CMB BD

Caracas aan Zee

Top Ads
Top Ads
Top Ads

In de afgelopen paar jaar heb ik, net als iedereen, allerlei smeuïge verhalen gehoord over al dan niet foute deals en dubieuze uitspattingen. Het hoort een beetje bij de glamour van Aruba en negen en een half van de tien keer neem ik het allemaal met een korrel zout. Kom maar eerst met het bewijs en leg als het even kan ook maar een – desnoods – anonieme verklaring af in mijn recorder. Iedereen laat het dan afweten.

Verhalen die de laatste tijd echter steeds vaker terugkwamen waren die van Chavistas die van Aruba hun tweede huis hebben gemaakt. Op zich niks mis mee, zou je denken. Geld is geld en God weet dat we die centen hier wel kunnen gebruiken met de raffinaderij op haar gat en het toerisme als enige poot om op te staan. Dat al dat geld eigenlijk van genationaliseerde bedrijven naar privé-rekeningen is doorgepompt, zijn onze zaken niet, toch? En reken maar dat het geld over de balk wordt gesmeten door deze lui. In een keer gekochte huizen in Tierra del Sol en Gold Coast, peperdure keukens en meubels die gelijk worden aangeschaft, al dan niet met stromannen opgekochte bedrijven en condoprojecten, grote trouw- en verjaardagsfeesten in de Hyatt en de Ritz-Carlton met privé-optredens van Juan Luis Guerra en Oscar D’Leon.

Het is niet voor niets dat conciërge-bedrijven die luxe arrangementen aanbieden aan Venezolanen als paddenstoelen uit de grond schieten. Af en toe zag ik een ex-politieagent die ik ken die bijbeunde als lijfwacht voor dit soort types. Dan zag ik deze toch wel stoere kerel wat sipjes een winkelwagentje door de gangen van de Super Food duwen met voor zich een druk wenkende kale man met een honkbalpetje (ze dragen allemaal zo’n petje lijkt het, let er maar eens op), gloednieuwe sportkleding, juwelen, een opgedirkte echtgenote en twee verveeld voor zich uit kijkende tieners. Heel druk, in het Spaans vloekend, ietwat achterdochtig om zich heen kijkend en met onze vriend de beveiliger – goed gekleed in merkkleding – altijd in de buurt. Je zou kunnen zeggen dat juist deze mensen onze kwetsbare economie in ieder geval in de afgelopen jaren een steuntje in de rug hebben gegeven dat nodig was. Maar wanneer wordt het een vervelende associatie? Zullen wij ons op gegeven moment, net als de Zwitsers na de Tweede Wereldoorlog, moeten gaan schamen omdat we zaken met een totalitair regime deden?

Na wat er deze week bijna is gebeurd met Hugo Carvajal, vraag ik me af wat er nu in de hoofden omgaat binnen de enclave van ‘Enchufados’ die het eiland frequenteert. Niet dat ook zij allemaal een dergelijke cv hebben als ‘El Pollo’, maar ik kan me voorstellen dat zij zich nu wel bekeken en misschien ietwat onveilig voelen hier. Ik vraag me ook af wat er omgaat in de knappe koppen bij ATA. In hoeverre is het nog verstandig om deze mensen aan te blijven trekken? Of moeten we wachten tot de Amerikaanse of Europese media Aruba gaan bestempelen als de speeltuin van de foute Venezolaanse regime-elite, met alle gevolgen van dien voor de rest van ons toerisme? Aan de andere kant, hoe vang je dat gat op als zij niet meer komen in hun privé-jets? Is dit dan alsnog het einde van Caracas aan Zee?

En wat zegt het besluit van minister Timmermans over de rol van Nederland? Misschien was het allemaal een praktische overweging, wilde hij geen tweede crisis erbij naast Oekraïne en bespaarde het laten vliegen van deze vogel een hoop meer ellende dan wat het zou veroorzaken. Dat het luchtruim maar voor een dag werd gesloten zorgde al voor paniek en wat dacht je van de raffinaderij op Curaçao. Wachten op uitlevering zou bovendien minimaal nog twee weken van dit soort spanningen opleveren en dat alleen als de Amerikanen echt haast zouden maken met hun verzoek. Misschien tellen de belangen van Shell en Unilever wel degelijk mee. In ieder geval is ook hier gebleken hoe klein en ontzettend kwetsbaar Aruba is en waar precies de grenzen van onze autonomie liggen.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 31-07-2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.