CMB BD

Fantoompijn

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Mensen willen het nog niet echt geloven wanneer ik het ze vertel, maar het lijkt er echt op dat het eind van het raffinaderij-tijdperk in zicht is. Premier Mike Eman meldde eergisteren aan het eind van het begrotingsdebat nog even terloops dat Valero de dag ervoor weer met de Arubaanse regering contact had genomen. Of ze maar niet eens om de tafel konden gaan zitten om te praten over de toekomst van de raffinaderij.

Daarmee lijkt dus de kogel door de kerk, want hoe erg ook Eman zijn best deed om zuinig over te komen met dit stukje nieuws, hij kon het niet laten om te zeggen dat wat de uitkomst ook wordt, alles beter is dan de huidige opzet van een gesloten raffinaderij met een transshipment-operatie. Bovendien probeerde hij zich echt in te houden toen hij zei dat er nu hele interessante mogelijkheden zullen ontstaan. Eerder had de premier bevestigd dat Valero in de afgelopen maanden met hetzelfde verhaal had aangeklopt bij hem. Ze konden maar geen koper of partner vinden.

De premier ontkende dat – zoals een brief die ‘Grupo di 7’ tussen vermoedelijk Valero en een geïnteresseerde koper suggereerde – er al een afspraak was gemaakt over ontmanteling. Men trof voorbereidingen in afwachting van een voorstel van Valero over wat zij nou vinden dat hun rechten en plichten zijn naar Aruba toe, toen opeens ‘out of the blue’ een geïnteresseerde koper zich meldde. Valero vroeg de regering nog even te wachten, aldus de premier. Eergisteren gaf hij aan dat het telefoontje alsnog kwam met de vraag om de onderhandelingen te starten. Tegen mij ontkende hij dat dit niet persé hoeft te betekenen dat die koper heeft afgehaakt. Zelf vind ik dat allemaal best. Zelfs als de brief die Michael Williams aan de pers had uitgedeeld authentiek was, vind ik het best. Ik heb eerlijk gezegd ook niet de moeite genomen om te checken. Valero-woordvoerder Bill Day kennende zou hij toch ontkennen. Daar in San Antonio laten ze nooit iets los over een mogelijke verkoop. Daar gaat het namelijk allang niet meer over. Want alles lijkt erop dat het nu echt gaat gebeuren. De schaar gaat erin.

Maar wat daarna? Er moeten dus veel commissies komen die van alles moeten gaan uitpluizen en de beste opties op juridisch, commercieel en natuurlijk milieugebied boven tafel krijgen. Er zijn nu al ontzettend veel vragen. Men schat een godsvermogen, maar hoeveel gaat bodemsanering daadwerkelijk kosten? Al sinds Coastal weten we dat de eigenaar en vervuiler daar zelf niet voor gaat opdraaien, maar wat zijn de andere opties. Is de in de grond gelekte olie nog wat waard? Waren er ten tijde van Lago nou wel of geen experimenten met radioactieve stoffen uitgevoerd en zo ja, kunnen er nog sporen daarvan aanwezig zijn? Al dat oude ijzer op het terrein is van Valero en is een fortuin waard. Maar misschien dat het – als geste van goede wil naar Aruba toe – op zijn minst een deel van de saneringskosten kan dekken? En hoe gaat het met het enorme stuk land waar alles op staat, dat eigendom is van Valero? Krijgen wij het terug?

Er zijn allerlei plannen geopperd, onder meer door de Kamer van Koophandel. Het mooiste plan – de haven van San Nicolas als nieuwe containerterminal – is niet meer haalbaar nu de verhuizing naar Barcadera op gang is gekomen. Iemand riep om de mensen van het Curaçaose project Greentown naar Aruba te brengen. Die hadden nog aangegeven het wel te zien zitten naar Aruba te komen als Isla toch openblijft. Mogelijkheden te over.

Tijd om rekeningen door te strepen en niet meer om te kijken. We zijn twee jaar verder sinds de sluiting. Wie het nog heeft over gemiste inkomsten door het wegvallen van onze tweede economische pilaar heeft eigenlijk gewoon last van fantoompijn. Je krijgt het niet meer terug, accepteer en laat het gaan. De ontmanteling en bodemsanering van de raffinaderij wordt een lang en moeizaam proces en gaat werkgelegenheid, spinoff en nieuwe expertise met zich brengen. Voor San Nicolas klinkt dat als een mooie kickstart voor wat allemaal kan volgen. Het is nu in ieder geval tastbaarder dan een soort van Bourbon Street zonder hoeren of een enorm hotelproject op Seroe Colorado.

(Gepubliceerd op 26 juni, 2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.