CMB BD

Staat van ontkenning

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Er zijn wel meer mensen die het zeggen. Het is in momenten van crisis – en laten we wel wezen, dit is een moment van dubbele crisis, namelijk financieel en constitutioneel – dat je in leiderschap moet uitblinken. Maar de premier is nergens te vinden. Geen persconferentie deze week, geen evenement waar nog even op los wordt geknuffeld en gelachen op de foto. Pas desgevraagd wordt door naasten het gerucht ontkend dat de premier opeens onwel was geworden en naar Colombia was vervoerd. Mensen willen hem zien, willen vragen stellen, willen weten wat Aruba eventueel te wachten staat. Dit zijn dingen waar antwoord op moet komen, maar via via krijgen we te horen dat het moment ‘niet opportuun’ is en dat hij pas naar buiten komt als er concreet nieuws is uit Den Haag. Zo zie je maar.

Het punt is niet eens dat de premier inhoudelijke antwoorden moet geven. Iedereen weet ongeveer wel wat er aan de hand is. Het gaat erom dat hij verantwoording aflegt naar het volk over wat er nu aan de hand is. Over wat mogelijk komen kan en wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Niet bij monde van de AVP-fractie wijzen op het powerplay van de gouverneur of dat Nederland de boeman is, maar uitleggen hoe en waarom het zover heeft moeten komen. Waarom in februari gemaakte afspraken, zoals het snijden in personeel en het indienen van een kloppende begroting op 1 mei, niet werden nagekomen. Het was echt alleen de regering van Aruba die ervoor koos om afspraken die waren gemaakt om 150 miljoen florin te kunnen lenen, niet na te komen. Een late indiening kan nog wel beargumenteerd worden, vermoed ik, maar alleen in goederen en diensten snoeien en je grootste kostenpost, namelijk personeel, vrijwel ongemoeid laten? De premier die vertikt om ook maar één van zijn koffiehalers en radiobellers naar huis te sturen? Had je echt gedacht dat Nederland niet wist van al die extra mensen, die voor de verkiezingen nog een contractbaantje binnen de overheid kregen? Als er mensen naar huis moesten, dan waren het de MEP-aanhangers bij de Belastingdienst of de verzorgingsprofessionals die verslaafden bij de hand namen. Want wie luistert nou naar fanatieke mepistas of naar chollers wanneer ze klagen? Aan de andere kant zijn er geheel nieuwe departementen bijgekomen die tot nu toe alleen maar lijken te dienen als werkverschaffing voor de kinderen van partijsponsors. Denk je echt dat men in Den Haag dit soort dingen niet hoort en zich achter de oren krabt? In wat voor staat van ontkenning leef je?

Je zou bijna kunnen zeggen dat het niet eens meer uitmaakt of Nederland nou wel of niet direct achter de actie van de gouverneur zit. Of hij nou artikel 21 gebruikt van zijn Reglement met als gevolg vernietiging van de begroting, of gewoon afwijkt van goed gebruik door even niet te tekenen, het zijn uiteindelijk details. Uiteindelijk gaat het om hoe het zover heeft kunnen komen. Wie weet sleept de minister van Financiën er alsnog een deal uit en loopt de Rijksministerraad morgen met een sisser af. Frans Weekers is in ieder geval al in de Nederlandse pers bevestigd als kandidaat om eenmalig de begroting te checken. In Nederland gebeurt niets voor niets, ook zulke bevestigingen niet. Het zou dus zomaar kunnen dat er alsnog geen aanwijzing komt. In de onsterfelijke woorden van voetbalcommentator Roberto Geerman: ”Nada un pasa.”

Als we weer door het oog van de naald kruipen, vergeet alsjeblieft niet de onzekerheid die we in de afgelopen week hebben moeten doorstaan met z’n allen. Ongetwijfeld zal Mike Eman verkondigen dat Aruba’s financiële visie Nederland heeft overgehaald en dat Den Haag en Oranjestad altijd dikke vriendjes met elkaar zijn geweest. De premier zal dan weer ongetwijfeld erop uit gaan om huizen van een nieuw likje verf te voorzien. Niks mis daarmee, begrijp me goed, maar wanneer je hem tegenkomt vergeet dan niet te vragen waar hij deze week uithing en hoe het allemaal zover kon komen.

(Gepubliceerd op 3 juli, 2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.