CMB BD

Beste Wubbo,

Top Ads
Top Ads
Top Ads

Ik heb jou maar één keer geïnterviewd en samen met perscollega’s een rondleiding gehad op jouw boot. Toch liet het een diepe indruk op mij. Niet zozeer de boot, of wat je allemaal kwam doen op Aruba, of misschien zelfs de boodschap van duurzaamheid – die was immers al luid en duidelijk -. het was het gevoel van vrijheid dat ik kreeg door al aan boord te stappen. We hoefden niet eens te varen, we zaten aangemeerd naast een casino en nog voelde ik dat we anytime los konden maken en naar godweetwaar weg konden varen. Niet persé om het idee van ‘weg van hier’, maar om dat van ‘weg van alles’, een grote blauwe leegte om jezelf in los te laten en daarna als nieuw, met verse moed en ideeën, te herpakken. Sinds ik als kind met mijn vader op zijn boot ‘s ochtends vroeg ging vissen, had ik dat niet meer gevoeld. Dankjewel daarvoor.

Jouw bezoek aan ons eiland kon niet anders dan op tegenstand stuiten. Aruba en onze manier van leven hebben alles te danken aan de zware industrieën van de twintigste eeuw. Dit eiland bloeide op door de welvaart die de verwerking van ruwe olie en massatoerisme met zich mee hebben gebracht. Ooit waren wij, door zon, zout en wind geharde boeren en vissers. Onze voorouders kregen te maken met hongersnood en hielpen elkaar als buren om in leven te kunnen blijven. Om op dit dorre stuk koraalsteen en kwarts te kunnen overleven moesten Arubanen best wel vergaande vormen van duurzaamheid en communitarisme betrachten. Maar tegenwoordig zijn we met z’n allen zo dik dat we geen halfuur op de been zouden kunnen staan tijdens een maïsoogst onder de hete zon. We hebben wat we hebben aan land en natuur zo vernacheld, omdat we allemaal onze eigen vrijstaande woningen, bedrijven, winkelcentra, hotels en appartementencomplexen willen en kunnen bouwen. Er is nog altijd geen milieuwet die het weinige dat we hebben beschermt. Het zal jou ook wel zijn opgevallen. Misschien komt dat wel nadat de Green Corridor en alle buurtrenovaties hun nodige schade hebben berokkend.

We willen graag terug naar een meer open en bewust leven, maar de weg is lang en vol pijnlijke compromissen. Aan de generatie die nu de dienst uitmaakt, is de boodschap grotendeels verloren. Teveel belangen die gediend moeten worden, schulden die moeten worden afgelost, onwetendheid en onwil om die grote, zware omslag naar echt duurzaam – niet zakelijk opportuun duurzaam of duurzaam voor de show -te maken. Dan maar bij de kids op school, die leren goede gewoontes makkelijker aan. Dat heb je goed gezien en Green’S’Cool is jouw nalatenschap op ons eiland.

Maar het had meer kunnen zijn. Deze week interviewde ik jouw scheepsmaat Javier St. Jago en hij noemde een idee van jou dat – zoals goede ideeën vaak doen – bij me bleef hangen. Wat als er nou een plek was waar jonge ondernemers in duurzaamheid hun bedrijf op Aruba makkelijk konden opstarten? Een incubator waar starters, creatievelingen en vernieuwers goedkoop kantoor kunnen houden en als buren met elkaar samen kunnen werken en waar allerlei kruisbestuivingen kunnen ontstaan die door de lage overhead niet meteen winstgevend hoeven te zijn, maar misschien juist daardoor wel een grote impact kunnen hebben? Lage huur, laagdrempelige deelname en veel ruimte, dus als het zoontje van de partijsponsor wordt voorgetrokken, dan maakt het niet uit want voor iedereen is er meer dan genoeg plek. Pak een ruimte, stop je eigen airco erin, sluit zelf je internet aan en ga werken aan een toekomst voor jezelf en voor ons allemaal op dit eiland.

De locatie is er. Vanaf de ligplaats van de Ecolution kon je er elke dag naar kijken, daar aan de overkant van de haven. Ongetwijfeld heb je jezelf ook afgevraagd, waarom kunnen we daar niets mee doen? Het grote lege condominium- en winkelcentrumproject in de Weststraat staat nog altijd leeg. Enkele jaren terug werd het door de familie Gomez van Gomez Enterprises bij executie opgekocht nadat de projectontwikkelaar failliet werd verklaard. Sindsdien hebben ze langzaamaan geprobeerd om het weer klaar te maken voor een heropening vorig jaar, maar sindsdien is daar niets meer van terechtgekomen en dus ligt dit enorme pand met al die ruimtes weg te kwijnen in de zon. Ik kan me voorstellen dat de huidige eigenaar inmiddels wel enige vorm van gebruik zou willen zien zodat zijn investering niet helemaal verloren gaat. De kans is nu aan de regering om, wellicht in samenwerking met commerciële partners, erin te stappen en een gedurfd en innovatief tijdelijk project op te starten waar duurzame entrepreneurs en creatievelingen samen en compromisloos de nieuwe Arubaanse Droom kunnen bouwen. Want mensen zoals jou, Gore en Figueres uitnodigen voor Green Aruba is maar een eerste stap, maar de innovatie die jij voor ogen had voor ons eiland ligt uiteindelijk in onze eigen jonge handen.

(Gepubliceerd op 22 mei, 2014)

Top Ads
Top Ads
Top Ads

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.