die het had neergezet op had gehoopt.

 

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 21-08-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.