CMB BD

Puppies

Top Ads
Top Ads
Top Ads

De langverwachte begroting is eindelijk onder ons. Het had kennelijk een mooi fotomoment moeten worden, minister Yrausquin die om elf uur ‘s avonds bij de Staten aanklopt en Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp die de deur opendoet en het in ontvangst neemt, maar dat shot had meer iets weg van een pizzabezorger die op de late avond een koude deepdish kwam brengen. Want ook politici kunnen rond die uren de munchies krijgen. Nee dan maar de shot op kantoor bij de Statenvoorzitter. “Zeg, is dat soms een dik pak papier of ben je gewoon blij mij te zien?” Zelfs om elf uur ‘s avonds, onder dit ongunstige gesternte en bij de toch wel beschamende gelegenheid van het negen maanden laat indienen van de landsbegroting voor dit jaar, wordt een showtje opgevoerd. Want daar houden de mensen van. Yrausquin die met zijn welbekende ongemakkelijke grijns de trap oploopt met zijn koffertje. Het was gewoon een keiharde glamour fotoshoot. Wat niet gek, is want bijna al die fotografen op het Bestuurskantoor beunen bij – soms naar ik heb begrepen met niet door hun zelf maar door de regering aangeschafte apparatuur – als kiekjesschieter op bruiloften, feestjes en voor stelletjes die het leuk vinden om van die lelijke ‘beach-shoots’ samen te maken. “Ietsjes enthousiaster lachen, Juancho! Work it!”

En de begroting zelf? De Raad van Advies is tamelijk vernietigend over de werkwijze die haaks staat op wat de minister van Financiën zegt te willen doen en valt met name over het gebruik van stelposten. De individuele ministers hebben volgens de RvA op deze manier geen wettelijke verplichting om de gewenste bezuinigingen te realiseren. Ook is niet bekend welk deel van de voorgenomen bezuinigingen op de individuele ministeries van toepassing zijn. Statenleden kunnen geen oordeel vormen over de begroting en de effecten van mogelijke bezuinigingen op de ministeries. Zinnen als: “Reeds vanwege deze wetstechnische en constitutionele onvolkomenheid is de onderhavige begroting niet volwaardig.” Au. Plasterk en Dijsselbloem zullen elkaar nu wel aan zitten kijken met een blik van: “En hierop hebben wij dus zitten wachten?”

Toen de MEP-fractie op hoge poten hierover naar de gouverneur en VNO ging om te klagen, hadden ze dus wel een punt. Althans heel even, want de fractie besloot om zich vooral te richten op wat al wel niet allemaal werd besloten over het komende debat. Te kort dag, te weinig spreektijd en een begroting lever je op tijd in en niet niet midden in de nacht, want de Staten is verdorie geen bar. Ik kan me voorstellen dat de gouverneur een wat meer slagvaardig gesprek over de inhoud had verwacht. Wat volgde was het welles-nietes over en weer dat altijd volgt op de radio en op Facebook. Marisol Lopez-Tromp belde zelfs met Top FM om duidelijk te maken dat waarnemend fractievoorzitter Xiomara Ruiz-Maduro zelf akkoord was gegaan met alle afspraken die over het begrotingsdebat zijn gemaakt in het seniorenconvent. Terugkrabbelen kan niet meer, zelfs niet als kennelijk de fractie niet akkoord is met wat de waarnemend fractieleider heeft afgesproken. Maduro belde daar weer op terug en riep dat het allemaal politikeria was. De mediadag op Aruba was weer voorzien. Men had weer wat om een mening over te hebben en deze te posten.

Maar toen had Edwina weer een oprisping. Of we niet even met z’n allen het bestuurskantoor met iedereen erin in de fik konden steken. Kennelijk had de mensenrechtenadvocate en journaliste goed gekeken naar hoe opruiing te werk ging in Rwanda. Het media monitoring team van Tera Group (ook wel bekend als de Arubaanse Facebook-SS) sprong er meteen bovenop om Edwina en haar oproep belang te geven. Want ja, ze is MEP en zo maak je ze makkelijk zwart. Alles is politiek hier op Aruba, ook geestesziekte. Paar maanden terug werden twee mannen opgepakt op grond van de opruiingswet. Ze werden weer snel vrijgelaten. Bij Edwina zou dat eigenlijk ook moeten gebeuren, alleen weet iedereen – zelfs haar eigen mensen – dat celstraf of boete geen nut heeft. Aruba draait op roem, beruchtheid en holle uitspattingen. Het houdt de parameters beperkt en het gekijf binnen die parameters extra levendig. Je gooit een bal in een nest met puppies en ze springen en spelen ermee om kort daarna uitgeput in slaap te vallen tot je weer een balletje in het nest gooit. Zo blijft het lekker nergens over gaan en hou je het volk mak. Welterusten iedereen.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 12 juni, 2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.