CMB BD

Het laatste bal

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Afgelopen vrijdag ging ik naar mijn eerste Oranjebal. Mensen die mij kennen weten dat ze veel eerder een vliegend paard zullen zien dan mij in een pak. Maar ik was zo vereerd met de uitnodiging dat het oude pak uit de mottenballen ging en een nieuw hemd en stropdas werden aangeschaft. Luchtje op, auto in en hop, naar het Radisson. Eenmaal binnen heb ik me laten vertellen dat het Oranjebal dit jaar minder druk was dan in voorgaande jaren. Mensen zijn op vakantie of gaan kamperen. Zelf had ik de indruk dat het misschien niet echt de beste tijd was om feest te vieren. Niet dat het niet gezellig was, integendeel. Er was muziek, een dansvloer, gratis drank, biefstuk en pasta. Toch merkte ik dat men vooral was gekomen om te praten. De gesprekken die ik had waren in ieder geval bijna allemaal over hetzelfde onderwerp: het grote snoeien en de onzekerheid die de malaise met zich meebrengt.

Premier Mike Eman was er niet, minister Benny Sevinger ook niet en minister Otmar Oduber was liever bij de presentatie van de nieuwe single van overheidsdeejay Nutzbeatz. De man van het uur, Juan David Yrausquin, was er echter wel. Ik stond even bij hem en zag hoe hij meerdere keren stilzwijgend een schouderklop en een bemoedigende blik kreeg van verschillende mensen. In de afgelopen weken, terwijl het naar huis sturen van contractanten uit het overheidsapparaat in gang werd gezet, stond de MinFin er nagenoeg alleen voor. Want welke carrièrepoliticus gaat nou pal naast ‘de Man met het Kapmes’ staan? Yrausquin lijkt nu het spatbord te worden voor de bezuinigingskeuzes van zijn collega’s. Keuzes die allemaal ingrijpend zijn, maar in sommige gevallen misschien niet al te doordacht. Ik noem een Landslab en een CBS die praktisch worden opgedoekt, onzekerheid broeit bij FMAA en het ziet ernaar uit dat het niet alleen bij dit jaar blijft. Aan de andere kant mag de premier zijn hofhouding van bijna 200 man aanhouden (weliswaar met een pijnlijke korting op hun vaste toeslag van 25 procent). Harde keuzes…

Het moge duidelijk zijn, de glans is er inmiddels wel vanaf. Nu de mooie verhalen over lichtgevende snelwegen en vijfsterrenlevens voor iedereen niet meer opgaan, worden mensen als de directeur van DRH opgevoerd om uit te leggen wat er allemaal mis is en wat er allemaal, eindelijk, gedaan moet worden. Verder is het hopen op zo min mogelijk gezichtsverlies. “Laat alsjeblieft het IMF de begroting checken en niet de CFT.” Alsof dat iets uitmaakt op een eiland waar bijna iedereen ondertussen doorheeft dat de zaken er niet goed voor staan. Dat er wat wordt gedaan aan de overheidskosten en de overtolligheidspoule is lovenswaardig. Maar waarom nu pas, na zoveel hete lucht, en op een manier die vooralsnog meer weg heeft van paniekvoetbal? Er was immers meer dan genoeg tijd.

Misschien zijn sommige vragen te ongemakkelijk om te beantwoorden op het Oranjebal of op persconferenties en worden ze daarom maar vermeden. Misschien probeert de premier nog bij te komen van de slechte adem van Bobby de Kort. Want laten we wel wezen, de oppositie lijkt er vooralsnog meer op gebrand te zijn om hun aanhang de straat op te krijgen dan om zelf daadwerkelijk wat bij te dragen. Na drie keer precies dezelfde demonstratie – weliswaar met groeiende aantallen – maar met precies hetzelfde resultaat, namelijk niets. En om nu te gaan schuilen achter een paar mannen die kennelijk de tijd hebben om elke dag onbetaald naar de radio te bellen?

Tijdens de Lintjesregen eerder op de dag gaf gouverneur Fredis Refunjol een toespraak over Arubaanse eenheid en samenwerking en hoe critici hiermee keer op keer de mond werd gesnoerd. Als daar een moment voor is aangebroken dan is het wel nu. Maar met een regering die zich liever bezighoudt met de perceptie van de aanhang en wie loyaal genoeg is aan de partij om aan het hoofd van TeleAruba te blijven, en een oppositie die blijkbaar liever wil staan schelden voor het Bestuurkantoor, hou ik mijn hart vast.

(Gepubliceerd in Amigoe di Aruba op 29 april, 2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.